Šta je novo?

CRT ili TFT - ostecen vid ?

password

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
609
Sta kupiti, monitor je za osobu sa ostecenim vidom, koja dosta vremena provodi pred monitorom (pisac) ?

Do sada je koristio samsung 731 (onaj basic model). Zeleli bi da uzmemo nesto bolje. Racunajte na MAX 400e raspolozivih. Znaci samo visoko kvalitettan 2D nista igre filmovi, cist Word.

U tu cifru moze da udje neki TFT 17", ako se doda jos par desetina eura :)

delimir je napisao(la):
U tu cifru moze da udje neki TFT 17", ako se doda jos par desetina eura :)

Nema potrebe da se dodaje preko.

Kod svakog pristojnog prodavca (citaj: onog koji ne dere musterije) ce da nadje Samsung 17-ice za 380-400 E.

moguće je da čoveku slika na 17" TFT bude suviše sitna u nativnoj rezoluciji, u kom slučaju je bolja opcija 19" CRT koji bi radio u 1024..

Trenutno se radi u 640x480 na 17' monitoru.

Da li je slika na tft modelima bolja u 2D ili je mozda bolje uzeti neki skupi CRT.

vudu_dva je napisao(la):
moguće je da čoveku slika na 17" TFT bude suviše sitna u nativnoj rezoluciji, u kom slučaju je bolja opcija 19" CRT koji bi radio u 1024..
mozda covek ima neki napredniji operativni sistem koji dozvoljava promenu velicine fontova? :d :p

Pa ako ćeš da koristiš rezoluciju drugačiju od preporučene, na TFT-u i nećeš imati baš kvalitetnu sliku.Znači, ako ćeš da promeniš REZOLUCIJU, onda uzmi CRT.

E sad, što rek'o čovek, bolje ti je rešenje da u XP-u podesiš environement settings za osobe sa oštećenim vidom->veće ikonice automatski, veći fontovi itd. Plus možeš da koristiš zoom tool, koji takođe dolazi sa XP-om. Dakle, u tom slučaju, možeš glat da pazariš TFT, taj Samsung (172) ili LG1710S (moj lični favorit) za oko 380 evra.

K'o sto je vec i receno, ako suske nisu problem, neki TFT 17" ce extra da radi posao. Stavis ga u njegovu prirodnu rezoluciju 1280x1024, stavis neka ogroma slova, i to je dobitna kombinacija. Ja tako radim iako dobro vidim (ne nosim naocare), prosto zato sto mi mnogo vise prija da gledam velika slova, ne naprezu se oci toliko, volim da sedim oko 1m od monitora. A za te potrebe, word i sl, TFT je ko izmisljen, samo da pazis da imas dovoljno pozadinskog osvetljenja, jer ako ga nema oce malo da bude prejaka slika zbog kontrasrta. (obavezno sijalica neka ukljucena uvece, ne prejaka, samo da ubije razliku u jacini svetla izmedju okoline monitora i samog monitora)
Ukratko recept za cuvenje ociju ;)

A sta mislite - koji monitor je prijatniji za oci - za duzi rad???
TFT ili CRT? Meni vise prija CRT..

Ma kakav CRT, glava me kidala sa njim navece, a sa LCD-om kao u papir da gledam...

Treba probati i jedno i drugo, ali ja ne bih bez saveta ocnog nista preporucivao. Ima raznih ostecenja i raznih slabosti oka. Ko zna kako ce se odraziti na vid?

ja sam uzeo 710T i mnogo je dobar. trebala bi da je pala cena taman na tvojih raspolozivih 400e. ja sam ga platio 425 i nije mi zao zato sto je monitor stvarno dobar ... jedino razocarenje mi je bilo zato sto nije bilo viewsonica sa ovako nekim odzivom i sto sam video da ce uskoro mitsubishy da izbaci monitor sa odzivom od 6ms ... ali pored toga ako uzmes ovo neces se pokajati ... poz i srecno ;)

Definitivno treba probati negde koji monitor, pogotovo ko ima osetljivije oci...
moje su zasad ok (kuc-kuc), ali sam zaista progledao prelaskom na tft... opet znam ko ima malo slabije oci i smeta mu tft, ali ne zbog sitnih slova (sto se apsolutno da povecati, moj kum je jedina osoba kome je to argument protiv tft monitora |> ), vec mislim da je zbog polarizacije svetla...

JA bih mu preporucio Samsung 172N ima opciju okretanja kretanja ekrana i napravljan je za likove koji se bave word-om ;)
Pozdrav...

kada vec daje tolike pare neka u najgorem slucaju doda jos 20e i kupi ovaj sto sam rekao ... posto kada ga kasnije bude prodavao bice mu mnogo lakse posto ima odziv od 12ms i mocice nekom zeljnom klincu da ga proda zato sto ce biti upotrebljiv za igrici za razliku od tog sto si ti preporucio M3 ... poz ;)

Vrh Dno