Šta je novo?

da covek ne poveruje....

rzrslve2an

Čuven
Učlanjen(a)
17.03.2003
Poena
604
znaci kod sebe sam dovukao
duron 1ghz
asus a7v133
640mb kt133
gainward geforce4 mx440 64mb
i naravno simptomi su sledeci....
kompijuter se cuje da radi...sve on vrti kulere...kulira....ali mrtav...nikakvo bip...bip....bip....mrtav....
probao sam sve moguce kombinacije...napolje memorija jedna...stavljanje grafike...pobiti sve ostaviti samo grafiku...ali ploca kao da nista ne registruje....i setim se...izvadim cmos bateriju...resetujem bios...kad ono proradi...radi i radi...formatiram hard....resetujem...kad ono opet sve isto....sve se to i desavalo i kod korisnika od kog sam dobio komp na popravljanje...ali meni nista nije jasno.cas radi cas ne radi...procesor nije...grafika nije...memorija nije...samo da nije ploca....
da li je mozda to do napajanja...
da napomenem da kada sam od histerisanja i previse adrenalina u sebi udario komp....jednostvavo je proradio....ali posle prvog restarta opet isto...gledao sam da nije neki kontak ali nije....

molim vas pomagajte....

rzrslve2an

Aj-jaj-jaj-aj-jaj.
Pa, sto uzimas nesto da radis, kada ne znas da se bavis tim poslom?
Mogu da budu napajanje, polu-crknut procesor (ili nije dobro namesten u podnozju), ili cooler nije dobro namesten, ili memorija nije ispravna.
Znaci prvo skini procesor i namesti ga kako treba, i cooler. Zatim pravilno uradi clear cmos. Zatim probaj sa drugom memorijom. Ako nije nista od toga, probaj sa drugim procesorom, i na kraju sa drugim napajanjem.

rzrslve2an je napisao(la):
da napomenem da kada sam od histerisanja i previse adrenalina u sebi udario komp....jednostvavo je proradio....

molim vas pomagajte....
Ud'ri ga ponovo! :D :D :p

dobro dobro

posto je ovo pisano sinoc posle zurke...i naravno velike kolicine alkohola...danas trezan dolazim do novih zakljucaka....
ploca nije....bio bi skroz mrtav...
procesor...sada cu da utaknem ponovo pa javiti...
napajanje...naravno nije...
itd itd...
dobro posto prasina nije provodnik....
da li je moguce da je procesor pun pomenute...pa za**********.....

cmos chip nije sigurno....cim se posle restarta zazivi..
memorija je ispravna...provereno...a i kuler dobro lezi...

Probaj da flashujesh bios.

jox je napisao(la):
Mogu da budu napajanje, polu-crknut procesor (ili nije dobro namesten u podnozju), ili cooler nije dobro namesten, ili memorija nije ispravna.
Najbolje preferiram izraze kao shto je polu-crknut procesor
:twisted:

Bogami pre neki dan videh privi put u zivotu polu crknuti t-bird na 1ghz, kojem je jezgro okrnjeno ,dize win bez ikakvih problema, ali zato sa divix-ima brljavi do bola, a i belu boju komp prikazuje kao zutu!!

:rolleyes: :rolleyes:

alokiN je napisao(la):
jox je napisao(la):

Bogami pre neki dan videh privi put u zivotu polu crknuti t-bird na 1ghz, kojem je jezgro okrnjeno ,dize win bez ikakvih problema, ali zato sa divix-ima brljavi do bola, a i belu boju komp prikazuje kao zutu!!

A jesi li sasvim si siguran da to nema veze za grafickom kartom, drajverima, divx setovanjima, konektorima za monitor...

I te kako je moguce da procesor parcijlno bude neispravan! Imao sam slucaj gde je duron podizao windows bez problema igrao sam Quake III bukvalno satima medjutim MP3 kompresija je izazivala BSOD, to se tako vuklo mesecima jer jednostavno nisam sumnjao na procesor. Kad je stvar progreditrala (elektromigracija pretpostavljam) procesor nije vise bio u stanju da odradi ni MP3 dekodiranje. Tek tada sam posumljao na procesor sto se ispostavilo tacnim.

A jesi li sasvim si siguran da to nema veze za grafickom kartom, drajverima, divx setovanjima, konektorima za monitor...

Procesor, kao i graficka su probani u dve razlicite konfiguracije i u svakoj u kojoj bi se doticni cpu nalazio primeceni su identicni simptomi!!

