Šta je novo?

Cudan problem sa externim HDD-om

petar.ostoja

Cenjen
Učlanjen(a)
08.08.2012
Poena
170
Elem, kad HDD radi, radi sasvim normalno bez ikakvih problema. Medjutim, svaki put kad ga prikljucim njemu treba nekih 4m-5m da se startuje. I u tom intervalu dok se "zagreva" cuje se kao kad normalan disk krene da se vrti samo sa razlikom sto posle sekund stane pa krene ponovo i tako nikih 5 minuta i onda kad se zavrti radi besprekorno. Inace dok se cuje taj ponavljajuci zvuk startovanja takodje se cuje neki sum u ispravljacu (transformatoru) koji mu daje napon.
I ovako HDD radi vec nekih godinu i po, pa reko da pitam moze li ovo da se nekako otkloni, sta i cime da testiram?
Posto me bas smara da cekam dok se ne startuje a ne bih da ga bacam u staro gvozdje jer sustinski radi

Slabo ti je ili oslabilo napajanje, Disk vuče mnogo više struje tokom startovanja, To je normalno sa svim elektromagnetnim uređaima. Bojim se da će ti trebati ili novo ili jače. Bolje što pre reši to da ne shebeš disk, muči se mnogo.

Ali ja sam vec probao to napajanje (transformator) na instrumentu i pokazuje da radi na 12V, koliko se ja razumem toliko i 3.5 HDD-ovi zahtevaju. Ispravi me ako negde greshim

Ako meriš napon bez opterećenja to nije naznaka da je sve u redu. Radi se o padu napona pod punim opterećenjem, Ako možeš tada da izmeriš verovatno će pokazivati mnogo manje. Kao što sam pre rekao, prilikom starovanja elektro motora on vuče više struje ( Ampera ) te tako po formuli W=V*A napon mora da padne. Kako proizvođači uređaja obočno stavljaju minimum snage potrebne da uređaji rade kada su novi i ako je sve to na samoj granici onda posle izvesnog vremena je za očekivati da nešto oslabi.
Tu na samom adapteru možda i ima samo 12VDC ali u samom adapteru na IDE se snižava na 5VDC a na SATA još i na 3.3VDC.

Disk je PATA, a inace kad se startuje radi bez prekidanja i problema. Kad ga ugasim (iz struje, skroz sve) i posle minut-dva upalim, startuje se i radi bez problema.
Jedino pravi problem kad je "hladan" dok se ne ukljuci prvi put. Da kazem dok se ne zagreje

Ne razumem se previse u elektriku, pa ne bi da kupujem napajanje ako nije do njega...

Pa onda nemoj, ja ti rekoh šta je naverovatnijje. Možeš eventualno da ga izvadiš napolje, priključiš na ploču pa da vidiš dali se to još uvek dogadja.

E hvala druze. I ako je do napajanja ili samog rack-a, da li mi je bolje da kupim novi rack ili da popravljam ili kupujem novo napajanje?

Ako je samo do napajanja onda se isplati samo to kupiti ali ako je do rack-a onda je bolje zameniti ga mada je sada teže naći PATA. Vidi šta piše na samom napajanju mora da ima voltažu i amperažu napisanu. Takođe i gde je plus i minus na samom konektoru. Kada tražiš drugi voltaža treba da bude ista a amperaža može i jača, ne može da šteti. Verovatno je 12VDC ==2A.

Vrh Dno