ciciban je napisao(la):
Interesuje me da li se isplati uzimati TFT s obzirom da se prica da im je vek trajanja svega oko 2000 sati, a ne znam ni koliko se cesto kvare ni da li se mogu popravljati. Samo sam cuo da im "umiru" pikseli a opet neznam ni kako ni koliko cesto (da mi se ne desi da za godinu dana, monitor bude "izbusen" sa mrtvim pikselima). Jedino im svaka cast sto ne zrace (s obzirom da imam malo dete).
2000 sati. Sta pricas covece. Valjda mislis na plasma monitore. Klasicni TFT kakvi se koriste na PC i notebook racunarima nemaju takve probleme.
Jeste da se javljaju mrtvi pikseli, ali to je stvarno retko. TFT imaju, procentualno, iste sanse da se kvare kao i crt. Pa ja sam svojoj staroj toshibi satellite iscedio dusu za dve godine, pa nije zaradila niti jedan mrtvi piksel. Cesto menjam polovne notebook racunare, i retko srecem ekrane sa mrtvim pikselima cak i na racunarima starim po 5-6 godina.
A sto se izbor tice - glasam za tft. Novi TFT ne zaostaju mnogo za CRT pri pustanju filmova i igranju, ali zato CRT zaostaju podosta u odnosu na TFT kad je u pitanju profesionalna upotreba u programima. Pa ostrina i jasnoca slike ne moze ni da se poredi.
Radim u kancelariji na desktop racunaru sa CRT monitorom, 8 sati dnevno, nekih godinu i po dana. Za to vreme sam tako sjebo vid da vise ne vidim slova na desktop ikonicama u rez 1024x768. Nabavio skoro TFT, i vec mi je bolje.
Drugo, sedi ispred CRT pet sati. Ima glava da ti pukne. Prvo zbog zracenja, zatim postoji frekvenciuja osvezavanja koja ma koliko visoka bila opet utice na vid. TFT tehnologija je oslobodjena toga. Ne zrace i slika koju daju je izuzetno prijatna. 12 sati neprekidno sam igrao MOHAA i nisam osetio ni najmanji umor ociju.
i na kraju 220 evra za TFT, pa to je premija covece. Kod nas kostaju duplo. Uzmi je za te pare, pa ako bas hoces CRT, prodaj TF, kupi CRT i zadrzi ostatak novca.