Stavrno covek to mora videti da bi poverovao!! 8)

izgleda da stvarno postoje polucrknuti procesori - koliko god to zvucalo nemoguce i koliko god veliki strucnjaci tvrdili da je to nemoguce - u praksi se to moze sresti relativno cesto!

jox je napisao(la):

Za neznalice, jedan savet. Prvo malo naucite, pretresite internet, pa ucestvujte u raspravi. Ispod ti je chovek ukratko objasnio jedan konkretan sluchaj. Ja mogu jos jedan. Npr. kada je mnogo klokovan, pa su medjuveze oslabile, pa dolazi do "pretrcavanja" elektrona, i pojave bagova u radu procesora ili da mora se poveca voltaza u odnosu na default. To je bilo i na vestima, a glavni akteri su nobi P4 procesori i T-Bredovi uradjeni u 0,13 microna.
Drugacije slucajeve mozes da potrazis na netu.

Anti Patriota je napisao(la):
izgleda da stvarno postoje polucrknuti procesori - koliko god to zvucalo nemoguce i koliko god veliki strucnjaci tvrdili da je to nemoguce - u praksi se to moze sresti relativno cesto!

Processori se sastoji prilicnog broja jedinica koje su u medjusobnoj vezi. Nije nelogicna misao da bi npr. u toku rada neka od jedinica mogla tako da otkaze, a da jos uvek omogucuva prividnu manifestaciju da je procesor "ispravan"
Samo je pitanje koliko je to verovatno.
Da se meni desi brljavljenje sa divx i dominantom na monitoru, verovatno bih mnogo dana utrosio proveravajuci stvari vezane za monitor i graficku (u slucaju dominante) i sofvera vezanog za divx. Pitanje je dal` bi mi ikad palo na pamet da pomislim na nesto sto je deo arhitekture processora, sto bi mozda mogla da bude jedinica za procesiranje onoga sto ima veze sa "multimedijom".

Ne znam.

Trebalo bi da ovde ima dovoljan broj ljudi (valjda se na tehnickum fak. uci arhitektura procesora) koji bi sigurno mogli da potvrde mogucnost da procesor korektno moze odradjuje neku vrsta procesa, a da sa drugima tako manifestuje svoju neispravnost dajuci brljotine divx-a i graficke.

Meni se cini da bi u tom slucaju, to bio gadan propust kontrolnih mehanizama od kojih (izmedju ostalih) zavisi korektan rad korisnickih programa. Pod time podrazumevam BIOS i OS (a slozicu se ako neko primeti da sam pogresno definisao stvari - zato sto jesam laik, za ovo).

Mislim, kako bre moz` uopste da se digne sistem sa tako vrljavim procesorom. Moz` on da bude poluispravan - al` bi trebao tako da se ponasa k`o da je skroz mrtav (ili da sistem bude obavesten o tome). Bar bih ja tako postavio stvari da konstruisem procesore (bios-e, os-eve...).
Nikako ne mislim time da kritikujem postojece arhitekture procesora (sto bi stvarno bilo vrlo glupo od mene) , ili da neko (od nas) u ovome pravi bitnu gresku u zakljucivanju. Jednostavno, ne znam.
Ali bih voleo saznam.

meni je skoro zalepio reset taster, ja sve rasturim (a inace sam sam sve sklapao) menjam komponente, nosim komponente na proveru... i tek sutradan (oko 30 sati kasnije) se setim da pocupam sve sa kucista upalim plocu vrhom srafcigera i radi, a ste sve nisam radio...

re zabluda

Anti Patriota wrote:

Processori se sastoji prilicnog broja jedinica koje su u medjusobnoj vezi. Nije nelogicna misao da bi npr. u toku rada neka od jedinica mogla tako da otkaze, a da jos uvek omogucuva prividnu manifestaciju da je procesor "ispravan"
Samo je pitanje koliko je to verovatno.
Da se meni desi brljavljenje sa divx i dominantom na monitoru, verovatno bih mnogo dana utrosio proveravajuci stvari vezane za monitor i graficku (u slucaju dominante) i sofvera vezanog za divx. Pitanje je dal` bi mi ikad palo na pamet da pomislim na nesto sto je deo arhitekture processora, sto bi mozda mogla da bude jedinica za procesiranje onoga sto ima veze sa "multimedijom".

Ne znam.

