Šta je novo?

Cvrčanje iz štekera kad utaknem naponski kabl za monitor

Luka Acas

Poznat
Učlanjen(a)
25.10.2022
Poena
25
Već godinama s vremena na vreme čujem cvrčanje iz štekera, ranije sam mislio da to nije ništa ozbiljno, i da je to zato što je svih 5 mesta na štekeru popunjeno. Pre mesec dana kada sam prebacio monitor i kompjuter iz jedne sobe u drugu, povezao sam ih sve u druga dva štekera, i sasvim slučajno monitor u poseban šteker u odnosu na kompjuter, zvučnik i ostalo. Sad taj zvuk čujem mnogo češće (ili bar tako mislim), čujem ga svaki dan, a pogotovo kad ugasim računar, i čim istaknem šteker, cvrčanje prestane. Tu sam priložio ovaj crni video pa da čujete kako to cvrčanje zvuči. Pojačajte na maksimalno da biste čuli.
Uradio sam nekoliko kombinacija, zamenjivao naponske kablove i napajanje, i spajao ih u sve 4 kombinacije jedno s drugim. Primetio sam da je naponska osmica kabla koji pripada cvrčećem kablu crvena, ja sad ne znam jel to bakarno ili je situacija sad postala prilično ozbiljna? Da li unutrašnjost naponske osmice može biti crven, odnosno narandžast, to jest bakaran, kao što je prikazano na četiri slike ispod? Video sam danas u jednoj radnji da može biti narandžast, ali ovo deluje još crvenije. Takođe sam primetio da kad protresem napajanje cvrčećeg kabla, čuje se neko zveckanje iznutra, kao da ima neke kamenčiće unutra, evo ovako:
Obratite baš pažnju na to zveckanje, pošto se čuje i udaranje kabla. Takođe sam i primetio da se napajanje cvčećeg kabla jače greje. Krajnje sam siguran da je u napajanju problem, samo želim i od vas da čujem da li možda može biti i do naponskog kabla ili monitora. Ne znam šta da radim. Da li je ovo opsano? Šta da kupujem novo? I ako treba da se kupuje novo, gde da nađem takvo napajanje kad u skoro svim prodavnicama imaju samo ove kablove što se u struju prikače. Malo mi je frka da kupujem novi monitor jer nemam toliko para.

Prilozi

• 20221019_062835924.mp4
    3.7 MB
  • 20221024_180728104.jpg
    20221024_180728104.jpg
    101.1 KB · Pregleda: 24
  • 20221024_180739611.jpg
    20221024_180739611.jpg
    114.6 KB · Pregleda: 20
  • 20221024_180743773.jpg
    20221024_180743773.jpg
    108.5 KB · Pregleda: 19
  • 20221024_180746895.jpg
    20221024_180746895.jpg
    105.5 KB · Pregleda: 28
Crvena boja u "osmici" je ok, samo da nije crna/nagorela.
Zveckanje iz napajanja može da bude opasno ako je neki metalni deo otkačen.
Cvrčanje koje opisuješ na snimku nisam uspeo da čujem, ali iz mog iskustva uglavnom potiče zbog lošeg kontakta viljuške sa utičnicom.
Probaj da u toku rada malo promeniš položaj viljuške (nakriviš), i oslušni da li se menja ili nestaje cvrčanje.

Na šta tačno misliš pod viljuška? Taj kabl sa napajanjem što se spaja u monitor? Probaću da nakrivim, samo moram još dodati da se ponekad kada utaknem u struju čuje i iz samog napajanja, a onda se u tom slučaju ne čuje iz štekera. Pritom, primetio sam da se cvrčanja i menjaju svaki drugi put kad ponovo povežem kabl, nekad cvrči, nekad zvecka, nekad iz štekera, nekad iz napajanja.

Viljuška koja ide u utičnicu (kolokvijalno zvanu šteker) u zidu ili produžnom kablu.
Takve viljuške imaju nešto manji prečnik i manju dužinu kontaktnog valjka pa neretko izazivaju opisane probleme.

