Šta je novo?

cuvanje diskova

mmv

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
619
da li je cuvanje diskova u papirnatim kesicama, onakvim u kakvim obicno dolaze originalni diskovi kada se kupuju komponente, u kombinaciji sa skladistenjem na tamnom mestu dobra preporuku za trajnije cuvanje sadrzaja narezanih na njih ! naravno i kvalitetan disk je od presudnog znacaja !

verovatno mislis da ih naslazes jedan na drugi? mozda je 'zvono' i bolje u tom slucaju, ne vidim ikakvu korist od tih kesica pri arhiviranju diskova.
verovatno se koriste da se (od truckanja) pri transportu ne bi ogrebali diskovi.
ako ne uspe, evo jedne interesante rasprave

preporucio bih ti da pomocu QuickPAR programa napravis neku vrstu 'polubekapa' svih diskova na par novih. tako da mozes da popravis fajlove u slucaju necitljivosti npr 5% podataka..
valjda ce da izdrzi do blueray-a :)

E vidis, ja sam odlucio da uradim backup DVD-ova na nove hardove.
Cena ovih WD6400AAKS su smesne tako da osim ako bluray uskoro ne pojeftini i kao rezac i kao medijum na prihvatljivih 50e/50din ja cu da cuvam sve sto imam na HDD-ovima.

Jedino cu licne stvari i dalje da rezem na 2-3 iste kopije DVD-a.

Ne znam, meni to sa kesicama nikada nije ulivalo poverenje. Pre svega, disk se grebe pri svakom uvlačenju i izvlačenju iz iste i to zaista nije baš nešto što je poželjno raditi sa njima. Sa druge strane šta znam ja od čega je taj papir izrađen i da li će neka hemija iz papira dugoročno da utiče na CD/DVD.

Očigledno, kako budu pojeftinjavali HDD-ovi, to će biti i najuputniji i najjeftiniji medij za čuvanje (osim ako bluray ne pojeftini ubrzo, a posebno njihove varijante sa gomilom lejera u šta sumnjam duboko). Pitanje koje se (razumno) postavlja, hoće li on biti siguran.

Nešto mi se ne mili ova sitacija: DVD ili CD "crkne" tu i tamo pokoji, nekako se čovek pomiri sa tim.
HDD crkne ceo i ode SVE!
:zgran:

cuo sam negde da oni iz Holivuda (Universal studios i sl) cuvaju 'master' digitalne kopije filmova visoke rezolucije na hard diskovima.

proracunali su da ih to na kraju vise kosta nego da cuvaju na celuloidu, a da ne bi crkli HDD-ovi moraju bar par puta godisnje da se zavrte.

E vidis, ja sam odlucio da uradim backup DVD-ova na nove hardove.
Cena ovih WD6400AAKS su smesne tako da osim ako bluray uskoro ne pojeftini i kao rezac i kao medijum na prihvatljivih 50e/50din ja cu da cuvam sve sto imam na HDD-ovima.

Jedino cu licne stvari i dalje da rezem na 2-3 iste kopije DVD-a.

Mislim da je dovoljno na dva mesta imati sadrzaj. Ja vec neko vreme na WD passportu i unutrasnim HDDovima drzim sve sto imam na diskovima. To je prava stvar.

iam dosta o tome na netu. kao zvanicno nema 100% sigurnog medijma. Cak i ono za sta se nekada smatralo da je spremljeno za "dozivotno" pokazuje nedostatke sa godinama.
najlakse je napraviti jos jednu kopiju na disku drugog proizvodjaca pa sta bude.

Cuvam u zvonima sve
Samo moje slike i licne stvari drzim na 2 hdd/kompjutera i 1 dvd back up
ostalo sto mogu da skinem kad god pozelim mi nije toliko bitno

Pa imate Gmail sada sa preko 6Gb pa mozete bar one najbitnije podatke ili slike uploadovati, to je po meni najsigurnije; tesko da ce kada ti serveri pasti!;)

Pa imate Gmail sada sa preko 6Gb pa mozete bar one najbitnije podatke ili slike uploadovati, to je po meni najsigurnije; tesko da ce kada ti serveri pasti!;)

Da sa nasim bednim uploadom trebalo bi mi godinu dana da uplodujem bitne stvari na gmail
a i da je 100 % siguran nije - takva stvar ne postoji

Filmovi, muzika,... i ostala multimedija - HDD i DVD-R (sa tendencijom prebacivanja sa HDD-a na DVD-R)
Bitni podaci (slike deteta, slike sa putovanja, miniDV,...) - oni koji "ne smeju" da se izgube - HDD RAID + DVD-R Archival Grade, što je sigurno, sigurno je
Princip je jednostavan: što mogu da nađem držim u arhivi na jednoj kopiji, dok ono što je "bitno" u najmanje dve kopije, i to HDD + DVD-R, mislim da je ovo najsigurnije.