Trebalo bi da ovde ima dovoljan broj ljudi (valjda se na tehnickum fak. uci arhitektura procesora) koji bi sigurno mogli da potvrde mogucnost da procesor korektno moze odradjuje neku vrsta procesa, a da sa drugima tako manifestuje svoju neispravnost dajuci brljotine divx-a i graficke.
kuote:
-------------------------------------------------------------------------------------
Meni se cini da bi u tom slucaju, to bio gadan propust kontrolnih mehanizama od kojih (izmedju ostalih) zavisi korektan rad korisnickih programa. Pod time podrazumevam BIOS i OS (a slozicu se ako neko primeti da sam pogresno definisao stvari - zato sto jesam laik, za ovo).

Mislim, kako bre moz` uopste da se digne sistem sa tako vrljavim procesorom. Moz` on da bude poluispravan - al` bi trebao tako da se ponasa k`o da je skroz mrtav (ili da sistem bude obavesten o tome). Bar bih ja tako postavio stvari da konstruisem procesore (bios-e, os-eve...).
Nikako ne mislim time da kritikujem postojece arhitekture procesora (sto bi stvarno bilo vrlo glupo od mene) , ili da neko (od nas) u ovome pravi bitnu gresku u zakljucivanju. Jednostavno, ne znam.
Ali bih voleo saznam.
--------------------------------------------------------------------------------------

Zamoljen od strane administratora na forumu necu se dati u opovrgavenje tvojih sumnji.Jednostavno cu izneti svoje(pravo stanje stvari)

Najednostavnije:
Ej bra pa sta misls da neko svaki put kad krene da pravi procesoor uzme plajvaz pa crta ponovo.
Zato pricaju te dodate mu ove ili one instrukcije.
Postojeci sistem se nadogradjuje i unapredjuje jednostavno dodavenjem registara i svega ostaloog sto cini jedan mikroprocesor.
I sada ako ti prozivas odredjenu memorijsku lokaciju koja je zbog drifta ili grejanja crkla ti imas BLUE screen. To ti je kao da imas sobu ukojej je mnogo haldno alii it u nju neulazis ali kad idjes malko se smrznes.
Osim teorijske mogu i iskustvom da potvrdim.
Da nedavim pri putsam imao takav slucaj jos na P133 intelu.
Pa naovamo jos makar 10 komada.
Nikola

Mislim, kako bre moz` uopste da se digne sistem sa tako vrljavim procesorom.

Pa ni tom drugaru nije odma palo na pamet da proc ne valja!!

Isao je po gradu sa grafickom u dzepu i probavao je gde je stigo, posto je mislio da ona ne radi , ali se to ispostavilo kao netacno!!

Onda je dosao kod mene sa polucrknutim procesorom i na njegovo odusevljenje pojavise se isti simptomi(zutilo, brljanje divixa,)!!

Mislim da mi rece da igra cak i Q3 bez problema!!

Ako u skorije vreme budes dolazio do ns-a javise da ti organizujemo prezentaciju tog t-birda, ako stvarno ne verujes da tako nesto postoji!! :rtfm:

Pozdrav

Ne bih da ovde sukcesivno citiram delove poslednja dva posta, jer mi ne pada na pamet da dokazujem nesto sto nema ni potrebe da se dokazuje.

Samo cu da se branim, (od "pravog stanja stvari").

Blue screen je jasna manifestacija da nesto ne valja, to je ono sto sam podrazumevao pod kontrolnim mehanizmom.
Brljavljenje, zutilo... bez blue screena je nesto sasvim drugo (za korisnika). Vidi da ne valja, ali nije obavesten od strane OS-a da nesto ne valja. Na poslednju mogucnost se odnosila moja primedba ("kako bre...), koja to sustinski nije, nego zelja laika da (izmedju ostalog) racunari budu laksi za koriscenje.
U smislu, da se (u nekoj buducnosti) kada pritisnete prekidac racunara, za vrlo kratko vreme obave vrlo zahtevni testovi, nakon kojih ce tek biti moguce da se koristi racunar. Predpostavljam da onima koji znaju kako procesori funkcionisu, ovakav zahtev sumanito deluje za postojece procesore (i uopste nacin funkcionisanja danasnjih uredjaja). Ok, al` bilo bi mi drago da znam da racunar za kojim sednem, je pre nego sam poceo da radim na njemu, tako prokontrolisao sebe (ili kako se vec to zove?), da ne kazem pregrejao, da je verovatnoca da ce mu se to desiti u toku rada prakticno bliska nuli.

