Šta je novo?

Cudna mrlja na monitoru

djuka007

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
319
Vratim se pre neki dan u Studenjak i odmah po uljucenju browser-a primetim cudnu mrlju po sredini ekrana. Mrlja je "savrsenog" ameboidnog oblika, svetlo sive boje i primecuje se samo na svetloj podlozi. Svi pokusaji ciscenja (alkohol i aceton) nisu dali nikakve rezultate, jer se cini da je mrlja "unutar" ekrana. Nije u pitanju namagnetisanje jer "Degauss" nista ne ispravlja. Ima li ko ideju sta da se radi ili iskustva sa slicnom iritantnom situacijom? Moze biti da je cimer nesto prosuo po monitoru dok mene nije bilo, jer ovo podseca na mrlju od vina po stoljnjaku, ali nemam ideju kako je alkohol mogao da prodje "unutra" jer je u pitanju CRT monitor...
Svaki savet je dobrodosao!

Poz!

Probaj da uradish demagnetizaciju iliti degaussing monitora.

Ako to ne pomaže onda ga kao neka baba izlupetaj jer mozda ima koji ladan lem.
Tada ili ce da se ugasi skroz ili će da proradi.

P.S. Prvo ti ustanovi da ti cimer to nije ispolivao ili da nije drzao neki magnet tipa veliki zvuchnik isl. brlizu njega.

Poslednja izmena:
Cudo jedno sta se sve coveku desi u zivotu...
Sada sa ponosom mogu da konstatujem da posedujem watermark-ed monitor i to ni manje ni vise sa znakom Tesle :) *koliko li bi ovo vredelo na aukciji :D*
Posle intenzivnog gledanja u mrlju, uocio sam da nije bas tako random kako se meni cini vec je slika mog desktopa ocrtana na monitoru! Ovo se vidi cak i kad je monitor iskljucen!!! How weird is that???
Nemam pojma da li je to zbog toga sto mi ta pozadina stoji oduvek *bukvalno* i sto su zvucnici pored monitora, pa je dugotrajano izlaganje *sad vec 5 godina* dovelo do ovoga ili sta vec, ali kad sam shvatio u sta gledam mozete zamisliti moje odusevljenje!
Postavicu sliku desktopa, cisto da zamislite kako to izgleda... *ono sto je belo se vidi kao vodeni zig na monitoru*
E sad, je li ovo trajno ostecenje i monitor mi je zvanicno "brendiran" ili mu ima spasa?

Poz!

Prilozi

• Image2.jpg
    Image2.jpg
    96.7 KB · Pregleda: 155
Nemam pojma da li je to zbog toga sto mi ta pozadina stoji oduvek *bukvalno*
E sad, je li ovo trajno ostecenje i monitor mi je zvanicno "brendiran" ili mu ima spasa?

Poz![/QUOTE]

Da,zbog desktop slike je definitivno (znam bar jos tri takva prmera - na CRT montorima. TFT su jos osetljiviji po tom pitanju)
Pokusaj sa ukljucivanjem SCREEN SAVER-a (nrk se sto cesce vrti kada nista ne radis - MOZDA pomogne i malo popravi stvar i menjaj slike na DT.

Postoje programi koji mogu, do neke mere, da isprave ostecenje na CRT-u. Inace kako si opisao imas ostecenje "fosfornog" sloja na katodnoj cevi koji je jednostavno "sagoreo" vise nego ostali deo ekrana. Pogledaj kod nekog boljeg majstora stare garde. Postojale su neke "metode" za osvezavanje ekrana.

I ja sam se susretao sa monitorima kojima je "fosforni sloj" izgoreo.
U danasnje vreme kada se za 20-30€ moze naci dobar 17" CRT polovnjak nema svrhe zamlacivati se sa opravkama.
Od programa pomoci nema..........

Bas me zanima koji to majstor oporavlja izgoreli fosforni sloj ? Sa cim bre ?

Nema tu pomoci, upravo je to bila poenta screen saver-a, da ne dozvoli da jedna slika bude jako dugo na monitoru. 5 godina nije dug period, ustvari, jedino da nisi gasio racunar vecinu vremena a i screen saver nikad nije ukljucivan. Mozda je i monotor iz losije klase...

"Osvezavanje" katodne cevi koje su nekada majstori radili nema veze sa tvojim problemom i sluzilo je sasvim drugoj svrsi.

Bas me zanima koji to majstor oporavlja izgoreli fosforni sloj ? Sa cim bre ?

Nema tu pomoci, upravo je to bila poenta screen saver-a, da ne dozvoli da jedna slika bude jako dugo na monitoru. 5 godina nije dug period, ustvari, jedino da nisi gasio racunar vecinu vremena a i screen saver nikad nije ukljucivan. Mozda je i monotor iz losije klase...

"Osvezavanje" katodne cevi koje su nekada majstori radili nema veze sa tvojim problemom i sluzilo je sasvim drugoj svrsi.

Nije se opravljao direktno fosforni sloj na prednjem delu ekrana. to i ne moze bez otvaranja katodne cevi, sto je suludo. Desavalo se, samo nekada zato i ne znam dok se ne vidi, moguce je ali retko, da otklonski sistem ima ostecenja/pormecaje pa da se javi slican efekat. Da ne bih sada razglabao do detalja ovako napamet samo sam predlozio uopsteno da potrayi majstora ali, iskreno, svaka iole ozbiljnija popravka teshko da se isplati.

Vrh Dno