Šta je novo?

Da li da uzmem 5870?

Diablo

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2003
Poena
649
Da li bi moj Q6600 @ 3.6GHz bio usko grlo za 5870 graficku ili ne?

Trenutno imam dve 4850 u crossfire-u koje bih, naravno, prodao. Valjda 5870 ne vuce vise od njih? Imam Corsair 750W napajanje.

Hvala unapred svima!

Pozz

Kakvo crno usko grlo, 3,6GHz i 4 jezgra :bottle:.
Ako neko recimo bude imao (sa procesorom na npr 4GHz) u xyz igri min fps 40 a maximalni 60, ti ces sa tih 3,6GHz imati min fps 37 a max 58. Lupam sad, al igre su pre svega graficki zahtevne, procesor se eventualno bavi fizikom, a Q6600 na 3,6GHz ce pojesti svu fiziku koja mu se ponudi.

Slozio bih se sa Acom, al vidim da imas monitor sa HD rezolucijom.
Ako imas para (2x4850 mozes za recimo 160e da prodas) za 5870 go for it, mada mislim da bi i 5850 dosta dugo pruzala max performanse i na toj 19x12 rezoluciji.

Poslednja izmena:
@Diablo
Kad te mrzi da citas forum ajde i tebi da serviram na gotovo:) pogledaj slike pa sam prosudi dali ce biti usko grlo i dali taj pojam upste treba upotrebljavati sa obzirom na okolnosti, zahtevnost igara i snagu GPU-a. @FrankBlack ti je lepo rekao a verujem da ces to i sam zakljuciti, ja bih na tvom mestu pazario 5870 ali samo zato sto ne pravim kompromise, ako ti je lova problem 5850 bice i vise nego doboljna jako dugooooo.

Poslednja izmena:
pazi, najverovatnije da ce nV kartice biti skuplje jer ce prvo izbaciti HiEnd seriju, mada ipak treba sacekati pa uporediti da li se sve to isplati, sta i kako

Nvidia sada nije u poziciji da se predugo igra samo sa HighEnd-om, pa verujem da ce i srednju i visu srednju klasu izbaciti bukvalno paralelno sa najvisom, osim ako ne bude imala proizvodnih ili problema druge vrste.

lako moguće.
Na recenziji HD5700 serije na Anandu je bilo spomenuto da je na HD5700 radio paralelno drugi tim inžinjera, te da su game developeri dobili upravo HD5700 samplove (koji su bili završeni prije HD5800).

Ako ti nije stiska za kintu, uzmi je odmah sad, pa ako bas kasnije budes hteo nvidiu prodaj 5870 dodaj mozda do 40 eura i kupi drugu kartu.Najgore sto blage veze nemamo kad ce se pojaviti taj famozni gt300.

Nvidia sada nije u poziciji da se predugo igra samo sa HighEnd-om, pa verujem da ce i srednju i visu srednju klasu izbaciti bukvalno paralelno sa najvisom, osim ako ne bude imala proizvodnih ili problema druge vrste.

http://www.fudzilla.com/content/view/15954/1/
Launching in March if all goes well
Moguce da paralelno izbace jedino ako ce i highend da predstave u martu :)
Dakle sve sto ce eventualno da izbace je 'GTX360, 380 i 395'

Poslednja izmena:
Bas tako,ko da ceka do marta.Ako imas pare,uzimaj.Mozda ce cene tada da padnu malo zbog konkurencije,ali verujem da ce to da bude max 10 procenata.
Ustedeces 30e a cekaces do "marta" i to ako sve bude po planu koji je zacrtala Nvidia.

obzirom da imas 2x4850 ne vidim zasto ti treba novija kartica kad i to jede sve igre (i uopste graficku upotrebu) koje su na trzistu i koje ce cele sledece godine izlaziti?
AKo se bojis da 2x4850 nije dovoljno onda ti je strah neopravdan i kupovina nove karte 5xxx serije u situaciji kada je tehnologija jos nova i nije ispolirana je u svakom smislu neopravdana obzirom da imas 2x4850 i da bi dobio malo bolje performanse koje ne bi primetio u upotrebi.
Jedino ako hoces da imas najnoviju kartu u sistemu onda imas rezona da kupis sada i onda kupi i ne boj se za procesor ovaj koji imas je i vise nego dovoljan.