Inace, iskreno hvala za poziv u NS.

Dakle, moguce je da je doslo do pogresne interpretacije (moje ili drugih koji su ucestvovali u ovome) onoga sto se desavalo sa pomenutim procesorom. Ja sam shvatio da se brljavljene i zuta boja javljaju bez bilo kojih drugih nenormalnih pojava.
BSOD (koji prati prethodno) je vec nesto sasvim drugo, i nesto sto sa svoje strane relativno jasno ukazuje na problem sa procesorom, koji ad hoc ispoljava poluspravano stanje.

DS9 je napisao(la):
alokiN je napisao(la):
jox je napisao(la):

Tek da vidis XP1600+ koji konvertuje teksture u 3DMarku 2001 za ravno 9 sekundi!!!! :beat:

GoranM je napisao(la):
DS9 je napisao(la):
alokiN je napisao(la):
jox je napisao(la):

Tek da vidis XP1600+ koji konvertuje teksture u 3DMarku 2001 za ravno 9 sekundi!!!! :beat:

A jel` to brzo ili sporo

DS9 je napisao(la):
...

A jel` to brzo ili sporo
Procesor brlja samo tu, dobro mozda se jos nesto nadje, a recimo kada ga dignes sa Ghost-a (W98+3DMark2001) radi OK.
Procesor je prosao instalaciju W98SE + jos gomile programa(Corel, Office, PhotoShop) od "nule", ali 3DMark2001 NE. Mislim instalira ali kad pokrenes dobijes fleku na ekranu :D
Veruj mi 9 sekundi je ravno "letenju", mislim da bi to vreme postigao tek P4 na jedno 10GHz :D
Fenomen poluispravnih procesora je dobio jos jedan fizicki dokaz...

rzrslve2an

evo me javljam se opet posle duze vremena.......razlog je bio nedostatak internet sati........a sada vest......
veoma veoma nejasna...
komp radi......sve sto sam uradio jeste......skinuo kule...skinuo procesor...vratio kuler vratio procesor.....
niti je procesor bio "prljav"....niti lose lezao......a i nije mogao da se pomeri jer je kuler bio na njemu i nije skidan godinu dana......
instalirao sam xp pro sp1....i do sada nije signalizirao nikakve negativne simptome......polu crknutog procesora........
vazno je da radi......

Re: rzrslve2an

rzrslve2an je napisao(la):
evo me javljam se opet posle duze vremena.......razlog je bio nedostatak internet sati........a sada vest......
veoma veoma nejasna...
komp radi......sve sto sam uradio jeste......skinuo kule...skinuo procesor...vratio kuler vratio procesor.....
niti je procesor bio "prljav"....niti lose lezao......a i nije mogao da se pomeri jer je kuler bio na njemu i nije skidan godinu dana......
instalirao sam xp pro sp1....i do sada nije signalizirao nikakve negativne simptome......polu crknutog procesora........
vazno je da radi......

To sto kaze egzaktna nauka, i sta se desava u praksi, kod kompjutera nema veze. Desava se da se procesor ili ploca jednostavno sludi, bez obzira sto nista nije dirano, i nakon pravilnog clear cmosa (koje podrazumeva i vadjenje baterije) ili prakse vadjenja svega iz ploca i vracanja nazad, comp radi kako treba. Zasto i kako se desilo, niko ne zna, ali posle radi.

Meni se dva puta desilo da komp stane na bootovanju pre detekcije diskova... nista ne pomaze... osim da se mucis par sati iskljucis ga iz struje i odes da spavas... ujutru se probudim i ukljucim ga i sve radi?!?

Update!!!

Onaj polucrknuti t-bird je sada tri frtalja crknut :D :D

Procesor vise nece ni da post-uje, tj posle par puta uklj. - isklj. desi se da digne win i tu se prica zavrsava blokiranjem!!

Nasa zemlja je siromasnija za jedan gigahercni proc(tacnije moj drug) :(

Pozdrav

Ja se ovde ukljucujem malo suvise kasno, s obzirom da je problem resen, ali ako se ponovo dese isti simptomi, proveri kondenzatore na ploci (pogorovu one oko procesora), ako su se naduli ko kokice, odnosno izasli iz kosuljica, potrazi elektronicara!!

Nazad
Vrh Dno