Šta je novo?

Cyber security - iskustva

Olujche

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2012
Poena
215
Da li neko ima iskustva u Cyber Sec kao SoC analyst ili slična blue team pozicija? Rešio sam da poradim na comptia security + sertifikatu kao prvom koraku na prekvalifikaciji u IT (trenutno sam u naftnoj industriji) pa me interesuje na čemu još da poradim? Planiram da uz sertifikat skupim što više hands on sa splunk-om i da naučim solidno Python ali nisam siguran koliko je pozicija na koju ciljam realna i tražena u Srbiji. S obzirom da sam malo stariji (37) nisam siguran imam li šanse da prođem u nekoj firmi kao junior :D.

Monk Psycho

Slavan
Učlanjen(a)
14.05.2007
Poena
350
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 2600k scythe katana; i7 6700
Matična ploča
asrock z77 pro4; hp elitedesk 800
RAM
32;16
GPU
7950; intel integrated
Storage
spinning rust
Zvuk
integrale on both
PSU
seasonic 750w; hp elitedesk 200w
Kućište
fractal design arc xl; elitedesk 800
Monitor
dell p2414h
Miš & tastatura
logitech neka polovna
Ostale periferije
altec atp3
Mobilni telefon
Coolpad Cool S1
Pristup internetu
  1. Optički internet
Verovao ili ne, isti problemi (iste muke, isti razvojni put Bore Snajdera, isti put i cilj mi je kao i tebi a imam i vise godina).

Elem posto sam skoro poceo u firmi koja veliki upliv ima i cyber sec delu javim ti cim imam i bolje informacije (mada ovde imaju 3 lika koji imaju OSCP i veruj mi, sramota me ponekad kad vidim koliko znaju.....)
Koliko vidim svi preporucuju net+,sec+ pa cysa+ mada je meni oscp i ejpt neki san (mada s obzirom na porodicu i priblizavanje 40tim to ce i ostati).
Stay tuned, kad tad cu dodati nesto u ovu temu.....

e6111

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2006
Poena
375
Oscp je relevantan preko bare, a kod nas ne znam kako to ide. Ja sam u slicnim godinama, a u infosec vodama sam 8 godina unazad. Pre toga, takozvani devops.

Nekoliko godina ranije sam u jednoj temi ovde na benchu pitao kakvo je stanje kod domacih za takve pozicije, i iskustva su bila zabrinjavajuca, ali verujem da su danas stvari drugacije i kod nas.

Poslednja izmena:
OP
OP
Olujche

Olujche

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2012
Poena
215
Oscp je relevantan preko bare, a kod nas ne znam kako to ide. Ja sam u slicnim godinama, a u infosec vodama sam 8 godina unazad. Pre toga, takozvani devops.

Nekoliko godina ranije sam u jednoj temi ovde na benchu pitao kakvo je stanje kod domacih za takve pozicije, i iskustva su bila zabrinjavajuca, ali verujem da su danas stvari drugacije i kod nas.
Eto, a znam za primere da ljudi idu iz infosec u devops.. Iskreno i ja idem više u devops smeru, jednostavno iako imam veliku strast ka security i mnogo sam radio i radim na tome, teška je to grana za upasti.

ness1602

Slavan
Učlanjen(a)
10.08.2009
Poena
225
Devops je deficitaran, mada u poslednje vreme ljudi se frljaju sa devops definicijama, samo jos malo da radis remote administracija stampaca i eto devops si.
Za secops je druga prica,uski krug ljudi,usko specijalizovano, a potencijalno dosta stresnije nego devops

Vrh Dno