Šta je novo?

Da li fiksni zrace ?

Pajlo

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
304
Interesuje me da li bezicni fiksni telefoni zrace ?????

polako razbi glavu :wall:

Mislis na bezicne? Pa naravno.
A zrace i zicni, zraci i taj tvoj mis sto ga drzis u ruci dok ovo citas...

Poslednja izmena:
Ala'l vam na odgovorima.

Sigurno da zrače, ali to je jako malo, ali uglavnom su u pitanju dometi od par desetina metara. Postoje telefoni koji imaju domet i do 5 kilometara, ali ako nemaš takav telefon nemoj da se brineš.

nidza je napisao(la):
Ala'l vam na odgovorima.
Nidzo, pa jel' smo mi to nesto slagali?
Covek je pitao da li zraci, mi smo rekli da zraci.
:)

Nemoj da brines, ima mnogo zracenja oko tebe uvek, ne mozes ih izbeci.Ima dosta i prirodnih zracenja npr. suncevo zracenje...

To sto mu je domet relativno mali (po meni, priznajem, neupucenom) znaci da mu je jacina signala kojim zraci slabija... Ipak, tu su sada u igri neki drugi faktori, pogotovo onaj koliko dugo ume da se prica na njemu (bar se meni desava da se zapricam i po vise od pola sata). Tada mi se cini da je gori od mobilnog...

Poslednja izmena:
Zato sam i ja prestao da koristim telefon , i onako samo razdvaja ljude i unistava im medjusobne odnose , nego sad pisem pisma , ali samo preko dana da se ne bih ozracio pored lampe , uvece samo kad moram i to iskljucivo uz svecu kupljenu nigde drugde nego u Maxiju jer prodaju one mirisljave koje mi izuzetno prijaju pogotovo kad nemam para da jedem, jer imaju miris svezih jagoda koji me opet potsete na NJU i kako bi je nazvao jer je daleko a neznam joj adresu ...

Deus.Mikelle pa nismo mi u kameno doba da pisemo pisma i to uz svecu :)

@Deus: Naravno znas da su mirisljave svece u osnovi takodje stetne?! :p Toksicne susptance ispravaju kada gore... Jos kad bi prestao da se kupas i pustis svoj prirodni miris da "izbije na povrsinu", time bi se, merim, totalno preporodio :D

Nego ozbiljno, mogu se ljudi smejati kako ovo ili ono zraci i kako oni ljudi koji o tome misle nemaju pojma... Ali... Ja ne bi.

Ludi, ta prica o zracenju mobilnih telefona je smesna.
Cisto da vas sve obavestim, najobicniji fen za kosu zraci 1000 puta vise nego bilo koji mobilni telefon !!!

Pozdrav

Bartman je napisao(la):
Ludi, ta prica o zracenju mobilnih telefona je smesna.
Cisto da vas sve obavestim, najobicniji fen za kosu zraci 1000 puta vise nego bilo koji mobilni telefon !!!

Pozdrav

Ne možeš baš to tako banalno porediti, nije ista frekvencija, udaljenost od glave, ima tu mnogo faktora...

@nidza

Ne govorim banalno, jer sam merio zracenje raznih modela mobilnih telefona 2002. godine Gajger Milerovim brojacem, i sem jednog Siemensa iz A serije svi su imali zanemarljivo zracenje,dok je fen za kosu sa udaljenosti od 15 cm imao mnogo jace zracenje (citaj 1000 puta). Stvar je u tome da mobilni ne mogu da razviju veliku snagu, i rade na vrlo visokim frekvencijama, a da ne govorim o tome da se kod elektro motora EM zracenje rasipa na sve strane.

Pozdrav

Boze moj, pa detektuje radioaktivno zracenje!

A sto pitas? Zbog one narodne "Da Bog da te mama trazila Gajgerovim brojacem"? :d:d

Poslednja izmena:
dr.Tiristor je napisao(la):
Boze moj, pa detektuje radioaktivno zracenje!

A sto pitas? Zbog one narodne "Da Bog da te mama trazila Gajgerovim brojacem"? :d:d

Citas li ti sta pises? Kod telefona se meri EM zracenje a ne radioaktivno zracenje.

Mister No me preduhitrio...
Inače, fen za kosu baš i nije neki izvor jonizujućeg zračenja, tako da slobodno možete i dalje da ga koristite, ma šta Gajger-Milerov brojač rekao.

Ljudi pa svako zracenje EM talasa je radioaktivno, samo manje intenziteta (mobilni, fen za kosu, kosmicko zracenje) i jaceg intenziteta (uranijum, plutonijum ... ) !!!
Pa sta mislite cime se meri zracenje mobilnih telefona :D

Pozdrav

Marko37 je napisao(la):
Mister No me preduhitrio...
Inače, fen za kosu baš i nije neki izvor jonizujućeg zračenja, tako da slobodno možete i dalje da ga koristite, ma šta Gajger-Milerov brojač rekao.
Kako da ne, samo sto na pakovanju pise da ga drzite na minimum 30 cm od glave :).
I sta ste zapeli sa pitanjim da li zraci ovo ili ono. Ljudi koriste fiksne telefone vec ihihi pa jos niko nije umro od toga. :type:

Ok, dosta lupetanja.
Fixni telefoni sa kablom ili fen NE ZRACE (osim ako su od radioaktivnog materijala), vec stvaraju (zanemarljivo malo) elektromagnetno polje.
ELM polje od električnih instalacija u stanu je em slabo em opada sa kvadratom rastojanja, tako da tu nema preterane bojazni. Problem mogu predstavljati transformatori, uređaji velike snage ili velika koncentracija el. uređaja na malom prostoru, koji izazivaju nešto što se naziva elektrosmog, ali što nema ni približno iste posledice kao radioaktivno (alfa, beta ili gama) zračenje.

