Šta je novo?

Da li cu morati da reinstaliram linux?

salac

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.08.2001
Poena
679
Naime, pokusavao sam da uredim ver i hor freq monitora za X, ali sam preterao pa se ekran zacrneo. Ok, nista strasno ,desavalo mi se to dosta puta, resetovao sam racunar, usao u shell, vratio stare vrednosti i...NISTA. X se vise ne dize, pokusava ali na kraju ponovo dolazim do komandne linije. Cini mi se kao gadan poremecaj jer svaki put posle restarta pocinje checkiranje diska ponovo i ponovo, uz poruku '/dev/hda5/ was not clearly unmounted'....linux poispravlja lose vrednosti i bad entries, medjutim u tom ispravljanju obrise i entry-je za iplog.pid, xfs.pid i xdm.pid. E ovo mi se cini jako losim :( Isto tako sam primetio da posle logout-a iz shella i resetovanja sa ctrl+alt+del nema normalnog terminisanja procesa vec se comp u ternutku gasi -> verovatno zbog toga sto 3 gorepomenuta procesa nisu startovana.
Da li je ovo moguce ispraviti? Ili opet moram da reinstaliram mandraka?

Moguce da nisi vratio stare vrednosti....zar nije lakse da Xconfiguratorom opet konfigurises X?
I nemoj startovati X dok si u Midnight Commanderu , jer meni stalno zakucava...znaci pure shell.

Jao sad vidim da imas Mandrake,baci to u djubre,resi se bede :D.Valjda ce uskoro stici onaj Silvergliderov SUSE.

Kao sto Nesh kaze, uzmes neki alat koji generise kompletni config za X, kao sto je Xconfigurator ili config samog X-a, tipa "xf86cfg --textmode". Ako treba, onda editujes te sveze generisane fajlove (XF86config[-4]).

Kada dignes sistem, u shellu pokreni "fsck <device>" (gde <device> moze da bude disk device, npr /dev/hda5 ili mount point, tipa /mnt/drugidisk). Pogledaj man za fsck. Ovo cisto da budes siguran oko diska.

PID (process ID) fajlovi se kreiraju kada je proces startovan. Kada se program "ubije", fajl treba da se brise. Ovo je standardni pristup linuxa da dozvoli uvid u aktivne procese putem fajl sistema (kao i busevi, socketi i ostalo). Dakle, ako si u tom trenutku bio u shellu, i X nije bio aktivan, normalno je da je skener ubio pid fajlove za xdm (X display manager), xfs (X font server), jer nisu aktivni. Ne znam za iplog.pid (ja ga nemam :D), ali verovatno ga je povlacio xinetd daemon - proveri svoj init.d dir da vidis ko okida iplogging. Ukratko, brisanje nije strasno ukoliko X nije aktivan. Ukoliko je aktivan, ti pid fajlovi u /var/run bi trebali biti zasticeni od brisanja.

Sto se tice restarta, pritiskom na ctrl-alt-del se poziva komanda "halt" koja moze da ugasi ili restartuje komp (ukoliko nisi u runlevelu 0 ili 6). Medjutim, ukoliko halt ne moze da utvrdi koji je trenutni runlevel, zove shutdown. A ne moze da utvrdi runlevel ukoliko /var/run/utmp nije inicijalizovan.

E sad......problem sa X-om je resen - moze se startovati iz konzole sa startx. Problem gasenja za sada ostaje, jer kad izadjem iz X-a i izlogujem se, ctrl+alt+del odmah restartje comp. Dobro se secam da je ranije linux prijavljivao 'terminating in proccess" pa zaustavi procese i onda se resetuje.

ps. ajd kad dodje taj SuSe ocu i ja kopiju :)

Problem ces resiti tako sto ces editovati /etc/inittab fajl.

Kao prvo, tu se podesava inicijalni runlevel. Dakle za defaultni runlevel umesto 3 (shell) stavis 5 i dizace X automatski po bootu.

Dalje, videces tu podesavanje za presretanje Ctrl+Alt+Del tastera.
Ovo je default setting:

# Trap CTRL-ALT-DELETE
ca::ctrlaltdel:/sbin/shutdown -t3 -r now

Ako ne stoji tako i zelis da forsiras hard reboot, mozes da stavis "reboot -f" umesto "shutdown ...", kao forced reboot.

Paket je poslat. U njemu su:

- FreeBSD 4.5
- Darwin 1.4.1 for X86
- SuSE 7.3 Professional

Par dana kasni, posto sam skidao updateove i patchove za 7.3 i tako napravio osmi CD u paketu. Patchovi su delimicno vazni ako se taj SuSE linuxbox tera kao server, pa su ovo nek security zakrpe i slicno. Da se ima za Bench server :D

Odlicno,obavesticu kevu da pripazi na paket..vidim da ima gomila ljudi koja hoce taj SUSE.E sad me jedna stvar kopka...da li ce Beonet dopustiti da imamo server konfigurisan sa nase strane,al to ne bi bio problem,posto je to ipak privatni server,njima bi trebalo da bude sve jedno sta je tu,sve dok je masina u mrezi i ne brlja :).

Vrh Dno