Šta je novo?

Da li bi ova 12000BTU inverterska klima bila los izbor za sobu od 10m2?

FeorStan

Zapažen
Učlanjen(a)
13.06.2023
Poena
2
Zivimo u stanu i potrebne su nam dve klime za deciju i spavacu sobu od 10 i 15m2, prevenstveno za hladjenje.
Svidja mi se Midea Breezeless, i nju nameravam uzeti za trecu (veliku-dnevnu) sobu.
Prvenstveno zbog "Breezeless" rezima, koji sudeci po iskustvu drugih korisnika, zbog tog sistema malih rupica, hladi a da ne duva jako po ljudima.
I takodje mi se svidja posto je inverter klima, da navodno moze da se podesi da radi konstantno sa manjom jacinom i samim tim manje duva.

Sve u svemu, isti ovakav tip Midea Breezeless klime bih zeleo uzeti i za svaku od dve male sobe, jedini problem je sto ona kod nas moze da se kupi samo u varijanti 12000 BTU.

Da li mislite da bilo OK da se dvanaestica uzima i za ovako male sobe (10 i 15m2)?

Nama estetski njena velicina nije problem, jer bi se dobro uklopila u sobe. Jedino se pitam da li je prejaka za tako mali prostor. Tipa da bi zbog toga imala skraceni vek, da bi prejako duvala, da bi potrosnja bila prevelika, ili iz nekog drugog razloga?

Ili ako imate preporuku za neko drugo resenje, imajuci u vidu moje prohteve za klimama koje, koliko je to moguce, hlade a da ne duvaju jako.

Inace, postavljanje klime u hodniku ili slicno nije izvodljivo, vec klime moraju biti direktno u malim sobama.

Koliko bi izdvojio za klime?Prevelika je 12 za sobe od 10 i 15 kvadrata.Tu je i 7-mica dovoljna,u vecoj 9-ka.

Obe hladi 7ca. Ja sam sa on off 12com hladio 40 kvm u potkrovlju

Koliko bi izdvojio za klime?Prevelika je 12 za sobe od 10 i 15 kvadrata.Tu je i 7-mica dovoljna,u vecoj 9-ka.
Budzet nam je recimo do 1500e za dve klime. Mozde i vise, ako je opravdano.
Novac nam nije od presudnog znacaja koliko nam je bitno da klima, koliko to moze, hladi bez prejakog duvanja.

Na sta mislis kada kazes da je klima prevelika? Sem veceg troska pri kupovini, koje su neke negativne strane?

Cesce bi se palila i gasila i nema potrebe kupovati 12 za manje prostorije.

Nema to veze sa brojem 12.
Neke 9ke sa pale gase a neke 12ke rade bez pauze.

Bitno je odabrat prikladan model bez obzira koji broj stoji na njoj.

Sta znaci cesce paljenje i gasenje? Jel skracuje vek klimi? Jel povecava potrosnju struje?
Kako cesce paljenje i gasenje utice na subjektivni osecaj jacine duvanja?

Malo više troši, ali je komfor neuporediv.

Sta znaci cesce paljenje i gasenje? Jel skracuje vek klimi? Jel povecava potrosnju struje?
Kako cesce paljenje i gasenje utice na subjektivni osecaj jacine duvanja?
Češće paljenje i gašenje može da utiče na komfor ali isto tako i ne mora da znači.Zavisi kolika je pauza između gašenja klime posle postignute temperature i ponovnog pokretanja kompresora.Neke klime kreću opet posle razlike u temperaturi od 0.3/4 stepena neke čekaju stepen,dva ili tri ima velike razlike u radu pojedinih uređaja.Za te prostorije trebalo bi da pogledaš Daikin 7 ili 9Btu.Obrati pažnju na brzine izduva da su na primer od 270m3 do 300m3/h ili čak i manje za prvu ili Quiet brzinu.Klima će u tim prostorijama najčešće raditi u Quiet ili Low brzini zato bi trebalo da pogledaš nešto od kvalitetnijih klima koje obično i bolje moduliraju a i tiše su.

Nije isto ako u tebe duva sa snagom od 1 kW ili 200 W

Treba dobro pozicionirati klimu meni ne smeta ni kad radi neprekidno sa 140-150w.

Pa na 150 ne smeta, ali na 1000 smeta, a posebno u malim sobama.

