Šta je novo?

Cudan rad ventilatora na Aceru!?

Lomnica_city

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
380
Dao mi je burazer od strica Acer Aspire 1360 (1362LC mislim da je tacna oznaka) da mu malo sredim,tacnije da nabavim i ugradim memoriju i veci HD,ali sad kad sam to odradio (ustvari cuo sam i ranije) kad komp radi cuje se nekako cudan zvuk ventilatora ispred ekrana,kao da usporava i ubrzava"na sec",kao kad bi se neko igrao sa napajanjem da ga cas kaci na 7V pa na 12V pa na 7V pa na 12V,jel zna neko sta mu je!?
Laptop je iz Svajcarske i tamo se uskoro i vraca pa moram to da sredim u sledecih desetak dana,ali problem je sto on to cudo nigde nije nosio pa ne verujem da je zbog prasine,a i ne ponasa se kao da se gusi zbog"gnezda"u sebi neko bas kao da mu neko dodaje i oduzima struju,a prokleto je komplikovan da nema sanse da se instinktivno rastavi,jedva sam skapirao i gde se vadi HD (ispod baterije ima jedna trakica kao parce od selotejpa,treba je vuci ko bik dok se ne iscupa kavez sa HD-om) a manual sa njihovog sajta sam skidao ali je fajl uvek ostecen!?
Probao sam da testiram malo laptop i ovako u radu i pomocu nekih programa sa Hirens Boot CD-a,ali nista ne ukazuje na to da je CPU ostecen,mislim da je u pitanju neki mobilni Sempron 2800+ koji ima samo 2 stepping-a,moguce da je nesto u BIOS-u pobrljavilo pa se stalno seta izmedju stepping-a ali ne vidim zasto bi ventilator u tom slucaju pratio brzinu CPU-a,ne vidim takvo podesavanje nigde u BIOS-u!?
Samo da nepomenem da on MISLI da se ovo desavalo i dok je laptop bio u Luganu,tako da mi je to uglavnom skroz otklonilo sumnju sa punjaca jer kad ga je on doneo nismo imali gde da ga ukljucimo,kabal je naime imao 3 muska dzeka pa sam jedan morao da odsecem,ali ne vidim kako bi to moglo da utice na rad laptopa kad bi on trebalo da dobija istu struju preko preostala dva,i u Svici aparati rade na 230V!?
Ako neko ima neki savet neka kaze,i ako zna kako se ovaj krs otvara neka postavi neku sliku iz nekog manuala,jer ovako nasumice da ga rasrafljujem (ima sigurno 15-ak srafova ispod,ali odozgo se vidi da je deo iznad tastature odvojen od platike koja okruzuje tastaturu,pa se verovatno nekako i ona otkacinje),problem je sto su skoro svi ti srafcici odozdo smesteni nekako po ivici laptopa pa ne znam kako da otkacim taj deo kad bih odvio 4-5 srafceta otprilike ispod sarki ekrana!?
Pozdrav ,)

Opušteno

I moje dve Toshibe se tako ponašaju, to je najnormalnija stvar. Ništa nije oštećeno.

Nije najnormalnija stvar,imao sam u kuci dosad 4 laptopa raznih proizvodjaca (Toshiba,Compaq,IBM,HP) i NIJEDAN nije ovako radio,ovo je kao da slusas astmaticara kako dise i ne deluje nikako normalno!?Mozda je normalno samo za kompove sa AMD-ovim procesorima (ili samo sa Sempronima) ali mi stvarno ne deluje kao normalan rad,i nekako sumnjam da je BIOS pobrljavio (on ima 1.09 a najnovija je 1.10 ili 1.11) jer to nije izgleda mana tih laptopova,trazio sam po netu,imalo bi mnogo vise ljudi taj problem i bio bi jasno naveden"lek"za to na sajtu pored novog BIOS-a,ali nema toga na forumima na kojim ljudi pisu o ovoj seriji!?
Jel ima neko ispravan manual sa kojom slicicom da vidim bar kako se otvara samo ona sekcija izmedju tastature i ekrana gde se vidi ventilator da dodjem nekako do njega da vidim da nije neka zica otkacena/istopljena/prekinuta/i da vidim da li mozda ipak nema gnezda unutra?
Pozdrav ,)

Prodje sat vremena pa ne mogu da editujem post,samo da dodam da sam probao da skinem noviji BIOS uprkos tome sto se nigde ne pominje ovaj problem kao problem sa BIOS-om,i sta se desilo,pa opet ******* ne odrzavaju sajt kako treba,manual se skine kao ostecen PDF fajl a BIOS je poceo da skida,pise da ima 2.95MB,skida i skida i... i prodje bogami i 7MB a zakucao na 100%,onda posize i poce opet od pocetka da skida a resume nije podrzan,batalio sam ******,nemogu preko dial-up konekcije da se zezam sa njima i skidam vise puta!
Pozdrav ,)

Koji je to nivo buke i koliko dugo vrti na maksimum ? Koliko cesto i da li samo po startovanju ili stalno u toku rada ?

