Šta je novo?

Da li imam problem sa napajenjem?

milosn

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
609
Evo, ja da kukam za pomoc. Unapred se izvinjavam za malo duzi tekst, ali shvaticete da je neophodan zbog objasnjenja cele situcije.

Prvo, ovo je moja konfiguracija, posto je to verovatno bitno za dijagnozu:

- WindowsXP Pro SP2
- Epox 8RDA+ Pro
- AMD Athlon 2000+ Thunderbird @133MHz
- Speeze RaptorCool CPU Fan
- 2x512MB PQI DDR400MHz, Dual Channel
- XFX GeForce 6600GT AGP 128MB DDR3 DUAL DVI TV (trenutno radim sa ABIT Siluro 4200 8X AGP)
- ATX Power Supply Chieftec HPC-420-302 DF 420W
- Maxtor HD 120GB
- Maxtor HD 60GB
- Pioneer DVR-108 DVD Writer
- Samsung 52X CD-Reader
- Leadtek WinFast tv2000xp Expert TV card
- Samsung 193P TFT Monitor via DVI 1280/1024@60Hz
- Logitech MX1000 Laser Mouse
- Floppy Drive
- Keyboard
- APC Surge arrest.

USB dodaci: ADSL modem, Bluetooth dongle, Flash Drive, Ink Jet Printer

Pre mesec dana, u sred rada, nestala mi je slika sa ekrana i kompjuter se ucutao. Svi pokusaji da ga ozivim su propali. Prvo sam, naravno, posumnjao u
napajanje pa sam otisao kod prodavca. Tamo su ga "testirali" (kasnije objasnjenje za navodnike) i na drugim kompjuterima radi, kod mene nece. Probaju drugo napajanje kod mene i ne radi. Kazu mi da je crkla ploca. Odem kod prodavca ploce. Posto nemaju adapter za DVI, stave neki ATI i sve radi. Tu mi prvi put posumnjamo na graficku karticu. Probamo je u drugim racunarima i ne radi. Probamo druge kartice na mom racunaru i sve radi. Stavimo moju karticu, iskljucimo i izvadimo sve ostalo, ne radi. Onda sledi najcudnija stvar, kada izvucemo dodatno napajanje iz kartice, kompjuter krene sa bootovanjem, ali stane u momentu detekcije grafike, sto potvrdjuje i displej na ploci. U tom trenutku, kartica daje slabasne znake zivota (radi ventilator), ali kompjuter ni da mrdne.

Zakljucak: crkla graficka kartica. Stavio sam stari ABIT Siluro 4200 8X AGP i sada sve radi.

Ipak, da sve ne bude tako jednostavno, ja krecem u reklamaciju "mrtve" kartice. Moje dalje muke sa reklamiranjem kartice, koja je kupljena na netu u Americi, ostavljam za drugu priliku. Medjutim, jedan od saveta koji sam dobio od XFX-a podrazumeva merenje napona i snage napajanja, sto me dovodi do objasnjenja vezanog za navodnike u vezi testiranja napajanja i do teme ovog thread-a. Instalirao sam programcic koji sam dobio uz plocu i imam sta da vidim: vrednosti su potpuno sasave u odnosu na one ocekivane:

Vdd 1.719V (1.4 - 2.0)
VCore 1.552V (1.3 - 2.0)
Vdimm 1.632V (1.4 - 3.4)
+5V 8.618V (4.7 - 5.3)
+12V 10.518V (11.0 - 13.0)
Vagp 0.528V (1.4 - 3.4)
Vbat 3.088V (3.0 - 3.6)
5VSB 7.731V (4.9 - 5.1)

Ove vrednosti zvuce uznemirujuce i ponovo upucuju na napajanje.

Onda sam instalirao Sandru i evo sta sam dobio:

SiSoftware Sandra 2005
Environment Monitor Wizard

Display on Screen
Connection : Local Computer
Device Type : Desktop

Analysing...
Date & Time : četvrtak, 28. jul 2005 23:42:24
Board Temperature : 40.0°C (Min 39.0°C; Avg 39.6°C; Max 40.0°C)
CPU Temperature : 55.0°C (Min 54.5°C; Avg 55.0°C; Max 55.5°C)
Power / Aux Temperature : 16.5°C (Min 16.0°C; Avg 17.0°C; Max 18.5°C)
CPU Fan Speed : 2482rpm (Min 2482rpm; Avg 2482rpm; Max 2557rpm)
Power / Aux Fan Speed : 1776rpm (Min 1758rpm; Avg 1758rpm; Max 1776rpm)
CPU Voltage : 1.68V (Min 1.66V; Avg 1.68V; Max 1.70V)
Aux Voltage : 1.55V (Min 1.55V; Avg 1.55V; Max 1.55V)
+3.3V Voltage : 1.63V (Min 1.63V; Avg 1.63V; Max 1.63V)
+5V Voltage : 5.11V (Min 5.08V; Avg 5.11V; Max 5.13V)
+12V Voltage : 10.58V (Min 10.52V; Avg 10.54V; Max 10.58V)
Standby Voltage : 4.58V (Min 4.58V; Avg 4.58V; Max 4.58V)
Battery Voltage : 3.09V (Min 3.02V; Avg 3.08V; Max 3.10V)
CPU Core Power : 50W (Min 49W; Avg 50W; Max 51W)
CPU Cooling System Thermal Resistance : 0.30°C/W (Min 0.28°C/W; Avg 0.31°C/W; Max 0.33°C/W)