Poslednja izmena:
Da li bi moj Q6600 @ 3.6GHz bio usko grlo za 5870 graficku ili ne?

Trenutno imam dve 4850 u crossfire-u koje bih, naravno, prodao. Valjda 5870 ne vuce vise od njih? Imam Corsair 750W napajanje.

Hvala unapred svima!

Pozz

Vidim imas para, dakle za tebe preporuka. Umesto 5870 uzmi 2x5850, ubodi, namesti i uzivaj. Nema nista bolje od osecaja da imas nesto vanserijsko u masini. Zamisli samo 2x5850, pa to "izuva"!!! :-devil-:

Ovde imas 5870 CF.
http://www.techreport.com/articles.x/17652/3

dobro nije to bas isto sto i 5850CF ali svejedno nije jako ni daleko. Mislim da sa tvojim monitorom tu nema mnogo kompromisa, prosto je must have!

edit:

Jeste da 2x5850 kosta ca 440EURA, da je 5870 oko 340EURa, ali tih 100EURA svakako vredi.

Poslednja izmena:
I kako to da iskoristi? :eyebrows: Jedino da igra Krizu u nekoj visokoj rezoluciji na very high? Ma bolje da tih 100 evra iskoristi za nešto korisnije, npr ode par puta na relaksacionu masažu :D ili kupi sebi nešto.

440 evra za graficki setup :bottle:.
Call me stupid, ali ja za graficku nikad vise od 150e necu dati, stvatno nema potrebe, pogotovo sto bi vecinu vremena stajala neiskoriscena maximalno (odnosno i dosta slabije graficke od recimo 5870 ili 5850 CF bi zavrsile posao, i zavrsavace u buducnosti).

Poslednja izmena:
Zavisi od rezolucije, ja bih rekao 5850 za 16xx, i 5870 za 19xx, sve odvrnuto do maksimuma.A i sto kaze chabex ako ce vec da se trosi, moze to i "pametnije"...

440 evra za graficki setup :bottle:.
Call me stupid, ali ja za graficku nikad vise od 150e necu dati, stvatno nema potrebe, pogotovo sto bi vecinu vremena stajala neiskoriscena maximalno (odnosno i dosta slabije graficke od recimo 5870 ili 5850 CF bi zavrsile posao, i zavrsavace u buducnosti).

Da, ali osecaj igranja sa stalnih 100+fps (dobro ne uvek i svuda) je prosto nenadje8iv. ,)

Poslednja izmena:
Opet ista prica... Neko ce tih 200e koristiti da obrise dupe. Ti ne mozes sebi to da priustis i niko ne ocekuje od tebe da pravis CF sa 5870. Kupi sta mozes i to je to. Tako svi rade osim budala koje su spremne da ne jedu ili sl kako bi kupili sebi nesto sto inace ne mogu priustiti.

Ja ne govorim o svom plitkom dzepu :D.
Ja govorim sta je isplativo i sta je razumno.
Onaj ko ima dovoljno para (sto brise dupe sa 200e :d), sto bi uopste dolazio na forum, ode u prodavnicu i kupi najskuplje.

