Šta je novo?

D740X-6l na plocu iz '98 !

• Začetnik teme limun
  • Datum pokretanja
L

limun

Guest
Kupio sam pomenuti maxtor disk ali ga bios ne prepoznaje, odnosno ne moze da ga nadje :(

U pitanju je Awardov bios na Soltek ploci iz '98 za AMD k62 (ako treba jos info. poslcu) koji koristi LBA adresiranje ili kako se vec zove (lineano) i ploca ima UDMA 33 koji radi dobro sa mojim 4GB Segate diskom...

U cemu moze da bude problem???

Da li si probao update BIOS-a ploce?
Verovatno joj je problem da korespondira sa hardom vecim od 8GB.

Definitivno ti ploca ne prepoznaje vece hardove. Mozes da uradis sledece. Prvo bi trebao kao sto ti kaze Zorro da probas da update-ujes BIOS sa nekom novijom verzijom ukoliko postoji novija verzija za tvoju plocu. Ako nema novije verzije onda ti preostaje odneses disk kod nekog ko ima noviji racunar vidis kako ga njegova ploca prepoznaje u BIOS-u, prepises parametre, i to upises na tvom racunaru u BIOS-u. Snimis resetujes i... ili radi ili opet nece. Na nekoliko racunara meni je uspelo da ovako proradi, na nekima i nije. Probaj mozda ces imati srece.

Ne znam zasto se ne bi videli diskovi veci od 8GB kada bios podrzava lba adresiranje a ne staro chs ali kako sam video na netu ima i tu nekih fora...

Interesuje me da li za upgrade biosa moram da nadjem bas odgovarajuci bios za moju plocu (koga nema) ili mogu da upotrebim bilo koji upgrade za AWARD biose?

Postoji problem sa ovim diskovima (D740X-6l). Oni su kao najnoviji, bla bla... ata 133... pa ih prepoznaju samo najnovije ploce (ili relativno novije). Kod mene na kt7e sljaka ok dok kod ortaka na nekoj soltek (ili tako nesto) za k6, uopste ne ga ne vidi. Probaj sa biosom, to bi trebalo da upali ako postoji neka novija verzija. Inace hard je fantastican. Brz je ko zmija. :) Ne stvarno sve pohvale... e jedino sto se mozda malo vise greje, ali fala bogu tu su qleri.

Leka

limun je napisao(la):
Ne znam zasto se ne bi videli diskovi veci od 8GB kada bios podrzava lba adresiranje a ne staro chs ali kako sam video na netu ima i tu nekih fora...

Interesuje me da li za upgrade biosa moram da nadjem bas odgovarajuci bios za moju plocu (koga nema) ili mogu da upotrebim bilo koji upgrade za AWARD biose?

Nemoj da se salis da probas neki drugi bios osim za tvoju plocu. Vrlo je verovatno da se nece ni probuditi ako ga flesujes biosom druge ploce.

Ne mogu da nadjem novi bios za moju plocu!!! :((
Ako neko zna da postoji upgrade... pomagaj!
Ploca je: Soltek sa VIA Apollo (M)VP3 chipsetom tipa VT82C597
Bios je: AWARD od 06/24/1998

Inace, na maxtorovom sajtu nasao sam jedan, onako fancy, alat za njihove diskove.
Program (maxblast.exe) je mnogo gotivan, butuje se sa diskete i kao instalira maxtor diskove a ima i sjajan alat za testove pa pogledajte obavezno!

E, taj program savrseno vidi disk od 40GB i onda mi javi da moj bios to ne moze da kontrolise i instalira neki program koji se startuje odmah posle biosa (verovatno ga je turio u MBR). On savrseno prepozna "naknadno" moj disk i tako ga i Windoza i Linux savrseno koriste.

Fora je u tome da ne mogu da butujem OS sa mog novog diska!!! Bios ga ne prepoznaje a nece da krene dalje dok ne vidi disk na IDE primary master mestu.

Imali 'ko neku ideju?

He, pretpostavljam da je to HDD od 40Gb, negde si to spomenuo, inace ta tvoja ploca prepoznaje diskove do 32Gb a posle toga mrak. I ja sam imao isti problem, i isto tako nisam mogao da nadjem bios (i nisam hteo da rizikujem sa nekim sumljivim) pa sam jednostavno dzamperom naterao HDD da radi na 32Gb (pise na site-u kako), i ostadoh bez 8Gb ili nesto malo manje, ali ga barem bios lepo prepoznaje :)

e sad postoji jos jedna mogucnos koju nisam isprobavao, a i musterija je zadovoljna i sa svojih 30Gb, a to je da ga tako nateras da radi a sa MaxBlastom od ostatka HDD-a napravis posebnu particiju od 8Gb

ako probas javi sta si uradio

ajd,

Trebalo bi da ima i treca i cetvrta varijanta...

Treca je da kod komsije formatiras disk i stavis recimo WinMe a onda ga prebacis kod sebe. To ume da radi...

Cetvrta je da dokupis PCI UDMA kontroler.

Kupovina PCI ATA66 ili 100 kontrolera ne bi bilo tako lose resenje ukoliko bi ga platio do 30 DEM. Preko toga bi mu se daleko vise isplatilo da promeni plocu s' obzirom da je Maxtor ipak najvredniji u celoj konfiguraciji.

Nisam probao to sa dzamperima mozda bi tada bios i video nesto od diska a ovako NISTA ni 512MB...

Ali nema veze, Linux vidi svih 40GB i bez biosa naravno. Windows moze ako u MBR turim alternativni EZ-bios, koji se ucitava pre windowsa a posle biosa sa ploce, da vidi oko 37GB...

I tako nekako sve to mi radi prihvatljivo dok ne stigne nova ploca... :)

hdparm -t mi daje oko 11Mb/s na UDMA 33 komunikaciji i krsu od mog kompjutera... ako neko ima isti disk i normalnu okolinu za njega (UDMA 133 mozda) nek napise koliko mu hdparm daje...

Realni kapacitet tog diska i jeste oko 37,2 GB. Znas valjda za tu opsteprihvacenu prevaru, 1024=1000 ?

Pa, da...

Linux kaze 78177792 sektora sto je malo preko 37,2GB racunato kako treba...

Znam samo da win ne vidi sve to...

Nazad
Vrh Dno