Šta je novo?

Cudan problem - masine se ne vide

Aragorn

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
665
Imam cudan problem - vec par dana razbijam glavu oko toga i nikako da ga resim.

Evo o cemu se radi:

Imam 6 javnih IP adresa i 4 servera koji izlaze na Internet. Od strane Interneta, stvar izgeda ovako: link od provajdera ide preko rutera u PIX 501 Firewall koji radi NAT-ovanje za servere, koji imaju privatne IP adrese, iz opsega 10.1.2.1 do 10.1.2.4/16. Posto PIX ima samo jedan port ka internoj mrezi, serveri su prvo povezani u jedan switch a zatim u PIX.

Sve to radi bez ikakvih problema - IIS jedan i drugi,mail, DNS.

Medjutim, problem se javio kada je napravljen aplikacija, koja sa jednog IIS servera treba da posalje mail korisniku preko mail servera, koji radi na drugoj masini. Tek tada sam ustanovio da se ove dve masine ne vide, iako su na istom switchu??? Najludje tek sledi: kada pingujem racunare medjusobno, dobijem normalan odgovor samo za prvi paket, a ostali su "Request timed out".
I to se uvek desava.

Nemam vise pojma sta da radim - menjao sam switch i kablove i nista nije pomoglo.

Ima li neko ideju o cemu se ovde radi?

Probaj da ih povežeš crossover kablom-ako onda neće da radi, problem je u mrežnim adapterima jednog od servera.

Na zalost, ta dva servera uopste nisu u istim prostorijama, tako da ne mogu direktno da ih povezem. Ipak, probacu sa zamenom adaptera na jednom od servera, koji nije prioritetan.

Ček, ček - a oba servera mogu na net, a ne vide se, ako sam u pravu?

da su kabl ili switch neispravni, ne bi prolazio ni taj jedan paket. problem je u nekom podesavanju...da rezimiram samo: imas dva IIS servera i mail server...da ti jedan od IIS servera nije u DMZ-u? to zna da pravi probleme...

Izgleda da je ipak bilo do switcha - stavio sam novi i nije radilo! Na zalost, za zamenu sam imao samo identicni Alied Telesyn switch.

Onda sam samo malo "izmesao" kablove i portove i iznenada je sve proradilo!

Ovo je da covek poludi :mad: :mad:

EDIT: :wall: :wall: :crash: :crash: :crash: :crash:

Radilo je, ali samo 7-8 minuta. Onda je nastavilo po starom.... :( :(

Poslednja izmena:
Moguće je da ako su upravljivi switchevi u pitanju, neko ranije podesio segmentiranje mreže. Dakle - reset je neminovan.

Mislim, reset switch-a. Ili kupovina novog.

Moguće je i da ti negde kabl prolazi pored strujnog kabla, to može itekako da ti zadaje probleme.

violinista je napisao(la):
Moguće je da ako su upravljivi switchevi u pitanju, neko ranije podesio segmentiranje mreže. Dakle - reset je neminovan.

da, ali da su podeseni vi-lanovi, ne bi prolazio ni taj jedan paket....nesto drugo njega muci

U pitanju je najobicniji switch, nije upravljivi.

Situacija se ponavlja - kada prebodem kablove po switchu (izmesam ih), stvar funkcionise minut-dva i onda opet propusta samo po jedan paket.....

Pa jel si uzeo neki drugi switch osim tog Allied Telesyn? Probaj neki D-Link, ili ne daj Bože Cisco... :D

U Netiksu daju opremu na revers, idi kod njih i uzmi neki drugi switch.

Sve sto (trenutno) imam kod sebe je Allied Telesyn. Kada probam sa necim drugim, javicu se.

Problem se nastavlja sa jako cudnim simptomima....

Zamenio sam switch, kablove, jednu mrežnu i ništa.

Jedino, sada se dešava da stvar povremeno funkcionise!!? Znači, normalan ping. :crash: :crash:

U svkom slučaju, problem sam rešio tako što sam instalirao i SMTP server na mašinu na kojoj se nalazi IIS server (na kome se nalazi aplikacija koja treba da šalje mail). Pošto je glavni mail server na mašini sa kojom IIS ima problema da se poveže, SMTP ima funkciju da posalje mail preko glavnog mail servera, i to tako što pokušava dok veza ne proradi. Znam da je ovo primitivna varijanta, ali ne mogu više da :wall: :wall:

Ko zna zašto se ovo dešava, možda su kartice nekompatibilne, možda negde napajanje pravi problem, možda se negde javlja neka parazitivna kapacitivnost pa ona pravi probleme....... :bottle:

Spooky...

Probaj da digneš obe mašine u "Safe mode w. networking" i onda da ih pinguješ. Ako uspeš, onda je definitivno nešto do setupa u softveru.

E, onda je u mrežnim karticama problem,zasigurno.

proveri arp cache na obe win masine i na Pixu (pre pinga, pa opet posle). Takodje pogledaj forwarding tabelu switcha i vidi ko te ovde zeza.

kada pingujem racunare medjusobno, dobijem normalan odgovor samo za prvi paket, a ostali su "Request timed out".

Moram da priznam da sam i ja imao slican problem kada sam pravio svoju mrezu, koja se tada sastojala od dva racunara povezana ukrstenim kablom.
Tada sam bio spreman da eksperimentisem pa sam umesto UTP kabla koji mi je bio skup ;) upotrebio obican cetvorozilni telefonski kabl ( duzine 30 m ) . Sve je radilo fino, ali je brzina bila otprilike 50 Mbps ( mrezne kartice su bile 100 Mbps ).
Onda se jednog dana desi da mreza radi ocajno, i kada sam probao da pingujem drugi racunar desi se isto sto i kod tebe, neki paket prodje a neki ne. A onda odjednom sve proradi. Onda mi je palo na pamet da smanjim brzinu mreze i da je podesim na 10 Mbps. I na moje odusevljenje vise nije bilo izgubljenih paketa :banana: . Kad god bih promenio brzinu na 100 Mbps ili na AUTO kako je ihache po defaultu, opet bi se ponovilo isto ( izgubljeni paketi ). Naravno, posle nekog vremena sam lepo kupio UTP kabl i usao u 21 vek sa punom 100 Mbps mrezom.

Pretpostavljam da se ti nisi igrao sa telefonskim kablom, ali postoji mogucnost da ti kablovi nisu krimpovani kako treba, sto se desava ako se koriste dotrajala klesta.

Probaj da smanjis brzinu mreze na 10 Mbps. Da li to menja situaciju?

Pretpostavljam da su ti svi kablovi duzine do 100 m, ali siguran sam da za to ogranicenje i sam znas.

Vrh Dno