Najbolje je bit po bit uklesati na mermer i lepo sloziti na gomilu, pa nek' vekovi prolaze. :d Malo je sporo za kopiranje, ali je bar sigurno. :p

A bušene kartice? ;)
Lakše je od klesanja mermera a takođe traje vekovima :p

Na to sam skroz zaboravio. Nista, onda bacam mermerne ploce i nabavljam kartice, pa busi, ahahaha, busi... :D
Inace imam negde zaturene Verbatim diskove (slabo cuvane) iz 1998., koji su se vizuelno skroz ofucali, ali i dalje rade. Ipak je kvalitet diskova tad bio puno bolji, nego danas, ali zato je i cena bila "bolja".

Da, ali si tada diskove verovatno plaćao 10-tak DEM/kom a danas su 10-tak din/kom...

dobra varijanta za skladistenje DVDa su,osim zvona, najlonske kesice, ali one sa gustim mat reljefom, jer se u njima mnogo manje grebu diskovi nego bilo gde drugde (obicne najlonske "pojedu" ivice posle vise uvlacenja/izvlacenja). Valjda prave najmanje kontakta sa samim diskom (mnogo lakse diskovi izlaze iz njih). Imam neke diskove od 2000te i nemaju jos ni jednu ogrebotinu na sebi...
Samo je te kesice cesto tesko naci...

A nije li najbolje da se koriste torbice? :)

Mislim, smesno su jeftine, mogu da se uzmu kod kineza (ako se koriste samo za cuvanje naravno) za male pare one od 80 komada, mozete da obelezite svaku,a prostorno su stedljive. Kvalitetnije su od kesica jer su apsolutno zasticene od svih mogucih spoljnih uticaja, a mnogo lakse za browsovanje od zvona...

Cuvam i ja ispod zvona, ali to mi je neka arhiva starih stvari, koje cu verovatno i pobacati kad-tad :) .

Meni zvona jedino vrede u vidu cakebox-ova od po 10 komada. To jedino ima smisla za pretraživanje. U onim od 25 se već pogubim.

Ma da, zvona su živi smor. Probao sam tu metodu ali s obzirom da ne pišem ništa po diskovima nije baš jednostavno... Uvek se zabrojim i izvučem disk koji prethodi ili dolazi posle onog koji tražim.

I ja glasam za torbice!

Poslednja izmena:
Ma da, zvona su živi smor. Probao sam tu metodu ali s obzirom da ne pišem ništa po diskovima nije baš jednostavno... Uvek se zabrojim i izvučem disk koji prethodi ili dolazi posle onog koji tražim.

I ja glasam za torbice!

Ista situacija. Ništa mi se ne piše po DVDjevima, a brojanje je uvek smarajuće.

Mislim da, nažalost ne mogu da glasam za torbice: diskovi se grebu pri svakodnevnom uvlačenju i izvlačenju.:wall:

Ja mislim da je jedno od najboljih resenja papirne kesice, koje mozes da numerises ili da napises na njima sta se nalazi na diskovima (za one koji ne vole da pisu po diskovima) slozene u kutiju u nekoliko redova, tako da mogu da se listaju. Pregledno je i ne zauzima puno prostora.
:type:

Kako se grebu pri izvlacenju iz torbice?! Torbica je sastavljena, uslovno receno, od tih kesica. I to one kineske, neke brendirane su odradjene kudikamo kvalitetnije i od finijih materijala.

Grebu se na onu polivinilsku providnu plastiku koja je uvek, redom kruta i sa oštrim ivicama...

Obraticu paznju, mada do sada nemam takvo iskustvo.

Šta bi s onom pričom od ranije da kad se diskovi drže u zvonu, krenu da se pojavljuju neke gljivice u obliku tačaka zbog direktnog kontakta?

Pa kada se diskovi naslažu u zvonu, oni se dodiruju samo onim izbočenim prstenom, blizu centra diska.

A koliko sam ja ukapirao (čitajući postove u sličnoj temi) do razvoja nekih bakterija ili gljivica, koje navodno oštećuju organske slojeve u disku, zato što su diskovi zajedno u yzatvorenom prostoru, šta li već... mada priznajem da nema pojma da stvarno dolazi do te pojave ili ne.

Inače, svoje diskove čuvam ili u kutijama (manji broj, one koje češće koristim), a ostale u zvonima (posebno zvono za filomove, posebno za programe itd), i na svakom disku lepo piše šta je.

Gljivice jedu upisivi sloj na CDR koji je izložen vazduhu.
Kod DVDja upisivi sloj je zapakovan između dva plastična lejera.

Ja svaki narezani disk stavim u kutiju, odstampam omot i na policu...uvek znam gde je sta i sve je koliko toliko zasticeno

Nazad
Vrh Dno