Hvala na odgovorima. Da proverim da li sam dobro razumeo.
12ce su namenjene za veće prostorije, i samim tim su predviđene da jače duvaju kako bi uspele da ohlade sve. I onda ako takvu klimu stavimo u malu sobu, onda ona dok duva, duva jako, i to smanjuje komfor boravka u njoj.

Dalje, postoji razlika u proizvodacima i kvalitetu, i bolje klime bi trebalo da nude bolje podešavanje jačine duvanja. I slabije modove.

E sad kad sam krenuo da gledam 7ce po netu, nasao sam svega par modela. Gledao sam po standardnim tehno../giga../.. shop-ovima. Da li je to možda trenutno slabija ponuda jer je u jeku sezone, ili je to uvek tako slabija ponuda na našem tržištu? Jel ima neka firma koja se ističe boljom ponudom, pa da pogledam tamo?

Za tako male prostorije najveći komfor Midea Breezless ili Samsung one Windfree..

Koliki ti je budzet?Midea 18 mislim da ne ide ispod 700w na grejanju.

Ponovicu moje cudjenje iz druge slicne teme: Covek trazi slabu inverter klimu iskljucivo za hladjenje, a nude mu se 18ice za grejanje i govori mu se kako bi se inverter klima cesce palila i gasila?!

@FeorStan Klime slabije od 12ice su uglavnom i manje efikasne, tj trosile bi vise struje za istu razmenu toplote. Slobodno uzmi 12 inverter, ventilator na minimum, kompresor ce vec da se spusti koliko treba da bi postigao zadatu temperaturu. Breezeless je dobar izbor.
Smanjenje komfora se odnosi na on-off klime. U maloj prostorije velike oscilacije temperature u kratkom periodu.

Za tako male prostorije najveći komfor Midea Breezless ili Samsung one Windfree..
Da li to iz iskustva govoriš da se i za tako malu sobu od 10m2 Midea Breezeles koja je 12000BTU pokazala kao dobar izbor što se komfora tiče?
Bojim se da ne krene da malo duva, malo ne duva. Pa onda da je i to duvanje prejako jer nije predviđeno za tako malu prostoriju..

Samsung Windfree sam video da u teoriji postoje i 7000 i 9000BTU modeli, ali ja po netu nisam našao da se to kod nas moze naći. Da li ti imaš neku preporuku gde da gledam/zovem?

ma ne iz iskustva.. čisto onako teoretski za tako male prostore bi trebalo da je to najbolja varijanta gdje se ne osjeća 'promaja'.. svaka klima sa standardnim izduvom u tako malom prostoru kontam da bi stvarala nelagodu.. kod nas u CG ima u jednoj prodavnici koja je iz Srbije, ne znam dal se smije pominje ime. 900e 9 BTU Windfree.

@FeorStan Klime slabije od 12ice su uglavnom i manje efikasne, tj trosile bi vise struje za istu razmenu toplote. Slobodno uzmi 12 inverter, ventilator na minimum, kompresor ce vec da se spusti koliko treba da bi postigao zadatu temperaturu. Breezeless je dobar izbor.
Smanjenje komfora se odnosi na on-off klime. U maloj prostorije velike oscilacije temperature u kratkom periodu.

Hvala na odgovoru. Ovo se poklapa sa informacijama koje sam dobio od par majstora koje sam zvao. Kazu da 12 inverter moze bez problema da radi i u manjim sobama i da se samo podesi da radi najslabije duvanje, i da se i kompresor sam prilagodi.
I rekli su mi da Breezeless dobar izbor za one koji brinu o duvanju i promaji.
E sad, neki majstori ce svasta reci, samo da dodju da ugrade i da prodaju skuplju klimu. Ali nekako u ovom slucaju mi je i logicno, pa mogu da im verujem.

Ok je izbor Breezeless bas zbog toga sto rasprsti vazduh, pa ne bije jako. Isto to jeni Samsung Windfree koja je jos bolja, a ako mmsandi kaze da ima 9ka kod nas, ja bih to jurio i ako je skuplja, jer vredi te razlike.

Moja impresija je da 9-ki ima manje na trzistu jer se i manje proizvode i traze.... neki standard je 12-ica.

Stoga i za manje prostore 12-ica je izbor.

Nazad
Vrh Dno