Menjaj to, i ne ostavljaj uključeno kad nisi u kući.
Zbog par hiljada dinara i/ili ljudske lenjosti, ljudi postanu beskućnici jer plamen proguta sve. :(

Mislim da nije problem u viljuški, s obzirom da sam je stavio u drugo napajanje i niti je bilo cvrčanja, niti zveckanja, niti pregrevanja. Izgleda da je očito problem u napajanju, ali bolje možda da kupim i novu viljušku za svaki slučaj. Samo ne znam gde mogu novo to napajanje za monitor da nađem? Ispostavlja se da ako nema nigde da se kupi novo, da je najbolje da prodam monitor koji trenutno imam i da kupim neki novi sa kablom kao što i kompjuter ima.

Najsigurnije je novo napajanje.
Moguće je da odgovara neko od laptopa.
Ali slikaj karakteristike uglavnom napisane sa donje strane napajanja i izmeri dimenzije konektora kabla koji ide u monitor (spoljni/unutrašnji prečnik).
Pomoglo bi i da znamo model monitora.

Kabl tog dela koji ide u monitor je oko 150cm, a model monitora je Samsung SF350 22(21.5inch). Kupio sam ga u februaru 2018. I nemam više garanciju nažalsot. Taj monitor sam tad kupio jer je bio među najjeftinijima, a Samsung. Probaću od laptopa ali i laptop koristimo, tako da to uopšte nije trajno rešenje.

Prilozi

• 20221025_234315311.jpg
    20221025_234315311.jpg
    131 KB · Pregleda: 39
Nemoj od laptopa nikako, mala je verovatnoća da su istog napona (14V).
Ima na KP-u različitih Samsung 14V adaptera, samo konektor po dimenzijama treba da odgovara i da struja bude minimalno 1.43A.

Poslednja izmena:
Da li je pametno da ta napajanja kupujem polovna? Koliki je njihov životni vek?

Teško je reći, različita su iskustva.
A životni vek ne može (ili neće) ni proizvođač originalnog da ti kaže.

Meni recimo od 6-7 novih originalnih nijedno nije otkazalo, ali ljudima oko mene jesu i menjana su polovnim sličnih karakteristika.
I dalje rade, a pošto sva degradiraju vremenom zbog neke rezerve u snazi poželjno je uzeti ona koja imaju veću maksimalnu struju (snagu).

Pri tom ne mislim na neka no name univerzalna napajanja koja treba izbegavati.

Ovde sam priložio screenove jednog tog napajanja kompletno s kablom što sam našao u oglasima, da li to, na primer, da kupim? Novo je. Ima 3A, ne znam da li da kupim pošto je broj i više nego duplo veći, a moj monitor čak ni nije na listi podržanih monitora. Gledao sam i druga napajanja, ni na jednom nema mog monitora kao podržanog, zapravo, nema ni jednog da je 1.43A.

Prilozi

• Screenshot_20221026-005736_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20221026-005736_KupujemProdajem.jpg
    109 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_20221026-005740_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20221026-005740_KupujemProdajem.jpg
    122.7 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot_20221026-005744_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20221026-005744_KupujemProdajem.jpg
    113.9 KB · Pregleda: 23
Ako je model monitora s22f350 prema ovom sajtu su dimenzije konektora 6.5x4.4mm sa centralnim pinom, što znači da odgovara.
Navedena struja za adapter je ona koju može da isporuči (3A), a pošto neće morati radiće rasterećenije i biti hladniji.

Nije jeftin ali je bar u tvom gradu pa možeš da testiraš.

Tako ću onda i da uradim, kupiću ga čim budem imao para, nadam se da neće biti problema, ako bude, onda monitor kako znam i umem. Hvala u svakom slučaju!
Tako ću onda i da uradim, kupiću ga čim budem imao para, nadam se da neće biti problema, ako bude, onda monitor kako znam i umem. Hvala u svakom slučaju!

Aj da pitam dok još nisam kupio, pošto mi je taj monitor star 5 godina, da li da kupujem taj novi adapter za njega ili mi se ipak više isplati da kupim novi monitor sa C13 kablom? To je novija vrsta monitora, a našao sam jedan baš gaming monitor za 150 evra. Da li se više onda isplati da prodam ovaj stari i da kupim taj novi monitor?

