Šta je novo?

Cyberpunk 2077

CP2077 je open world a druge nabrojane osim Avatar su hodnik linearne igre a Avatar je lep zato što se odvija u šumi... CP2077 uz Path tracing je i meni još uvek reper koji trebaju prekočiti.

Pa nije to tako jednostavno, kakve veze ima da li je open world ili ne.
I Avatar je open world, pa je grafika bolja od svih ostalih igara koje sam naveo.
Mozda je jedino Hellblade 2 otisao korak dalje.
Sve u tim igrama je na visem grafickom nivou, prosto su novije igre i novija generacija grafike.
Teksture su recimo u CP cesto jako lose kada obratis paznju.
Kakve veze ima to sto je Avatar u sumi i prirodi, prosto je grafika neuporedivo bolja, ne pricam ja o kvalitetu mape i sta je kome lepse i ako je i sam kvalitet mape u Avataru brutalan.

Ovo sve ima veze samo direktno sa grafikom, ne pricam o dizajnu sveta, za koji smatram da je CP postavio standard koji ce mozda jedino GTA 6 dostici, a i to sumnjam.
Ista prica i sa RDR2, koliko se secam da sam onda bio odusevljen bas nekim detaljima, kao kada su ubacili tree tesselation posle par meseci koji nisam mogao da upalim jer mi zapali komp, toliko sada kada obratim paznju, vidim da je zastarelo.
CP mi je bolja igra od svih navedenih, nemam dzabe 170 sati u njoj, ali se posle igranja navedenih igara, vidi da je sama grafika last gen, sto je i normalno posle 4 godine.
Isto i RDR2, Elden Ring kao i Witcher 3 nekada, pa i sada...nista to ne oduzima od kvaliteta igre i sve te igre su mi neuporedivo bolje od ovih sto sam naveo sa boljom grafikom.

Poslednja izmena:
poslednju verziju Phantom Liberty, medjutim i dalje je puna bagova. Desi mi se da uopste ne mogu da u voznji prodjem do kraja neke ulice u gradu, kao da postoji nevidljivi zid. Jednom sam izgubio zvuk u igri, par puta me je izbacilo skroz iz igre, jednom je zakucala…
vrlo zanimljivo, igram na slabijoj konfiguraciji od tvoje, 4070ti i i7 14700, sem nekoliko cudnih poza NPCjeva nisam naisao ni na jedan bag za 40h koliko igram ovih dana. isto poslednja CP verzija

Ja na PS5 ne znam da li sam jedan bag primetio od kad je izasao Phantom Liberty.

Ja za 170h nisam imao nikakav ozbiljniji bug, osim kada pokusam didem na mesta na koja normalnim putem ne mozes doci, pa se zatvorim u nevidljivu kutiju recimo :)

vrlo zanimljivo, igram na slabijoj konfiguraciji od tvoje, 4070ti i i7 14700, sem nekoliko cudnih poza NPCjeva nisam naisao ni na jedan bag za 40h koliko igram ovih dana. isto poslednja CP verzija

Jel si u opcijama za CPU stavio Auto ili Prioritize P-cores?

Ja sam imao bagova, ali samo jedan zaista gadan, sa zvukom, kada sam zapatio battle music da svira stalno i to se provlačilo i kroz starije sejvove. Samo od sebe se rešilo posle par sati, ne sećam se više kako. Osim toga AI baguje na sto načina, ali sa tim sam naučio da živim. I par grafičkih gličeva tu i tamo, propadanja kroz teksture, razvučene teksture itd.

Ušao pre 10ak dana da probam novi save koji sam krenuo sa Corpo ribom prošle god. Izadjem na ulicu polete čovek i kola pored njega u vasionu 😁. Meni su bugovi u CP krajnje simpatični, ni jedan nisam ima da je game breaking ali baš dosta "kozmetičkih".

Kod mene je na P-cores. Probacu da vratim na auto, mislim da mi je ranije stabilnije radila igra dok nisu ubacili ovu opciju. Znam da su u nekom trenutku zeznuli stvar pa je bilo neigrivo sa Intel 13/14 generacijom i7/i9, sa poslednjim update-om su ispravili gresku.

Nakon instaliranog poslednjeg update-a vratila mi se opcija HDR scRGB, do sada sam imao samo HDR PQ. I mogu vam reci da igra sada izgleda brutalno, jos bolje nego dok sam koristio PQ.

Ali, sada umesto 90 fps imam 55 u proseku. Jel moguce da HDR moze toliko da ubije perfomanse? Zao mi sada da vracam, predobro izgleda zaista.

To je zato sto ti scRGB disable-uje frame generation.
Iskljuci ga rucno, pa ces videti da nemas razlike u performansama izmedju 2 HDR moda.

Meni nije jasno gde si ti primetio neku veliku razliku izmedju ta 2 HDR moda, ja bas ne mogu da izvalim?

Da, primetio sam i nakon sto sam iskljucio frame generation da je isti fps, tako da sam skontao da je do toga.

Ne znam, deluje mi nekako da je sve ostrije i da su boje izrazenije, mozda je cak i do toga sto ugasi frame generation, da ustvari ta opcija pogorsava grafiku u igri.

Svaki vid upscale-a ili u slučaju FG gde su dodati dupli frejmovi utiče na pogoršanje slike.

