Šta je novo?

CRT vs. TFT zracenje

ckibunenko

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
320
Znam da mozda malo glupo zvuci pitanje, ali zanima me koliko je "zdraviji" TFT od klasicng CRT-a sto se zracenja tice.Kod CRT-a svi znamo da gruvaju elektroni iz katodne i cepaju ekran a posle toga nas, a zanima me sta je sa cuvenim zracenjem kod novih TFT-aca (i koje je prirode to zracenje)!

Poslednja izmena:
zanima me koliko je "zdraviji" TFT od klasicng CRT-a sto se zracenja tice

Pa... zdraviji je tačno 9,81632836 puta :wall:
Prvo definiši šta podrazumevaš pod "zračenjem" ako želiš normalan odgovor

Izvor svetlosti u LCD monitorima su neonske lampe, a uskoro će se koristiti LED diode. Ni jedan od ta 2 izvora svetlosti ne emituje elektrone, a ako si zabrinut da te gomila fotona koja odatle izleće ne povredi, onda ti je jedini spas da odeš u neku pećinu i družiš se sa slepim miševima, jer će te sunce svojim zračenjem pre ili kasnije dokusuriti :). Ne zaboravi da pre toga baciš mobilni telefon :D

Nije mislio na fotonsko vec elektromagnetno zrachenje.TFT je zdraviji.Samo ti preporuchujem da ga koristish sa ukljuchenim sobnim svetlom.

CRT ima x-zračenje, u novijim modelima, izrazito smanjeno u odnosu na stare kršine. TFT-i ih nemaju. Opasnost monitora, i crt-a i tft-a - modernih modela, nije u zračenju, već, u drugim negativnim uticajima na oči i mozak. Frekvencija osvežavanja, zbunjivanje mozga pokretima i svetlosnim efektima, blejanje u monitor sa stalno iste razdaljine (koja stvara lenjost očnog živca i time neminovno razara vid), i, nepovoljni okolni uslovi (ambijentalno svetlo, prejako svetlo monitora, prozor ili izvor svetla iza monitora, ili, odsjaj svetla iza korisnika itd...). Trenutno, kod crt-a, najopasnije je kad neko drži osvežavanje na 75Hz ili čak, 60Hz (default na svežim instalacijama!!!)

Trenutno, kod crt-a, najopasnije je kad neko drži osvežavanje na 75Hz ili čak, 60Hz (default na svežim instalacijama!!!)

Jes da je offtopic, ali - osvezavanje od 75Hz na CRT-ovima nije najopasnije, vec je donja granica "neopasne" ili "manje opasne zone". 85 Hz se pokazala kao najoptimalnija za ljudsko oko, ali jednostavno ima dosta monitora koji ne mogu preko 75Hz. 60Hz je katastrofa kojom se sjebava oko rekordnom brzinom.
Naravno, da nebi bilo pogresnih tumacenja, ovo sve NE VAZI za TFT monitore!

Pa ako ga brine elektromagnetno "zračenje" čestica u slobodni prostor, njega nema, ali ako je mislio na elektromagnetno polje (koje mnogi takođe vole da zovu "zračenjem" - npr. mobilnih telefona), njega ima u izobilju oko svakog provodnika kroz koji protiče struja, tako da je pećina opet jedini lek :)

Da moja greska sto nisam napisao na koje zracenje mislim!Mislio sam na EM zracenje.A to za mobilne svakako stoji!Frekvencija na kojoj rade im je skoro identicna kao i ona u mikro-talsnim rernama, te dolazi do povecanja temperature tecnosti unutar glave, a takodje dolazi i do sirenja krvnih sudova.A wireless je takodje ubica pogotovo sto kod nas ne postoje zakoni koji regulisu max snagu pa ga panje a ljudi oko dobijaju tumore...Jedino resenje je Faradejev kavez u sobi i oko kucista jedan mali poseban:D

Poslednja izmena:
Postoji jednostavnije rešenje: mali faradejev kavez oko sebe sa lancem koji se vuče po zemlji i služi za uzemljenje. Mogao bi lepo da posluži viteški oklop :)

hm ... sve su to greenpeace-ove teorije zavere i slichno, a istina je - nishta ne moze da te ubije iz monitora. postoje teoretske varijante, ali o njima necu da pricham jer ne spadaju u rezonsko razmishljanje i ko se toga plashi, kako reche Jera - u pecinu d'ide.

