Znam da sam vise puta pisao, ali mi bude jaaako zao kada vidim nekoga ko predje na konzolu, pati se pola godine i proda istu jer ne ide. Ja sam bio taj koji je kupio PS5, lomio se pola godine i odustao. Samo je nisam prodao. Postoji par krucijalnih stvari kada prelazis na konzolu koje meni niko nije rekao:
#1 Recimo kao preporuka je sto manji senzitivitet (30-40%) pa se navikavaj. To je totalna sabotaza. Nemas pojma koliko igara ima veliki input lag na konzolama. Nije to PC. Mislim da RDR2 ima 150ms. I kada je senzitivitete palica na 30%, onda kao da igras sa druge planete pa cekas da igra ima odzov na komande. Sa brzim senzitivitetom se brze reaguje.
#2 Bez obzira sto moderni kontroler postoji skoro 30 godina, svaki developer misli da ga je prvi izumio i svaka igra ima svoju filozofiju kako palice trebaju da rade. MW2 i 2042 imaju super komande ali igrati obe igre aktivno je patnja. Toliko je razlicita filozofija izmedju kontrola, kao da su izasle u razmaku 15 godina.
Igre jednostavno imaju podesene dijagrame drugacije i ne nude ti sve da se igras sa opcijama. U 2042, koji meni vise odgovara, ti ne nudi da li da imas RAW input, linerani ili dinamički kao MW2. MW2 odziv je najbolji medju igrama. Ali opet, meni licni sweetspot je BF5. Jednostabo su ga uradili savrseno i misli mda BF5 ima najmanji inputlag. Neke igre koje imaju dobre komande su: TLOU PT1, PT2, BF1, BF5, 2042, MW2/warzone, Destiny, The Division 2 itd. Ostalo je Bogu plakat. Ja ne kontam ko testira te igre pa dobiju green light sto se komandi tice.
Pa ti je moja preporuka da ucis na nekim kvalitetnim igrama. Recimo TLOU 1. Imas i pricu i dobru interakciju. Ganjaj Destiny kao i WZ jer su free itd. Jer kao pocetnik moras razvrstat ucenje gamepada i uzivanje. krastavac.
#3 Po meni najbitnija stavka koju niko ne spominje jeste:
dead zone. Sve igre imaju podesen deadzone na 15-20% da potroseni kontroleri nemaju drift, i kada kao pocetnik lagano guras palicu, u sredini se nista ne desava, i onda gurnes malo jace i ode nisan u tri pm. I onda se vrtis u krug. Mislis da treba jos slabiji senzitivitete ali ne mozes onda lika pratiti. A kada pojacas, kontrole "trzaju".
Zadas deadzone na 0%. Neka ima stick drift. Kada igras akcioni FPS, nije ti palica skoro nikad na sredini. Ako ima velik drift, stavis na 1%-2% i onda si bez brige. I pocni da ganjas i igras vec sa 70% senzitivitetom. Zanemari sto fulas, jednom kada udje muscle memory, neces i razimsljati o tome.
Ja kao veliki PC fan, sada gledma da sve igram na konzoli ako su igre 60FPS sa pristojnom rezolucijom. Tacno me mrzi da sjedim za PC-em i ganjam FPS. Ja koji igram pretezno PVP igre preko deset godina. Sad na PC-u 90% vrmena vozim ACC ili iRacing i to je to.
Moja ti je preporuka da ne odustajes. Sada sa pretplatom imas more igara da ces vise gubiti vremena listajuci kataloge nego sto ces igrati pa nemoj da ti se desi paralysis by analysis. Sretno