Adapter ako je problem, nađe se za 20-30 eura. Meni je serviser ponudio za duplo manje da skrpi kabl. Uzeo drugi sličnih karakteristika i isekao sa njega konektor pa spojio sa mog starog buksnama i termo bužirom opasao. Žurilo mi se pa nisam hteo da tragam originale i sl. Mogao sam i sam ali nisam imao "delove". Najvažnije, šljaka bez problema. Inače monitor je isto Samsung, star oko 10 godina i drži se.
Ako želiš nov monitor i nije ti problem cena, idi po nov. Novo je novo, ne? Ali termin "isplativije" nije baš ako je sam Samsung monitor ispravan.

Nadovezacu se na ovu temu da ne bih otvarao novu.
Povremeno me zeza Dell monitor koji koristim neke 3 godine. Ako malo pomerim sto naponski kabl izgubi kontakt, pa moram da ga cinculiram. Inace sve radi ok, slika je ok, nema prekida, osim ako treba da se pomeri malo sto ili monitor. Istekla je garancija. Zanima me da li je kod ovakvih situacija veca verovatnoca da je neispravan naponski kabl ili je verovatnije da je problem u samom ulazu monitora?
Kada premestam monitor treba mi malo vremena da pogodim pravi ugao za kontakt, u tom trenutku se cuje sustanje, dok pomeram kabl/pokusavam da namestim tako da se kontakt ostvari.

Pogledaj da li je neki od kontakata nagoreo, i na monitoru i na kablu.

Može da bude sa obe strane , ako varniči onda će da sprži obe strane. Ne bih da te uspaničim ali to može da bude rezultat lošeg napajanja, Kod mene na jednom 27" Benq monitoru počeo da se zagreva taj utikač. ja zamenio naponski kabl ali se ubrzo počeo da dimi iznutra i ugasio. Kada sam pogledao utičnicu video sam da je izgorela pa sam zalemio kabl direktno ali je opet zadimio i ugasio i usput izgoreo i grafičku karticu. Dupla šteta.

Zanima me da li je kod ovakvih situacija veca verovatnoca da je neispravan naponski kabl ili je verovatnije da je problem u samom ulazu monitora?
Mnogo veće šanse su da je kabl u pitanju. Ne znam kako izgleda ali može da se izlomi na ulazu u monitor ako nije ugaoni a tanak je. Može biti i da je sam adapter neispravan, ako se pregreva i šišti. Može se vizuelno proveriti ali mala vajda od toga.
Ako se čuje zujanje, znak je za obustavu jer može da crkne monitor. Probati sa drugim kablom ili proveriti u servisu ako kabl nije dostupan.

Nema da se pregrejava, samo treba puno cinculiranja dok ne uhvati dobro kontakt. Kada je dobar kontakt onda nema nikakvog zvuka

Kupio sam danas novi naponski kabl, iz prve se upalio. Praticu sada. Deluje da je u njemu bio problem. Nisam koristio tako intezivno monitor zadnjih 8 meseci. U poslednjih mesec dana sam intezivnije koristio pa je pocelo da me nervira. Rekao bih da ste u pravu kada kazete da je to potencijalno moglo da osteti monitor (tokom tog cinculiranja je stalno dobijao kontakt na sekund i gubio). Ali nadam se da nikakav belaj nije napravio taj neispravni kabl. Hvala svima.

Izgleda da mi je prvi utisak bio pogresan. I sa novim kablom monitor izgubi kontakt kada se malo mrdne (mora da se tacno pogodi ugao pod kojim se kontakt uspesno uspostavlja)

Vidim da je sto se tice garancije pisalo: Zakonska saobraznost 2 godine + 1 godina dodatne proizvođačke garancije uz garantnu izjavu proizvođača. Imam jos 4 meseca do isteka 3 godine.

Da li si dobro pogledao priključak na samom monitoru. ? Promenio boju ili ima znakove varničenja ? Može da bude nezgodno.

Nakon sto sam kupio novi naponski kabl redje se desavalo gubljenje kontakta. Proverio sam i monitor je u garanciji do oktobra meseca (uzet je 2020. ali na racunu pise da ima 36 meseci garancije). Videcu ako stignem mozda i da ga posaljem na reklamaciju.

Pratio sam u poslednje vreme i sa novim kablom se to cvrckanje nije pojavljivalo. Jedino sto primetim nekada jeste da se u pojedinim situacijama, kada se na primer pusti neki video na YouTube-u, na rubovima monitora (tj. uz same ivice monitora) primecuje treperenje. To se ne javlja cesto, ponekad samo.

Nazad
Vrh Dno