Šta je novo?

CTX EX710F ILI SAMSUNG SYNCMASTER 755dfx???

• Začetnik teme manhattan
  • Datum pokretanja
M

manhattan

Guest
Ovaj prvi ima 3 godine garanciju i kosta oko 230$, a drugi ima godinu dana garancije i kosta 210. Molim vas za savet....

Prvi ima i vise frekvencije osvezavanja i bolju garanciju.
Svakako vredi 20 E.
Jedino sto je ruzniji, ali boze moj :)
Naravno, podrazumeva se da ga pogledas pre kupovine.

Pozdrav!

Ja imam ctx ex710f.
Al` meni je to najlepsi dizajn monitora koji sam video. Pravougaonik, 4 manja okrugla dugmica i jedno veliko, malecki zeleni LED, i nema nista vise. Jos bi bilo lepse i da nema ni tco99 nalepnicu i ctx logo.
Mislim, volim klasican dizajn, bez raznih dzizdabidza, karakondzula i ostalih dostignuca moderni(sticki)h umetnosti. Nema veze.

E sad, treba biti pazljiv, pri izboru ovih monitora, koji imaju dynaflat cev (ovaj ctx ima takodje samsungovu cev), dot peach 0.25.
Sve u svemu bombona, ali samo ako se nabode primerak sa ne previse izrazenim geometrijskim nedostacima. Na prvi pogled, pogotovo ako je covek koristio samo klasican (ispupceni) monitor sve ce delovati savrseno&ostro.
Zato je potrebno eventualno povesti sa sobom i nekog ko vec duze vremena radi na crt sa ravnim ekranom.

Sto se mene tice (i ex710f), odlican monitor, u smislu stabilnosti slike, zasicenja boja... Geometrija mu je problematicna, a ako se naidje na model kojim je covek zadovoljan i sa geometrijom, za svaku je preporuku.
Na mom modelu postoji problem da se u rezoluciji 1280x1024 postavi korektna slika, ako se razvuce do ivica (bez obzira na frekfvenciju osvezavanja). Problem je sto je takva slika po vertikali sabijena. U 1600x1200 nema tih problema (pod uslovom da neko prihvati da gleda u 76Hz, i ostrinu koja je diskutabilna). Ja koristim 1152x864 u 85Hz (iako moze do 100Hz), ali bih verovatno koristio i 1280x960, da sam jedini koji koristi kucni racunar.

U principu, odlican model za sve gde nije izrazito bitna geometrija slike (igre, filmovi ,slike). Ja se najcesce se nerviram kada u Excel-u pogledam linije koje na prvi pogled trebaju da budu paralelne, a izgledaju kao da se kontinuirano sve vise iskrivljuju, s leva na desno. I to kad provedem sate pokusavajuci da namestim optimalnu geometriju (to nisam uspeo za godinu i kusur koliko ga imam).
Al` zato nije (ič) izgubio na kontrastu i osvetljenju. Jos uvek drzim osvetljenje na 40 i kontrast na 60 (od mogucih 100).

Inace, ovaj model ima skriveno par dodatnih opcije za geometriju slike, do kojih se dolazi tek nakon sto se upali na glavno dugme, ali drzeci istovremeno i oba manja + i - tastera.

DS9 je napisao(la):
Ja imam ctx ex710f.

Inace, ovaj model ima skriveno par dodatnih opcije za geometriju slike, do kojih se dolazi tek nakon sto se upali na glavno dugme, ali drzeci istovremeno i oba manja + i - tastera.

Obraduj me da je jedna od opcija i konvergencija ? :)

Koja manja + i - ? Mislis gore & dole ?

Nije konvergencija (na zalost) ali je SubCon, V-Linear, VL-Balance, Burn-In (cije alteriranje nema nikakvog efekta) i Cor-Balance.

Sto se dugmica tice u pravu si (gore i dole odnosno osvetljenje i kontrast), ali su ovu gresku (koliko se secam) napravili i u uputstvu za monitor, pa mi tako ostalo (a kad se menjaju osvetljenje i kontrast, onda ti tasteri imaju i funkciju + i - )

DS9 je napisao(la):
Nije konvergencija (na zalost) ali je SubCon, V-Linear, VL-Balance, Burn-In (cije alteriranje nema nikakvog efekta) i Cor-Balance.

Sto se dugmica tice u pravu si (gore i dole odnosno osvetljenje i kontrast), ali su ovu gresku (koliko se secam) napravili i u uputstvu za monitor, pa mi tako ostalo (a kad se menjaju osvetljenje i kontrast, onda ti tasteri imaju i funkciju + i - )

Videh vec kad sam stigao u kanzzu...

Al` me zbuni sa onim "kad palite drzite..."

