Šta je novo?

Da li Android telefon može da postane računar? Google testira novu desktop funkciju

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Android-desktop.webp

Da li Android telefon može da postane računar? Google testira novu desktop funkciju​

Nova funkcija omogućava Android telefonima da se pretvore u desktop okruženje pomoću jednog kabla, slično Samsung Dex platformi

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...racunar-google-testira-novu-desktop-funkciju/

Nemaju više šta da izmisle, pa guraju nešto što postoji odavno kod Motorole i Samsunga. Kada bude imao Windows onda će moći da zameni računar u potpunosti, do tada dosta stvari ako bi se koristio za poslovne svrhe ne bi bilo kompatibilno.

Desktop Android, uz pravilno usmeravanje na tu stranu, mogao bi da krene polako da potiskuje Windows za ne mali broj korisnika.

Apsolutno mogu da zamislim destop monitor koji stoji kod kuće, zakačim telefon (koji krene da se napaja iz monitora), tastatura i miš su tu pored, i imam desktop mašinu dovoljnu za 99% kućnih potreba bilo kojeg domaćinstva u Srbiji. Realno, ne može neki brutalni gejming, i ne mogu neke specijalne profesionalne namene. Multimedija, streaming, internet, office, banke/porezi, obrazovanje/škola, sve to Android može i sada da tera, ako se usmeri u tom pravcu.

Čudi me da ranije nisu krenuli na tu stranu?!?

Nemaju više šta da izmisle, pa guraju nešto što postoji odavno kod Motorole i Samsunga. Kada bude imao Windows onda će moći da zameni računar u potpunosti, do tada dosta stvari ako bi se koristio za poslovne svrhe ne bi bilo kompatibilno.
Brzo se sve menja i lakše usvaja nego pre. AKo ovo bude radilo u full desktop režimu, ja ću prvi koristiti. Mnogo je lakše imati jedan uređej nego više. Samim tim možeš da odvojiš više nevca i kupiš jedan vrh uređaj, nego da deliš budžet i kupuješ više za isti novac.
Dex završava neke stvari, ali nije to to. Ako uspeju da reše da bude sve kao na windowsu, što nije nerealno, biće to pun pogodak.

Ubuntu je to pokušavao pre deset godina, ali je to onda bilo suviše ispred svog vremena.

Kada za početak bude postojao launcher koji ima klasičan start meni, desktop i interfejs nalik pokojnom Windows Mobile/Embedded CE, možda. Na primer, nijedan nema da se isključi allign icons to grid. Ja baš volim desktop pun ikonica i moj kreativni haos. 🤷🏽‍♂️

Da bi mi Andriod zamenuo Win, najviše mi smeta struktura foldera i čuvanja podataka.
Android sve čuva gde i kako se njemu i njegovim aplikacijama ćefne, a to meni kao višedecenijskom Win korisniku (još od prve '95-ice) nikako da legne.
Bez nekog Win Explorera ili Total Commandera, ja vladati fajlovima ne znam.

Msm, znam da to može i na Androidu, al' to kako može meni nešto ne paše.
Pogotovo kada se nakupi par decenija fajlova, od školovanja preko admistracije kućnih dokumenta (ugovori, finansije...), do zaista velike količine fotografija od prvog digitalca pre >20 godina.

Imati C: particiju/drive gde je sve vezano za sistem i programe, i D: drive gde stoje fajlovi, čini da se problemi relativno lako rešavaju bez ugrožavanja dokumenata koje čuvamo.
A to je na Andoidu sve nešto izmešano zbrda s'dola.

Pa ja ne vidim neku razliku u tom pogledu, organizacija foldera/fajlova je manje-viša ista na Linuxu/Androidu kao i na Win-u. Možda nemaš C i D particije, ali sve ostalo je isto.
Ti napravi 'D' folder ako ti je lakše :D

Da bi mi Andriod zamenuo Win, najviše mi smeta struktura foldera i čuvanja podataka.
Android sve čuva gde i kako se njemu i njegovim aplikacijama ćefne, a to meni kao višedecenijskom Win korisniku (još od prve '95-ice) nikako da legne.

Pogotovo kada se nakupi par decenija fajlova, od školovanja preko admistracije kućnih dokumenta (ugovori, finansije...), do zaista velike količine fotografija od prvog digitalca pre >20 godina.

Imati C: particiju/drive gde je sve vezano za sistem i programe, i D: drive gde stoje fajlovi, čini da se problemi relativno lako rešavaju bez ugrožavanja dokumenata koje čuvamo.
Slažem se, ali sve je to stvar navike. Telefon koristiš dve tri godine, pa nek bude i pet. Kad promeniš, onda ti sve bude drugačije i u startu ti bude bezveze, ali se nekako navikneš, kao kad odeš kod zubara, pa ti nekoliko dana smeta i posle navikneš na promenu.

Samo je fora da se to omasovi i onda će ljudi da se naviknu i biće lakši prelaz. Još ako bude slično windows iskustvu, onda nema greške.

Auuuu pravo u metu. (y)

Bravo veliku si istinu rekao

Nažalost iako imam vrhunski prenosni uređaj za rad na terenu Tab S9 Ultra, samo zbog ovog ozbiljnog problema kod Android sistema kao i nedostatka nekih uskospecijalizovanih softvera, bio sam prinuđen kupiti i Microsoft Surface PRO 10.

Android prosto mora da se "podigne na nivo" upotrebljivosti Windows sistema koji je zaokružen proizvod

Nazad
Vrh Dno