Dobar je ovaj 2.13 patch, nisam probao HDR ali opet su ispeglali fino neke stvari, cak je i boost u performansama

Cyberpunk2077_2024_09_13_05_22_48_384.jpg

Meni nije jasno gde si ti primetio neku veliku razliku izmedju ta 2 HDR moda, ja bas ne mogu da izvalim?
Razlika je mizerna, jedino gde bi trebalo da ti bude nesto primetnije je color banding jer scRGB koristi 16 bitni frame buffer u odnosu na 10 biti kod HDR PQ.
Skoro pa je nemoguce primetiti razliku ako ne znas sta trazis a pri normalnoj igri neces primetiti razliku.

Ako nekoga zanima ovde ima nesto vise o tome.

Znam, secam se razlike odavno, jos pre PT-a, ali nigde nisam uspeo naci da licno primetim razliku, pa me zanimalo sta je to kod njega toliko drugacije, ali je moguce da primeti gasenje FG-a.

Da,da definitivno je to. Cim je rekao da je primetio razliku u ostrini koja nema veze sa HDRom onda je sigurno do toga.

Definitivno ste u pravu, uporedjivao sam kvalitet slike sa upaljenim i ugasenim FG, to je ta razlika koju sam primetio. Ipak nema veze sa scRGB HDR-om, on je samo gasio FG.

E sad, kako se navici na 55 fps, pitanje je 😂
Sto je najgore, u ovoj igri mi nekako tecniie deluje 55 fps-a nego u nekim drugim igrama, manje primetim taj pad sa 90 fps. Kako bi sad dobro dosla jedna RTX 5090, tacno bi nadoknadila ovaj gubitak 😂

E moj ti, cekaj da skontas da to nije 55fps, nego 40fps u vecini delova igre uvece :)
Pali taj FG i odalji se malo od TV-a :D

Jos ako ode u Dogtown 🤣
Koristi li neko neke graficke modove, tipa za teksture ili nesto slicno a da nije neoptimizovano i da mi ne obori fps vise od recimo 10-15 posto?

Razmišljam ovaj mod da probam, ne moram ni da igram igru u smislu da prelazim misije, nego opušteno samo da šetam ulicama i vozikam se :)

Obavezno i probaj da igraš misije kreni polako. Igra je odlicna, daj joj šansu. Kod mene je zadnjih nekoliko godina pravilo da se u igre koje se zaljubim tek na drugo igranje ukačim. Predjem prvih 2-3 sata i posle par meseci kad ponovo krenem ili je to je to ili je nikada više ne upalim.

Po igrama koje si na vr temi navodio ovo se definiticno uklapa. Mogu misliti kakav je trip u vr.

Obavezno i probaj da igraš misije kreni polako. Igra je odlicna, daj joj šansu. Kod mene je zadnjih nekoliko godina pravilo da se u igre koje se zaljubim tek na drugo igranje ukačim. Predjem prvih 2-3 sata i posle par meseci kad ponovo krenem ili je to je to ili je nikada više ne upalim.

Po igrama koje si na vr temi navodio ovo se definiticno uklapa. Mogu misliti kakav je trip u vr.

Samo sto je potrebno 80-100ak sati sa sve ekspanzijom da se obrne, ako zeli da odradi sve sporedne misije.
Sumnjam da ce zeleti 2x da je predje zbog price, jer istu moze pred kraj da snimi i isproba sve krajeve
Licno je 2 puta, prevashodno zbog ekspanzije koja mi je mnogo bolje legla nego igra i to najvise zbog misija i price koje su fokusirane.

Ja krenuo TW3 i RDR2 opet i ne vredi, igre zahtevaju previse vremena i nije vise taj wow osecaj kao kada prelazis 1. put.
Nema se vremena a ni koncentracije za igranje u kontinuitetu, a svakako kad se previse razvuce nije to to.
A CP2077 nije bas tip igre kao GTA ili RDR2 gde imas post-game aktivnosti koje mogu da te nateraju da joj se vratis... Cak bih i GTA5/4 prelazio radije opet po 3. put nego li CP2077.

A skapiras koliko je mapa/svet prazan u poredjenju sa navedenim naslovima - vise bih uporedio dizajn sa Mafiom 1 DE (koju sam skoro opet obrnuo) ili starijim GTA naslovima nego sa spomenutim novijim open-world navedenim naslovima, jer je svet/mapa tu samo u sluzbi price nego li "zasebna prica"

Pa gledaj igra ga prvi put i to u VR biće mu fešta samo takva. I da čim ti se otvori DLC Phantom Liberty igraj ga pa posle završavaj main.

Nije prvi put, igrao sam je onda kada je izašla, zadnji put nedavno na PS5, Phantom Liberty sam morao da overim na Atmosu i bilo je fenomenalno.
Sad sam sklopio pristojan PC pa se setio VR da pogledam za ovu igru, mislim ne bih imao šta ni da razmišljam da li da probam ili ne, probaću def. nego znam unapred da to nije prava VR igra, recimo da je native VR mislim da ne bih izlazio iz te igre, ostale igre me ne bi ni zanimale :D

Daleko smo mi od takve igretine kakva je CP da bude native u VR, pogledaj recimo RE4 i koliko je Capcomu trebalo da napravi VR mod za tu igru, uz svu lovu i prethodno iskustvo koje imaju sa VR.
Super je to sve ispalo na kraju ali te dve igre su totalno različite, isto je i sa GTA, koliko im treba za flat igru duplo više bi im trebalo za VR

Zato i rekoh, vrv ću da probam ali čisto da bih uživao u ambijentu, jasno mi je otprilike kako izgleda u VR, btw bolje bi bilo u PSVR2 zbog OLED panela, nego u Q3, nisam još nabavio PC adapter za PSVR2

Nazad
Vrh Dno