Ugasim ga, drzim male i palim, kad ono nista. Ajd` opet ... nista :(

Pih, trk na net, trazi ex710f+menu... nema nista nalik. Smor.

I tako cackajuci, udjem u geometry meni krenem navise (po navici uvek udaram pogresan taster za kretanje) kad ono... Voila. ;)

Ovaj sub-con ima finu funkciju da smanji, recimo, "cvetanje" slike, a
ovi ostali bas i nemaju funkciju bez milimetarskog papira.

Burn-inu nisam provalio funkciju, al` zato...

U color meniju se za user setovanja dobijaju i BIAS kontrole :)

Odlican tip, hvala jos jednom.

Sto se subcon tice, o tome nista nisu rekli ni u ctx-u kojima sam poslao mail. Inace su rekli da sto se geometrije tice, za njih je za reklamaciju onaj monitor koji odstupa vise od 3mm u rezoluciji 1024x768 pri slici koja je od krajnje ivice sa svake strane odmaknuto 0.5 centimetra

BTW, ako nisi skoro proveravao (u zadnjih par meseci), postoji noviji drajver za ovaj monitor. Ne znam da li ima nesto bitno novo, al` evo ga u atach-u

Dagger je napisao(la):
Ovaj sub-con ima finu funkciju da smanji, recimo, "cvetanje" slike, a
ovi ostali bas i nemaju funkciju bez milimetarskog papira.

Napravih gresku, kad sam pominjao subcon, mislio sam (u stvari) na BurnIn. Dakle o tome nisu nista komentarisali kada sam i poslao mail.

Quotovao sam tvoj citat, jer mi se cini da ces lako moci da iskoristis i one funkcije za koje kazes da ne vrede bez mm papita.
Samo treba da strtujes neki monitor tester, i pod njim sve ovo u meniju monitora podesavas (tek se onda lako vidi koliko crt monitori mogu da budu vrljavi. Najzgodniji je npr. Nokia Monitor Test ili npr Nec monitor test. Sa njima ces optimalno podesiti ne samo geometriju, nego i ono sto mi se cini da ljudi najmanje podesavaju, a to je osvetljenje i kontrast. Dakle da belo bude belo (najmanje moguce a da nije sivo), a crno taman tol`ko da je tek izcezlo - a sve ostale sive izmedju njih, da se medjusobno razlikuju u intenzitetu.
Inace ovih monitor testera ima (k`o salate) na mrezi, i relativno se lako nalaze (google...). Neces i ni mnogo skidati, obicno su oko 1MB mada ima i dosta manjih.

&pozdrav!

DS9 je napisao(la):
Napravih gresku, kad sam pominjao subcon, mislio sam (u stvari) na BurnIn. Dakle o tome nisu nista komentarisali kada sam i poslao mail.

Quotovao sam tvoj citat, jer mi se cini da ces lako moci da iskoristis i one funkcije za koje kazes da ne vrede bez mm papita.
Samo treba da strtujes neki monitor tester, i pod njim sve ovo u meniju monitora podesavas (tek se onda lako vidi koliko crt monitori mogu da budu vrljavi. Najzgodniji je npr. Nokia Monitor Test ili npr Nec monitor test. Sa njima ces optimalno podesiti ne samo geometriju, nego i ono sto mi se cini da ljudi najmanje podesavaju, a to je osvetljenje i kontrast. Dakle da belo bude belo (najmanje moguce a da nije sivo), a crno taman tol`ko da je tek izcezlo - a sve ostale sive izmedju njih, da se medjusobno razlikuju u intenzitetu.
Inace ovih monitor testera ima (k`o salate) na mrezi, i relativno se lako nalaze (google...). Neces i ni mnogo skidati, obicno su oko 1MB mada ima i dosta manjih.

&pozdrav!

A sta mislis cime sam i podesavao ? ;)

BTW, i kad sam ga uzimao (ima vec godinu i po, bright 25, cont 60) testiran je kod "paprikara" sa Nokia MT, i od 3 primerka ovaj je imao najmanju konvergenciju (i to neugrejan, posle 5 min). Razni Samsunzi su po pravilu imali neuporedivo losiju, a da ne pricamo o "disanju".

Poenta milimetarskog papira je bila da cu vertikalnu linearnost vrlo tesko podesiti bez istog, al` i ovako na oko mi se cini da je default OK.

Znaci savet, Nokia Monitor Test na disketu, pa kod preprodavca. Ko hoce da ispostuje sva pravila, nek` ga zagreje 30 min, okrene prema istoku (navodno su tako orijentisane montazne trake, ozbiljno :) )i krene da proverava moire, convergence, linearity i sl. iz NMTa.

I nek vas ne mrzi da odustanete od kupovine i sacekate sledeci primerak.

Amen.

Nazad
Vrh Dno