Šta je novo?

Džamper na sata HDD-u

gordan84

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2008
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
5800x
GPU
4070 Ti
Čemu služi džamper na sata hdd-u?

Vidim da je naslikano nešto kao za ograničenje brzine.

Poslednja izmena:
Sada bih mogao postaviti i novu temu: u čemu je razlika između sata i sata2 moda?

Pa što onda na novim hard diskovima dolazi taj džamper kada je bez njega veća brzina? Zašto bi ga ograničavali, zar nije cilj da brže radi?

pa desava se da pravi probleme sa starim plocama i taj jumper ih nekad reši.
da, da ima ljudi sa takvim pločama..

E baš me čudi da sam tek sada za to saznao. Pa niko ni od drugova da kaže da skinem džamper da dobijem na brzini.
A smiješna stvar!

Poslednja izmena:
Pa što onda na novim hard diskovima dolazi taj džamper kada je bez njega veća brzina? Zašto bi ga ograničavali, zar nije cilj da brže radi?

Neke ploche podrzavaju samo SATA a da bi na njima radio SATA2 HDD.:wave:

Evo testirao sam sa džamperom i bez njega, tj. SATA i SATA2.

Razlika je jedino u Burst rate koji je veći kod SATA2. Ostalo isto.

Prilozi

• 1.png
    1.png
    49.4 KB · Pregleda: 61
  • 2.png
    2.png
    49.4 KB · Pregleda: 64
skines ga obavezno i to je to.Ako ti je nesto stari komp pocne da pravi probleme vrati ga

Uf, hvala bogu da sam nasao ovu temu. Treba da ubacim dva sata II hdd-a: WD 1600AAJS i WD6400AAKS, a imam staru sata plocu, i nece da ih vidi pa nece. Zadnja dva dana razbijam glavu :D Pitanje je: koji pinovi treba da se prespoje, na slici na hdd-u samo pise za predzadnji red kad se prespoji, onda je ukljucen PUIS (power up in standby). Inace nisam dobio dzamper sa diskovima...

Nadjoh na netu http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=1974&p_created=#jumper

Poslednja izmena:
Ono što je označeno kao OPT1 pozicija. Mislim da je i ovde neko kačio slike. Izgleda da stvarno ne daju džampere, ni ja nisam dobio.

Prema WD objašnjenju, neka unapređena verzija protokola "pregovara" sa kontrolerom o brzini. Stariji kontroleri (ima negde na WD sajtu spisak koji su) ne razumeju te "pregovore" i onda ne prepoznaju disk.

Nazad
Vrh Dno