Elem, ne rasturaj ga ako je u garanciji, Acer dozvoljava samo memoriju da promenis sam a ako je kupljen u Svajcarskoj mora i da ide u servis u Svajcarskoj, nemaju internacionalnu garanciju.

Nije vise u garanciji,mislim da je dobio godinu dana garancije a da je sada star oko 2 i po,mozda i 3 godine,a to ne bih mogao opisati kao vrtenje na maksimumu,ventilator se skoro uopste ne cuje pa se onda ubrza ali ne bas do maksimuma,pa opet opadne brzina pa onda opet ubrza,cak bih rekao da to radi ritmicno i to sa razmakom od 10-ak sekundi a radi sve vreme tako!?
Pozdrav ,)

Nije vise u garanciji,mislim da je dobio godinu dana garancije a da je sada star oko 2 i po,mozda i 3 godine,a to ne bih mogao opisati kao vrtenje na maksimumu,ventilator se skoro uopste ne cuje pa se onda ubrza ali ne bas do maksimuma,pa opet opadne brzina pa onda opet ubrza,cak bih rekao da to radi ritmicno i to sa razmakom od 10-ak sekundi a radi sve vreme tako!?
Pozdrav ,)

Ako je tolko mator moze biti da mu je regulator pred otkaz iliti oce da rikne :d

Probaj da povezes drugi ventilator da vidis da li isto radi (nece nista da mu fali par minuta bez ventilatora, jedino je onaj mini konektor zeznut da se nadje ali uvek mozes da iskasapis zice ako nemas bolje resenje :D )

Hm...sa acerima sam i ja uvek imao avanturu...

Od drugara Acer Ferrari, fan radi na otprilike 80-100% uvek, i kad je hladan i kada nije...naravno, proverio sam BIOS i sve ostalo i ne vredi, cak sta vise, zamenio sam onu "gumu" sto u Aceru stave kao "termalnu pastu" i stavio Arctic Silver pastu, i time sam idle temperaturu sa 80-100C spustio na 55-70, ali fan i dalje radi kao blesav, kao da nikada nista dirao nisam...

Kad sam otvarao laptop video sam da su procesor, NB, i grafika na gotovo 1cm jedan od drugog i odmah sam video da je u pitanju los projekat jos pre proizvodnje, jer ipak se ti elementi najvise greju, i obicno su razdvojeni sto je vise moguce (recimo na mom hp su prilicno razdvojeni).....

Mislim da zaista nije u pitanju nikakav kvar, vec prostom recju Acer, koji u masi modela ima los projekat polozaja cipova po maticnoj ploci, i fan-ovi im rade kao ludi i bez nekog posebnog opterecenja...

P.S.Naravno, video sam i nekolicinu Acer-a kod kojih nisam primentio ovaj problem,a veoma su slicni, e sad, ko, sta i kako :S:

nakupio se hladnjak prasine, ocisti ga i radi ce normalno. Ako ga ne ocistis poce ce da se restartuje od pregrevanja kad ga opteretis na max.

Jos kad bih mogao da skinem user manual sa njihovog sajta a da fajl ne bude ostecene bilo bi super,ne odsrafljuju mi se svi srafovi sa podnozja laptopa,u tom slucaju ce ispasti ceo donji deo laptopa zajedno sa plocom i ostalim hardverom unutra,mora da postoji laksi nacin da se dodje do ventilatora,vidim da ima prorez iznad tastature oko delu od tastature do podnozja monitora gde se nalazi ventilator (tamno sivi deo sa slike) ali kako skinuti taj deo,sta ga drzi,gde je to sto ga drzi!?
Pozdrav ,)

Prilozi

• acer-aspire-1362-lc-3.jpg
    acer-aspire-1362-lc-3.jpg
    32.5 KB · Pregleda: 43
Nazad
Vrh Dno