Šta je novo?

CRT: neke osnovne cake kod stelovanja/servisa? Pomoc!

klarica

Slavan
Učlanjen(a)
21.10.2008
Poena
309
-Kako se moze (otvaranjem monitora) srediti da fokus/konvergencija bude bolja, kada je slika mutna na monitorima?

-Kako srediti da se ne vidi povratni mlaz (kose linijije) koje pocne da prikazuje Sony Flat Trinitron? Sta i gde treba zameniti ili nastelovati?

-Sta se u R-G-B kolu menja kada zastrani u jednu od boja, kako se steluju e-topovi?

-Kako srediti pojavu: kada ukljucim monitor imam super sliku 30 sekundi a onda se razdesi skroz (izbledi i slova si iskrzna kao kada su mlazevi razdeseni) i onda kada se zagreje je opet u redu. Ne sumnjam na VN trafo. Da nije FlyBack trafo?

Da li neko ima volje i vremena da ukratko objasni nacin otklanjanja ovih cestih problema, makar neke. Hvala najljubaznije!

Imas li preporuku posto su oklopljeni to mora da se radi dok je ukljucen da li se moze prici i cime (neki dugacak izolovan srafciger?) a da ne poginem ,) posto su tu veliki naponi. Da li je to koliko toliko bezbedno ako idem gumiranim alatom i pristupljivo kada se sve rasrafi? Naravno ne pipam nikakve kontakte metalne, samo plasticne koture na trafou. Verovatno moram da gledam sliku i da stelujem u isto vreme

Ja sam samo korisnik i nemam pojma o tematici, ali samo da iznesem svoje iskustvo. Svoj Panasonic P70 sam štelovao ranije jer mu je oslabilo svetlo. I kad je u meniju na 100% falilo je malo, pa sam malčice pojačao na trafou. Kad je nešto tamno je u redu ali ako ima dosta belog na ekranu onda ostalo jako potamni. I dalje je problem prisutan dok je hladan ali kad se zagreje u mnogo manjoj meri.
Bezbedno je i pristupačno, to su plastični potenciometri. Kod mene se to može štelovati i bez otvaranja, što prvi put nisam znao. Ja prvo sve po difoltu očistio i rasturio bez zagledanja, a najjače je bilo kad sam sklapao, vraćam zaštitni metalni kavez, kad ono "vidi ima otvore kod potenciometara" :lupko:, mislim se, "baš pametno od njih...", vraćam masku, ono rupice na istom mestu :D:wall:.

Vrh Dno