Šta je novo?

Cudan zvuk iz WD hard diska

nvukelic

Slavan
Učlanjen(a)
26.09.2005
Poena
380
Od juce mi se iz HD-a cuje vrlo cudan zvuk, do sada ga nikada nije bilo, vrlo visok i piskav, kao npr. kad se brusilicom nesto brusi. Zvuk nije konstantan, vec se javi tako na 10-15 sekundi. Da li mi HD odumire, ili je nesto drugo u pitanju?

Nisu cooler-i, nije nista drugo, sigurno je iz harda.

Pomagajte, bojim se da ne pogubim sve sto imam. Inace HD je star 3 godine. :wall:

Pa pogledaj prvo sta ti kaze S.M.A.R.T. pa onda pusti neki od alata za WD i sve ce ti se samo reci.U svakom slucaju uradi backup.

A gde da vidim sta mi kaze SMART? Pretpostavljam u BIOS-u, ali ja ne mogu da nadjem.
Skinuo sam sa WD-ovog sajta program po nazivu WD Diagnostic, pretpostavljam da mislis na to?

Poslednja izmena:
SMART možeš očitati sa SpeedFan-om. Neophodno je da SMART bude ON, odnosno enabled u BIOS-u. Dijagnostiku realizuj sa Western Digital Data Lifeguard Diagnostics. Nakon testa, dobićeš kao report error code #. Intepretiraj ga. Ako bude 0000 HDD jer tehnički korektan. Alternativno, možeš testirati sa MHDD-om.

Poslednja izmena:
Uradio sam pomenuto, SMART je ok, a test sa WD DataLifeguard Diagnostics nije pokazao nikakvu gresku.

Kako si napomenuo nekonstantnost i specifičnost zvuka, pri tom, error code # je 0000, izvesno je, ili prisustvo neke rezonancije u PC Case-u, koju nisi utvrdio, ili havarisanje mehanike u HDD-u.

Svakako, uradi backup.

imao sam isti problem sa wd800bb hardom. koristio sam ga nekih 5-6 meseci i nije pravio nikakve probleme iako je povremeno ispustao takav zvuk. prodao sam ga jednom drugaru i kod njega vec nekih 7 meseci radi bez problema. u svakom slucaju savetujem da ne drzis nista vazno na tom hardu.

ja imam maxtor diamond 8 od 40 giga(drugi hard)

ponekad ispusti neki zvuk,tipa klik....

jos nisam utvrdio sta mu je.

Ja imam slican problem sa mojim hard-om.
Meni se to desava kada upalim komp ali samo kada mi se u prostoriji menja temperatura ili vlaznost vazduha.(provetravanje, promaja itd...)

Ovo sve vise i vise zuji, sada vise i ne prestaje! :mad:

motor?!?

Prezupcila bregasta, Niz brdo pa u potok :)

Ili prodaj kao zujalicu, mozda bude terao komarce :)

Poslednja izmena:
Niksa je napisao(la):
Prezupcila bregasta, Niz brdo pa u potok :)

Ili prodaj kao zujalicu, mozda bude terao komarce :)

Respekt :) !

Ali na zalost, mozda i istina. :crash:

Mozda mu je lezaj nacet pa zuji, mozda mu je glava pala, mozda nesto trece...

Kupi novi (pogotovo ako imas vazne podatke, ili ih bar narezi) a taj stari ili prodaj ili teraj kao prenosni - pomocni dok radi, pa posle kao sto rekoh u potok, ili frizbi :)

Ja licno ne volim WD jer su sporiji i po meni nepouzdaniji. Kad to kazem mislim na starije generacije HDD-ova i tu tvoju. Mozda je situacija sad drugacija, ali to je moje misljenje.

poz, Niksa

Probaj da ubodeš drugi priključak od napajanja u HDD.

nvukelic je napisao(la):
Ovo sve vise i vise zuji, sada vise i ne prestaje! :mad:

koliko si daleko od HDDa da bi se culo? buka u odnosu na druge izvore buke? (jace od CPUa/napajanja..)

Sada konstantno zuji, a glasnije je i od napajanja i od kulera, ne mnogo, ali cuje se u sobi. Nije bas da vristi, ali nije ni tiho.

Sa jbl 80GB seriom sam imao izuzetnih problema. Jedan je poceo da zuji i ubrzo crko - elektronika, onda sam dobio drugi sa garancije, zujao od starta sve vise i vise. Zamenio i doplatio za veci od 120GB koji je nesto sporiji i ne pusta glasa, tek tek ponekad jako retko.
Moj savet. hitan bekap i servis.

Nazad
Vrh Dno