Šta je novo?

Cudan problem s memorijom

Prole

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
619
Skoro mi je crkao jedan od dva memorijska modula [ Infineon, 512MB,DDR,400,CL3 ] i zamenjen je drugim samo par dana pre isteka garancije mada problemi su nastavili i dalje da se desavaju a najcesci problem su vezani za Photoshop CS2 [plavi ekran, izletanje u win]. Probao sam s premestanjem modula i stavljanjem svakog posebno ali svaki put mi je S&M prijavljivao Adress i Bus greske a Photoshop i dalje brljavio. Prekjuce sam stavio jedan modul kao prvi u dual channel a drugi i onaj izdvojeni slot i taj dan je racunar skoro normalno radio i prosao je sve testove u S&M a sutradan je opet poludeo. Kad poplavi pojavi se sledece:
Atidvag.dll
Page_fault_in_nonpaged_area
[ Zbog ovog sumnjam da mi malo zeza graficka [ Ati Radeon 9600 ] pa cu veceras da svucem nove drajvere ]
Ili
Irql_not_less_or_equal

Ono sto mi je takodje jako cudno je i to sto dok bilo sta radim u Photoshopu ili zadam bilo kakvu operaciju, iskoriscenost procesora je npr 60% a ostalih 40 ode na izvesni sistemski proces csrss.exe koji ne moze da se iskljuci.
Ploca je Abit NF7-S, proc Atlon na 2600+.

Napravi boot disketu sa GoldMemory i lepo protesterisi svaki modul ponaosob, da znas na cemu si, barem sto se hardvera tice.

Ako prodju, gurni ih zajedno i ponovo istestiraj...

Puno srece.

P.S. http://www.goldmemory.cz/gm668.zip

Poslednja izmena:
hmm zakucava se kad ga skeniram kaspersky-em probacu da vidim sta je s memorijom.

kao imash neku live linux distribuciju ,miash na njima memtest ,meni se desio isti problem ,naime pao napon i crkla plocha i mem ,ali garancija prosla...

hmm fade nisam te bas najbolje razumeo..

Evo rezultata testova:
Skenirao sam ga sa Kasperskyem i spybotom - nista,sve ok
kad sam prvi put testirao memoriju s Gold Memoryem v6.68 [Quick Scan] stao je na 99% testa a kasnije kad sam testirao svaki modul posebno [i jedan i drugi su bili utaknuti u prvi slot dual channela] nije prijavio nikakve probleme. Malopre je zavrsen test kad su oba modula u dualchannelu i sve je ok. Takodje su i ovog puta prosli S&M testovi.
Pitanje: kako je moguce da memorija jednom radi kako treba i prodje testove a sledeci put ne radi? da napomenem da jedan modul ima cipove s obe a drugi samo s jedne strane

Ja sam pisao ovde o tome kako je jedino Memtest86+ otkrio nekompatibilnost dva modula. Naime, u 5. testu Memtest pomera blokove memorije, tako da ponekad dolazi do prebacivanja iz jednog modula u drugi. E na tim prebacivanjima je uvek pucalo, sve ostalo je prolazilo (GoldMemory je uvek prolazio).

ali zasto goldmemory jednom prodje testove a drugi put ne?

Zato sto prvi put ti masina nije toliko zagrejana kao drugi put. El. komponente u racunaru su osteljive na temperaturu. Druga stvar koja moze da ti pravi problem je sama ploca. Na koliko Mhz drzis magistralu ? Da li si sinhrono postavio memoriju ? Probaj da skines modovan bios koji menja Command Per Clock na 2T, masina ce ti raditi nesto sporije ali stabilno. Probaj da zabodes obe memorije u single channel u ona dva spojena slota.
Iskljuci u BIOS-u opcije kao sto su CPU/northbridge disconnect, thermal throttling, mogu da prave problem, narocito ako su ti kondenzatori na ploci oslabili.

Probaj da testiras sa Memtest 86, 5-ti test otkriva nekompatibilnost i probleme sa komandnom latencijom.

Poslednja izmena:
siguran sam da nema nikakve veze s grejanjem, testovi su radjeni uzastopno nekoliko dana,nekad su prolazili ok a nekad ne.

Na koliko Mhz drzis magistralu ? priznajem da nemam pojma, sva setovanja su fabricka, nista ni klokovano :]

testirao sam ga sa memtestom i prilikom prvog prolaza prijavio je 3 greske u 6tom testu. u drugom prolazu te greske se nisu pojavile.
evo sta je memtest pokazao za memoriju:
RAM 166MHZ ddr332/cas [mada na modulima pise ddr400] 2.5-3-3-7/single channel (64bits)

btw sta znaci postaviti memoriju sinhrono :p

Poslednja izmena:
Vrh Dno