Poslednja izmena:
Najskuplje nije uvek i najbolje. :)
Imas one koji ne znaju sta ce sa parama, ali u isto vreme i nemaju pojma o bilo cemu, sto ih cini idealnim ovcama za sisanje.
Sa druge strane su oni koji su puni, ali istovrememo i znaju ponesto ili dodju ovde da se raspitaju, pa ipak na kraju kupe ono sto je adekvatno za taj (veliki) novac. :)

Eto ti je peja odgovorio.
Ne mozes ti reci sta je meni isplativo i razumno :) u tome je poenta. Ti mozes da imas svoje misljenje i da kazes sta je TEBI isplativo i razumno. Imas ljude koji gledaju sta im je isplativo za 100, 200, 400, 1000e... Ne postoji samo jedan jedini best buy. On se proteze u vise segmenata a pored svega ostalog, tu su ljudi entuzijasti, koji uzivaju u svakom novom parcetu hw-a, takmice se, tvikaju itd.
Svako u zivotu ima nesto u cemu uziva inace mu je dosadno. Ja cu umesto da potrosim na tri noci alkohola tih 200e uloziti u graficku ili neku drugu tehnikaliju.

Poslednja izmena:
Pa obicno tu bude i drustvo pa se zalomi, sumnjam da neko ode u kafic i sam sa sobom.. :bottle:
A ako neces da castis, provale te i nece vise da se druze s tobom :D
U cenu je uracunat i oporavak :d
(ne bi bilo lose da se obrise ovaj off:))

Poslednja izmena:
Eto ti je peja odgovorio.
Ne mozes ti reci sta je meni isplativo i razumno :) u tome je poenta. Ti mozes da imas svoje misljenje i da kazes sta je TEBI isplativo i razumno. Imas ljude koji gledaju sta im je isplativo za 100, 200, 400, 1000e... Ne postoji samo jedan jedini best buy. On se proteze u vise segmenata a pored svega ostalog, tu su ljudi entuzijasti, koji uzivaju u svakom novom parcetu hw-a, takmice se, tvikaju itd.
Svako u zivotu ima nesto u cemu uziva inace mu je dosadno. Ja cu umesto da potrosim na tri noci alkohola tih 200e uloziti u graficku ili neku drugu tehnikaliju.

Nije poenta sta je meni isplativo, vec generalno. I to generalno se moze odnositi na svakoga.
Covek je naveo da ima taj i taj procesor, gledam(o) trziste (trziste ? :D) igara :).
Sta mu je sasvim dovoljno da igra igre na maximumu i na najvisim podesavanjima.
Ja kazem da je to 5850.

U svetu kompjutera (ne casopisu :p) najskuplje je uvek i najbolje, u 99% slucajeva.
Graficke se rangiraju po performansama, a na osnovu toga i po ceni. Jer kompanije (Ati/Nvidia) najvecu prodaju ostvaruju medju ljudima koji se iole razumeju u hardver, cak i oni koji se ne razumeju, znaju da ukljuce google i da potraze review.
Dakle, ne moze neka graficka da kosta 500e i da bude losija od graficke koja kosta 400e, ne moze nikako. Dobro moze doci situacija da pri smeni generacija ostane na lageru u nekim manjim prodavnicama stara generacija, pa da te iste prodavnice ne spustaju cenu, jer ce biti na gubitku. Ali je ovaj slucaj redak, te ga ne treba ni posmatrati kao relevantnog.
Znaci, ako neko nema limitiran budzet, dovoljno je da ode u neku vecu prodavnicu i da kupi najskuplju graficku, takodje i najskuplji procesor, najskuplju plocu, najskuplju memoriju, ... i dobice najbolje performanse ;).
Ko je rekao Alienware :).

Poslednja izmena:
Imas one koji ne znaju sta ce sa parama, ali u isto vreme i nemaju pojma o bilo cemu, sto ih cini idealnim ovcama za sisanje.
Tesko da onaj ko ne zna stace sa param nema pojma, te pare ne padaju sa neba nego je trebao da ima nekog pojma da bi ih zaradio, mozda ne poznaje hardver kao dokolicari na forumu ili ljudi koji su to zato sto im je to posa itd.

Sa druge strane su oni koji su puni, ali istovrememo i znaju ponesto ili dodju ovde da se raspitaju, pa ipak na kraju kupe ono sto je adekvatno za taj (veliki) novac. :)
Dok je ovo recimo idealna okolnost i najpametnije i za onog ko ima i za onog ko nema:)

Nazad
Vrh Dno