Environment Monitor Wizard
Finished Successfully : Yes

Ovo me je jos vise zbunilo, postoje razlike u merenju, ali i dalje su vrednosti lose.

Da zavrsim ovaj moj roman sa nekoliko pitanja za sve vas:

1. Da li je moje napajnje valja, ili sve ovo ima veze sa naponom iz mreze?
2. Da li je moguce da je napajnje dovelo npr. do nekog kratkog spoja na kartici?
3. Ako je napajnje lose, kako da to dokazem prodavcu (jos je u garantnom roku), posto je on kategoricno tvrdio da sve "radi"? U pitanju je poznat diler, nije "kucna radinost".
4. Da li je moguce da su komponente za americko trziste osetljivije na napon nego one za Evropu?
5. Da li je i kako moguce softverski proveriti koliko Ampera daje koja grana napajanja, posto mi je XFX rekao da +12V mora da ima najmanje 20A? Napominjem da nemam bas nikakvo iskustvo sa ovakvom vrstom problema.
6. Da li neko ima slicna iskustva sa ovim napajanjem?
7. Kako je moguce da kompjuter radi sasvim normalno (sada, kada sam se vratio na staru graficku karticu, a i pre crkavanja 6600GT), kada je ocigledno da naponi nisu dobri?
8. Ako imate neku ideju kome da odnesem kompjuter na testiranje ili na popravku (ako je potrebno), primam sve sugestije.

Eto ja se izjadah. Ako neko ima neku ideju bicu veoma zahvalan. Hvala na potrosenom vremenu za citanje i na potencijalnim odgovorima.

Poslednja izmena:
1.Prema onome sto sam procitao rekao bih da je napajanje krivac za nastalu situaciju i da ga svakako moras zameniti.Uzgred,varijacije napona u elektricnoj mrezi mogu da naprave velike problema,mada napajanje koje imas nije no-name i takve stvari sa istim ne bi trebale da se desavaju.Opet,to ne mora da znaci da tvoj primerak nije felerican.

2.Naravno.

3.To ce biti dosta teska misija..

4.Dobro pitanje,mada ima i tu druga strana medalje.Naime iz odredjenih izvora sam saznao da pojedini sajtovi iz amerike koji se bave prodajom hardvera salju refurbished robu preko okeana.Ne kazem da je to slucaj i kod tebe,mada nikada se ne zna..

5.Netreba ti nikakav software,pogledaj nalepnicu na tvom napajanju i tu bi trebao da nadjes podatak koji te interesuje.Ako se dobro secam,tvoj model ima 18 ampera na +12 grani.BTW,trebao bi da uzmes multimetar i proveris kolike su ti voltaze na pojedinim granama,pre svih +12 kao i +5v.

6.Moja iskustva sa ovim napajanjem su ok,mada tu nisam bas merodavan posto sam isto imao samo 2 meseca.

7.Ipak je ti4200 manji potrosac od 6600GT.Uzgred,one voltaze koje si naveo mi ni malo ne slute na dobro,i nadam se da silura nece zadesiti ista sudbina kao i 6600GT.

8.Npr. kod Cika Pere.

Poz.

Poslednja izmena:
Hvala na iscrpnom odgovoru, to sam i pretpostavljao :mad: :S:

Sada u pohod na zamenu napajanja, a valjda cu uspeti da zamenim i karticu :crash:

EDIT:

Sada sam pogledao, +12V ima 18A :( , da li je moguce da je to uticalo na kvar kartice?

Poslednja izmena:
milosn je napisao(la):
EDIT:

Sada sam pogledao, +12V ima 18A :( , da li je moguce da je to uticalo na kvar kartice?
Ne bih rekao.Napajanje koje ti imas je dosta dobro,i isto moze bez problema da potera i masine poprilicno jace od tvoje.Dakle,potrudi se da zamenis primerak koji je kod tebe i onda ce verujem sve da bude ok..

Poslednja izmena:
Vrh Dno