Šta je novo?

CRT TV - horizontalne tanke zelene linije

Gadjan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
390
Ima li nekog iz ove branše?
Model je Nokia MZ82R1 (16:9). Piše takođe i AKAI 32R1-T Multi 100 Hz, ne znam šta je to, šasija, ekran ili šta li, ne razumem se.
Linije gotovo da i ne smetaju, primete se samo na tamnoj pozadini, kao na slici. Zanima me da li se na osnovu ovog simptoma može išta znati unapred. Samo od prilike, šta mogu da očekujem, ozbiljniji/skuplji kvar ili uobičajenu jeftiniju popravku, tipa elektroliti i slično.
Pitam jer je TV masivan i jako težak pa ga ne bih vuglio za džabe, pošto ako je nedaj bože digitalija ili ekran, nisam sad u situaciji pa ga za sad ne bih ni opravljao, već bih gledao tako još neko vreme. Ali ako je neki lakši kvar, nosio bih prvom prilikom kad budem išao do grada.
Imao sam Gorenje Orbiter sa identičnim linijama i koliko se sećam popravka je bila jeftina i brza na licu mesta. Takođe je i drugar imao iste linije na Orbiteru, pa pretpostavljam da je nešto uobičajeno, zato i smaram ovde :)
Hvala

PS E od ovih

Poslednja izmena:
nije dobro podešen ug2 napon na vn transformatoru. nije ništa strašno ako je slika ok potrebno je samo ovo podesiti i eventualno zameniti neki kondezator u horizontalnom stepenu. znači popravka nebi trebala da bude skupa;)

Hvala puno, i ja sam tako pretpostavljao, to jest nadao se posle svih pročitanih scarry priča o skupim popravkama takvih televizora :) Kad sam tražio da kupim, često i serviseri savetuju kupovinu klasičnog televizora zbog jeftinoće popravki, ali stvarno je neuporedivo prijatnija slika sa 100 Hz osvežavanjem.

Uh, spasao si me nosanja televizora. Problem rešen još juče, naštelovao sam to lično za čas i linije nestadoše, dovoljno je bilo pola milimetra na potenciometru. Još sam usput i fokus malčice doterao pa je sad slika oštrija :)
Inače znao sam ja za te potenciometre na vn trafou i ranije, jer sam na nekom matorom tv-u čačkao, imao je dva, focus i brightness, ovaj moj ima tri (dva za focus), samo nisam znao da to može imati veze sa linijama. Izgleda da neće trebati zamena elektrolita, slika je super, neću ga ni nositi.
Još jednom veliko hvala, nije trebalo da sumnjam u naš bench ;)

Nazad
Vrh Dno