CRT zrachi, TFT mu dodje, kako prochitah jedared na nekom forumu - kao da gledash u jako osvetljen papir. ne moze ti nishta. a sobzirom da poznajem ljude koji su do pre pet godina radili do 15 godina na CRT, i nije im nishta, i ta teroja o CRT pada u vodu.

i ajd da se bacim na teorije, dosadno mi je -

tft moze da te povredi ili ubije ne sledeci nachin -

1. postoji teoretska shansa do foton uchini sledece: da prodre kroz kozu, da prodre kroz lobanju, da udje u tkivo, i da ti osiromashi jedan molekul, i da stvori slobodni radikal, i onda nakon toga da taj isti slobodni radikal ukoliko ne odradi funkciju oksidacije generishe celiju raka u tvom telu, i onda umresh od raka :D

verovatnoce za to su - 0,0001% da prodre toliko duboko, 0,00000001% da sa svojom frekvencijom napravi slobodni radikal, 0,01% da taj isti radikal generishe celiju raka. (cancer po engleMski) ... pa ti sad saberi to u konachnu cifru ... naravouchenije - zrachenje monitora TFT ce te ubiti koliko i komshijin sin sa kineskim laserom u obliku pikachu-a

2. ovde su shanse da se desi milion puta manje nego da te pukne 4 groma odjedanput - da tft uz pomoc polarizovanog filtera odbije neko drugo svetlo (sunchevo, sijalice i slichno) i doavajuci na svoje osvetljene piksele izazove rezonancu svelta, koja bi ti iskopala oko ... al ne lezi vraze - da bi zaista umro, mora da ti pogodi direktno u zutu mrlju u oku, te usred bola da se preturish preko stolice, i udarish glavom u oshtru ivicu tanjira koji te je mrzelo da odnesesh u kuhinju.

:p

@Igoritza
Pa, uvek može da ti padne na glavu sa sadmog sprata, mada je i tu CRT opasniji :D

@Igoritza
Pa, uvek može da ti padne na glavu sa sadmog sprata, mada je i tu CRT opasniji :D

Kada si vec kod toga!Na predavanjima iz Elektromagnetike profesor je 2 sata izvodio Maxwelove formule kako bi pokazao gubitke usled polarizacije!I udri 2 sata pisanja po tabli...Zakljucio je predavanja sa tim da je opasno kretati se u blizini radara, a potom se opet nadovezao da je to upravo usled tih gubitaka jer moze doci do ostecenja tkiva i przenja!Onda je pitao jel je neko bio u vojsci i jel su im tamo rekli da je to opasno!Javio se lik i rekao da jesu!Kada ga je profesor pitao : "..a jel su vam rekli zasto?" odgovor je glasio "Jesu!Da nam ne padne radar na glavu!".:smash:

Jes da je offtopic, ali - osvezavanje od 75Hz na CRT-ovima nije najopasnije, vec je donja granica "neopasne" ili "manje opasne zone". 85 Hz se pokazala kao najoptimalnija za ljudsko oko, ali jednostavno ima dosta monitora koji ne mogu preko 75Hz. 60Hz je katastrofa kojom se sjebava oko rekordnom brzinom.
Naravno, da nebi bilo pogresnih tumacenja, ovo sve NE VAZI za TFT monitore!
Ja sam procitao negdje da je minimum za oko 72-73hz na crt

zapravo, 72,5 :p
c'mon, nećemo toliko da cepidlačimo, sve ispod 85 je malo :D

Kada si vec kod toga!Na predavanjima iz Elektromagnetike profesor je 2 sata izvodio Maxwelove formule kako bi pokazao gubitke usled polarizacije!I udri 2 sata pisanja po tabli...Zakljucio je predavanja sa tim da je opasno kretati se u blizini radara, a potom se opet nadovezao da je to upravo usled tih gubitaka jer moze doci do ostecenja tkiva i przenja!Onda je pitao jel je neko bio u vojsci i jel su im tamo rekli da je to opasno!Javio se lik i rekao da jesu!Kada ga je profesor pitao : "..a jel su vam rekli zasto?" odgovor je glasio "Jesu!Da nam ne padne radar na glavu!".:smash:

Ovo je dobro. A sta profesor:mad:

A sta ce!Smeje se covek!Vojska iovako pocinje tamo gde prestaje logika!:)

Meni je logično da će se 99.99% vojnika više uplašiti ako mu kažeš da će mu pasti radar na glavu, nego da će usled gubitaka na polarizaciji elektromagnetnog polja doći do posledica po njegov organizam. :p

sta to znaci, da su oni u tornju (po celom svetu) majmuni. prosto mi je neverovatno da im neko na glavu stavi nesto sto je tako lako dokazivo nebezbedno. ako sam te dobro razumeo
mislim da ga vise nema na glavama radarista AB, ali je bio.

http://adpobeda.com/objekti/aerodrom_1.jpg

Poslednja izmena:
Meni je logično da će se 99.99% vojnika više uplašiti ako mu kažeš da će mu pasti radar na glavu, nego da će usled gubitaka na polarizaciji elektromagnetnog polja doći do posledica po njegov organizam. :p

Nama je profan iz prenosa podataka (čovek je vojnik ili tako nešto) više puta spomenuo kako je nekom tamo radar spržio m*da zato što nije vodio računa dok ga je popravljao. Čini mi se da je ovaj metod zastrašivanja bolji ,)

A za neverne tome, potražite malo kako je nastala mikrotalasna rerna ;)

sta to znaci, da su oni u tornju (po celom svetu) majmuni. prosto mi je neverovatno da im neko na glavu stavi nesto sto je tako lako dokazivo nebezbedno. ako sam te dobro razumeo
mislim da ga vise nema na glavama radarista AB, ali je bio.

http://adpobeda.com/objekti/aerodrom_1.jpg

Oni na tornju nisu ni blizu radara,dobijaju samo signal od njega koji moze biti kilometrima daleko.
Radar emituje elektromagnetne talase C opsega a izvor tih talasa je magnetron.
Osoblje koje radi u ,i u neposrednoj blizini radara treba da nosi zastitnu opremu za m*da ali naravno to niko ne cini.Posledica mozda i ima ali ja neznam za njih.:wave:

P.S. Neka vrsta magnetrona se koristi i u mikrotalasnim pecnicama.

Oni na tornju nisu ni blizu radara,dobijaju samo signal od njega koji moze biti kilometrima daleko.
Radar emituje elektromagnetne talase C opsega a izvor tih talasa je magnetron.
Osoblje koje radi u ,i u neposrednoj blizini radara treba da nosi zastitnu opremu za m*da ali naravno to niko ne cini.Posledica mozda i ima ali ja neznam za njih.:wave:

kapiram, hvala

:wave:

4-5 godina sam radio na 14` colormax monitoru (recimo od 1994 do 1999), osvezavanje 56Hz pri 800x600...Meni je bilo savrsheno ok, dok su svakom ko sedne za njega ishle suze posle 5 minuta rada :D

Elem, mom vidu su se chudili ochni doktori bez znanja o uslovima eksploatacije...zakucav`o skale :D

Neam pojma shto sam pis`o...dosadno mi valjda :D

Vrhunac svega je kada papir prislonis uz CRT i on ostane zaleplen za monitor :D

I ja sam 5 godina koristio 14icu CRT koja je radila na ko zna koliko herza pa sam verovatno do nje i ocoravio. Sada je tu 17ica koja pici na 100 Hz i sad je uzivancija. Sto se mene tice sto vise Hz to bolje, zato i jeste najbolje ici na TFT posto oni rade na MHz :) Onih 60 - 70Hz koji stoje su zbog kompa. laicki receno :)

Stariji monitori su imali fosforni sloj koji je nesto duze zadrzava osvetljenost posle prelaska elektronskog snopa pa su radili korektno na 60 Hz ali i bili nesto sporiji.

E sad ja da ovde pitam nesto sto sam cuo vezano za CRT. Kazu da je najmanje zracenje ako ste udaljeni od monitora u vrednosti njegove vidljive dijagonale(tj dela koji zraci) i to je navodno idealno i pravilno koriscenje CRT monitora. Jel iz ovoga dolazi fraza "odmakni se ocoravices"?

Nazad
Vrh Dno