Šta je novo?

Da li HDD-u smeta niska temperatura?

nesic1

Čuven
Učlanjen(a)
07.08.2008
Poena
570
Izbacio sam kuciste na terasu i u hwmonitoru pokazuje 13 stepeni, da li smetaju hard disku niske temperature?

Sad kad je krenuo ponovo sneg i bice -, smeta sigurno mehanici diska.

Ne smeta ako radi. One temperature koje se spominju su "start-up" temperature a one su uvek manje od "idle" temperatura. Samo mu / im ugasi dodatno hlađenje (ventilator) ako ima(ju)...

Može da smeta na početku dok se ne zagreje. Glavna osovina na motoru u hard diskovima se nalazi u ulju koje treba kada se ugreje da stvori pritisak u ležištu i tako "pliva " u ulju bez dodirivanja osovine. Kada je vrlo hladan ulje je zgusnuto i motor se teže okreće. Drugi problem može da bude nagllo hlađenje i grejanje uređaja te da tako stvori rosu unutra koja može da naškodi. Iz tih razloga treba sve uređaje ostaviti da se aklimatizuju kada se unesu sa vrlo hladnog u toplo.
S'druge straneto i nije neka velika razlika u temperaturama, da je minus 13 to bi već bilo nešto.

Poslednja izmena od urednika:
Meni godinama radi na tavanu gde je sigurno zimi u minusu pa mu jos nista nije falilo.

Sta ce ti kompjuter na tavanu o_O

Iskreno, ja bih ga pre drzao na 40C nego na 5-10 radne temperature...no, mozes i neku grejalicu dodatno da mu ustekas :d

a sta ce vam na terasi i tavanu PCejevi???

Tavan pitanje...

Verovatno neki homemade Mikrotik/server/torrent mašina...

Što se tiče temperature, bila je pre par godina neka Google-ova studija o tome (na osnovu 100.000 hardova). Od 30-40 je idealna temperatura, ali nije problem i do 45C da ide tokom određenih vremenskih perioda (navodno, ne škodi hardu). Niže temperature od toga mogu da naprave problem.

Ima ovde više o tome - http://www.tomshardware.com/news/google-hard-drives,4347.html

Poslednja izmena:
komp radi non stop, trenutno je napolju zbog hladjenja, znaci da obukujem hdd kao one babe kad oblace kucice :d

Moj radio celu proslu zimu 24/7 u prostoriji gde je bilo do -5 i jos uvek radi. Hard maturi maxtor od 80giga star 7-8 godina.

Veći problem od temperature može da napravi kondenzacija vlage.

ma sibaj ga gde ti odgovara, komp treba da sluzi tebi, ne ti njemu, nece mu biti nista

za sad radi lepo :p samsung 1tb f3 je u pitanju

Vrh Dno