Šta je novo?

Da li (i koliko) cekati na kupovinu laptopa?

marmi

Zapažen
Učlanjen(a)
17.12.2022
Poena
15
Pozdrav svima.
Skupljam novac vec duzi period za kupovinu laptopa, za potrebe gejminga, ucenje jednog programskog jezika i multimedije generalno.
Budzet mi je oko 1600e (moze malo i da prelije).
Mislio sam da uzimam ovako nesto kao u attachmentu, ali citajuci reddit i ovde nailazeci na neke komentare nisam siguran koliko je pametno sada ulupati novac, jer svi pricaju o nekom padu cena kad izadju novi cipovi i grafike u prvom kvartalu 2022.
Posto uzimam laptop na duzi period i nije mi toliko urgentno da ga menjam bas odmah (ali tipa do marta bih vec morao novi da uzimam), da li je bolje juriti sad neke popuste oko praznika ili sacekati taj famozni pad cena?
Ako imate vremena mozete i baciti neki predlog sta bi mi se uklopilo u budzet 1500-1700e (da je ekran veci, dobra grafa i proc).

Prilozi

• Screenshot_2022-12-26-09-13-28-021-edit_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-12-26-09-13-28-021-edit_com.android.chrome.jpg
    82.8 KB · Pregleda: 44
Mislio sam da ce izlazak novog hardvera oboriti cene laptopova.
Inace zivim u DE pa bih mogao i Alternate i ostale retailere da gledam. Ne znam da li ce ovde biti promena cena kad se to desi..
Imao sam dobro iskustvo ranije sa Asusom zato mi je i zanimljiv.
Mogao bih cak i Rog seriju da gledam koja je ispred TUF , tu je negde entry level oko 1700e.
Ne sumnjam da je Legion 5 pro dobar al brate mili svi zapeli kao da jedino Lenovo ume laptop da napravi.
Ako je bas tako iznad konkurencije uzecu onda njega.

Mislio sam da ce izlazak novog hardvera oboriti cene laptopova.
Inace zivim u DE pa bih mogao i Alternate i ostale retailere da gledam. Ne znam da li ce ovde biti promena cena kad se to desi..
Imao sam dobro iskustvo ranije sa Asusom zato mi je i zanimljiv.
Mogao bih cak i Rog seriju da gledam koja je ispred TUF , tu je negde entry level oko 1700e.
Ne sumnjam da je Legion 5 pro dobar al brate mili svi zapeli kao da jedino Lenovo ume laptop da napravi.
Ako je bas tako iznad konkurencije uzecu onda njega.
U teoriji bi trebalo da obori, da. U praksi je situacija malo drugacija, posto je u svetu dosta kanala poremeceno ratom i inflacijom, te na to dodaj periode cekanja, pre-order shenanigans etc.
Long story short, nece oboriti, barem ne tempom na koji smo inace navikli.

Svi su zapeli za Legion 5 Pro ili Legion 5i Pro s jednim razlogom - jer suri za te pare, a i vakuumu.
Iz istog razloga sto je M1/M2 MacBook vrv najbolja opcija (u proseku) za creative profesionalce.
Tastature na Legion laptopovima su mozda najbolje u klasi, ekrani odlicni IPS paneli, selekcija portova top + na sve to, korektne cene. Nisu najjeftiniji u klasi ali su odlicni u smislu balansa cene/performansi/kvaliteta.
Sustnski (ovo je bas overgeneralizacija ali sa empirijskog stanovista):

Razer - ima uzasan quality control problem i baterije su im apsolutni kanal
Alienware - preskup
DELL - naleti nekada neka dobra opcija kao onaj G5 ali je to bas once in a blue moon
Asus - ima bukvalno tier 1 laptopove u nekim instancama te takodje ima i apsolutno nakaradno plasticne modele u drugim
Acer - mozda najbolja budzetska opcija, po mom misljenju - neki Predator Helios ili tome slicno
Gigabyte/Aorus - nisam imao mnogo dodira sa njima, kolega iz bivse firme uzeo Aero X 15 pre 3,4 god - bio odusevljen, kontam da su dobri ali takodje izuvaju sa cenama

Subjektivno je, meni je taj TUF nakaradan. Podseca me na moj stari G751JT Rog koji je model iz 2015te.
tl;dr - da, trenutno Lenovo ume da napravi laptop, nije jedini ali ih ni nema mnogo

Hvala @mad_skillz na detaljnom opisu.
Bice onda Legion 5 pro kako stoje stvari i ako je izrada bas tako iznad ostatka.
Al ne mogu se oteti utisku, sad bas uporedjujem (1700e) Legion 5 pro sa Ryzen 5 5600H, ddr4 ramom, 512 gb i 3060 grafikom dok HP Omen ili Asus Rog guraju Ryzen 7, ddr5, 3070 , 1gb ssd i vecu dijagonalu za isti novac..
Kakav je HP?