Što se tiče bežičnih telefona, mikrotalasnih pećnica, ekrana sa katodnom cevi, mobilnih telefona ili sl., svaki od njih emituje ELM zrake (nejonizujuće - dakle ne radioaktivne!) određene frekvencije, i tu se o štetnosti mora ponaosob govoriti u zavisnosti od dela ELM spektra. Npr. dosta se govorilo o štetnosti zračenja mobilnih telefona, ali ni jedna studija nije bila dovoljno ubedljiva u dokazivanju istog (nije dokazano nastajanje kancera ili sl.).

Dakle, ne gurajte glave u mikrotalasne, ne spavajte na transformatorima i pričajte preko fixnih telefona koliko hoćete ;)

Spotter je napisao(la):
Ok, dosta lupetanja.
Fixni telefoni sa kablom ili fen NE ZRACE (osim ako su od radioaktivnog materijala), vec stvaraju (zanemarljivo malo) elektromagnetno polje.
ELM polje od električnih instalacija u stanu je em slabo em opada sa kvadratom rastojanja, tako da tu nema preterane bojazni. Problem mogu predstavljati transformatori, uređaji velike snage ili velika koncentracija el. uređaja na malom prostoru, koji izazivaju nešto što se naziva elektrosmog, ali što nema ni približno iste posledice kao radioaktivno (alfa, beta ili gama) zračenje.

Što se tiče bežičnih telefona, mikrotalasnih pećnica, ekrana sa katodnom cevi, mobilnih telefona ili sl., svaki od njih emituje ELM zrake (nejonizujuće - dakle ne radioaktivne!) određene frekvencije, i tu se o štetnosti mora ponaosob govoriti u zavisnosti od dela ELM spektra. Npr. dosta se govorilo o štetnosti zračenja mobilnih telefona, ali ni jedna studija nije bila dovoljno ubedljiva u dokazivanju istog (nije dokazano nastajanje kancera ili sl.).

Dakle, ne gurajte glave u mikrotalasne, ne spavajte na transformatorima i pričajte preko fixnih telefona koliko hoćete ;)

Spotter kako to onda posto po tvom misljenju CRT monitori ne zrace radioaktivno za npr. TCO '99 standard za monitore stoji da ne bi smelo preci zracenje od 5000 nGy po jednom casu rada. Inace u pitanju je radioaktivno zracenje koje je kao specifikacija navedeno na 10tine sajtova, poput ibm.com i nekih slicnih da kazem jacih imena.

@ ostali ne brinite nista sto se tice radioaktivnog zracenja iz CRt-a npr. jer je i sam covek izvor (cak i jaci izvor zracenja) nego npr. CRT monitor, jer disanjem i hranom covek unosi i radioaktivne materijale koji se nalaze svuda oko nas. (naravno to su jako male vrednosti)

Ljudi sta vam je pa ta zracenja se razlikuju u samom fundamentu. Radioaktivno zracenje potice od cestica(kao sto je neko rekao alfa, beta ,gama) dok EM zracenje nema veze sa cesticama vec sa talasima. E sad tu neko moze da udje u teoriju kako svaka cestica ima svoju frekvenciju, a EM talas ima masu, ali ne zelim da ulazim toliko duboko.

Misko je napisao(la):
Spotter kako to onda posto po tvom misljenju CRT monitori ne zrace radioaktivno za npr.

Da, emituju X-zrake, ali u toliko mizernoj meri da to nije vredno ni pomena, pogotovo kad su u pitanju CRT ekrani novijih generacija.
Inace, X-zracenje je opasno samo u velikim dozama (npr. česta rendgenska snimanja).

Poslednja izmena:
E da za crt monitore oni izracavaju (valjda se tako kaze) elektrone (ako se dobro secam katodna cev ih "ispaljuje", znam celu pricu ako neko hoce mogu da je ispricam :) ) tako da to misim da bi moglo da se uracuna u radioaktivno zracenje.

Pajlo je napisao(la):
Interesuje me da li bezicni fiksni telefoni zrace ?????

polako razbi glavu :wall:

koaksijalni kablovi ne zrace u opste. mozda ti je sada malo lakse ;)

Pa ja nisam pitao za koaksijalne kablove nego za bezicne telefone.

znam da si pitao ali ja rekoh da ublazim situaciju o "zracenju" na ovoj planeti. eto, polu-informativno.

bezicni bre ne zrace ,a i ono o mobilnim ,mislim neces ti koristiti telefon 10 sati na dan ,moja tetka ne silazi sa moba ,pa je ok ,ali ja sam citao neke clanke ,zrace ,al toliko slabo da je zanemraljivo.

Nazad
Vrh Dno