Ne znam iskreno, nisam imao HP racunar od 2010te i univerziteta.
Imaj u vidu da npr. jedan laptop moze imati RTX3060 sa lupam 110W a drugi RTX3070 sa 100W. Obavezno proveravaj i to.
Sve zavisi sta ti treba - koja dijagonala, da li imas preferencu ka nekom brendu, u kojoj rezoluciji/detaljima zelis da se igras, da li ces koristiti tastaturu od laptopa ili ce biti "dockovan"etc.

Hvala @mad_skillz na detaljnom opisu.
Bice onda Legion 5 pro kako stoje stvari i ako je izrada bas tako iznad ostatka.
Al ne mogu se oteti utisku, sad bas uporedjujem (1700e) Legion 5 pro sa Ryzen 5 5600H, ddr4 ramom, 512 gb i 3060 grafikom dok HP Omen ili Asus Rog guraju Ryzen 7, ddr5, 3070 , 1gb ssd i vecu dijagonalu za isti novac..
Kakav je HP?
Imao sam OMEN 16 2021 sa 11800H i 3070, ludeo sam od toga koliko se ekran klati dok kuckam po tastaturi...i solidno se grejao obzirom da je imao 115W grafiku i cpu koji nije 12 gen.
Kao sto rekoh, ako ti tezina samog laptopa nije bitna, nema sta dalje da gledas od 5 pro (osim ako bas neces 16:9 odnos ekrana, onda idi na 5 bez pro).

Obzirom da si u DE i da imas pristup Ebay-u, vidi koliko bi te izasao sipping...proveren prodavac, renovo resseler, a cena je vise nego za pozeleti

Hvala momci, ebaya se uopste nisam setio.
A ovaj sto je @Proday predlozio stvarno deluje odlicno.
Zapraticu i kontaktirati prodavca da probam da ga rezervisem, vrhunska cena

Imao sam OMEN 16 2021 sa 11800H i 3070, ludeo sam od toga koliko se ekran klati dok kuckam po tastaturi...i solidno se grejao obzirom da je imao 115W grafiku i cpu koji nije 12 gen.
Kao sto rekoh, ako ti tezina samog laptopa nije bitna, nema sta dalje da gledas od 5 pro (osim ako bas neces 16:9 odnos ekrana, onda idi na 5 bez pro).

Obzirom da si u DE i da imas pristup Ebay-u, vidi koliko bi te izasao sipping...proveren prodavac, renovo resseler, a cena je vise nego za pozeleti
Ovo je sumanuta cena, kamo srece da se u Srbiji moze kupiti ovakav racunar za ove pare.

Nisam te skontao, da li impliciras da se narucuje spolja za Srbiju? Ne znam kako ces izbeci carinu i troskove transporta.
Ono na sta sam gadjao je da odes u radnju u Srbiji i kupis racunar za ove pare uredno. Which is a pipe dream.

Pazario sam letos Legion 5 pro 5800h, 3070, 32 gb ram, 1tb ssd za potrebe rada u 3D aplikacijama. Izasao me je oko 1800e i extra sam zadovoljan kupovinom. Ekran je fenomenalan, a sam laptop brz ko munja :) Igre takodje lepo sljakaju. Msm da u njegovoj rezoluciji nema igre koju ne moze da izgura u 60 fps. Ja ga nakacim vikendom na 55" LG C1, malo smanjim detalje i igam dosta igara u 4k 50-60 fps. Sve preporuke.

Uvek ima smisla cekati, hardver napreduje. Tehniku treba kupovati kada je stvarno potrebna jer uvek ce izaci nesto jace i bolje.

DO 2018te je bio bas kanal za laptopove, doista.
Od kada je Intel sa 8th gen izbacio 4c/8t i u slabijim izvedbama i od kada su krenuli da pakuj 10th gen Nvidie pa nadalje, to su postale masine koje mogu u velikoj meri, ne sasvim, da zamene desktop.
U 2022/2023, ako zanemarimo sizofrena cepanja koja su imali neki proizvodjaci sa cenama, moze se naci dobra masina, za maltene svaku namenu.
A ono sto je jos bolje, barem za nase bogaljsko okruzenje, a to je sto sve ove masine na trzistu polovnih racunara, su top izbori.
Kupiti polovan laptop 2017te i unazad mi je kao da biram koji STD cu zadrzati; svaki je kanal. 🤣

Nazad
Vrh Dno