Šta je novo?

CRT ili TFT moram brzo da odlucim

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Narucio sam da mi se donese iz Nemacke Belinea 103055 17" sa Dinaflat katodnom cevi koja kosta 210 evra. Medjutim covek koji treba da mi prenese taj monitor javlja mi da za iste pare moze da se kupi 15" TFT, doduse tek ce mi javiti od kojeg je proizvodjaca. Kaze da je takvim monitorima normalna cena oko 350 evra, a ovo je verovatno neki popust. Jel moguce da se za te pare moze kupiti normalan 15" TFT monior. Da li da ostanem pri Belinei 103055 ili ne?:confused:

Interesuje me da li se isplati uzimati TFT s obzirom da se prica da im je vek trajanja svega oko 2000 sati, a ne znam ni koliko se cesto kvare ni da li se mogu popravljati. Samo sam cuo da im "umiru" pikseli a opet neznam ni kako ni koliko cesto (da mi se ne desi da za godinu dana, monitor bude "izbusen" sa mrtvim pikselima). Jedino im svaka cast sto ne zrace (s obzirom da imam malo dete).

Kakav crni Belinea sa DF cevkom i to za te pare?!?!? Batali to, za te pare mozes uzeti recimo Samsung 757NF ili DF koji su svakako bolji od pomenutog monitora.
Takodje, savetujem ti da izbegavas jeVtina (hehe banemi :p ) TFT resenja jer ta tehnologija i ovako ima problema sa losim odzivom (duhovi)... ukoliko je za igranje narucito.

Boze me sacuvaj, dovlaciti 17" monitor iz Nemacke za 210 ˆ...i to Belinea !!! :confused: :confused:

Ovde, narocito posle ukidanja poreza, za te pare mozes da biras sta hoces, neuporedivo kvalitetnije sprave...

Ne uzimaj ni jedno ni drugo. Ne isplati ti se da monitor vukljas iz Nemacke, mozes jos i carinu da platis..Uzmi ovog Samsunga sto kaze Omnik i uzivaj.;)

ciciban je napisao(la):
Interesuje me da li se isplati uzimati TFT s obzirom da se prica da im je vek trajanja svega oko 2000 sati, a ne znam ni koliko se cesto kvare ni da li se mogu popravljati. Samo sam cuo da im "umiru" pikseli a opet neznam ni kako ni koliko cesto (da mi se ne desi da za godinu dana, monitor bude "izbusen" sa mrtvim pikselima). Jedino im svaka cast sto ne zrace (s obzirom da imam malo dete).

2000 sati. Sta pricas covece. Valjda mislis na plasma monitore. Klasicni TFT kakvi se koriste na PC i notebook racunarima nemaju takve probleme.

Jeste da se javljaju mrtvi pikseli, ali to je stvarno retko. TFT imaju, procentualno, iste sanse da se kvare kao i crt. Pa ja sam svojoj staroj toshibi satellite iscedio dusu za dve godine, pa nije zaradila niti jedan mrtvi piksel. Cesto menjam polovne notebook racunare, i retko srecem ekrane sa mrtvim pikselima cak i na racunarima starim po 5-6 godina.

A sto se izbor tice - glasam za tft. Novi TFT ne zaostaju mnogo za CRT pri pustanju filmova i igranju, ali zato CRT zaostaju podosta u odnosu na TFT kad je u pitanju profesionalna upotreba u programima. Pa ostrina i jasnoca slike ne moze ni da se poredi.

Radim u kancelariji na desktop racunaru sa CRT monitorom, 8 sati dnevno, nekih godinu i po dana. Za to vreme sam tako sjebo vid da vise ne vidim slova na desktop ikonicama u rez 1024x768. Nabavio skoro TFT, i vec mi je bolje.

Drugo, sedi ispred CRT pet sati. Ima glava da ti pukne. Prvo zbog zracenja, zatim postoji frekvenciuja osvezavanja koja ma koliko visoka bila opet utice na vid. TFT tehnologija je oslobodjena toga. Ne zrace i slika koju daju je izuzetno prijatna. 12 sati neprekidno sam igrao MOHAA i nisam osetio ni najmanji umor ociju.

i na kraju 220 evra za TFT, pa to je premija covece. Kod nas kostaju duplo. Uzmi je za te pare, pa ako bas hoces CRT, prodaj TF, kupi CRT i zadrzi ostatak novca.

Izvini, a koja je razlika izmedju plazma i TFT monitora?

ciciban je napisao(la):

i mene interesuje, sa posebnim osvrtom na televizore.

ciciban je napisao(la):

Ne znam, valjda u tehnologiji iako su jako slicne. Nisam strucnjak za plasma monitore, ali znam da oni imaju vek trajanja a TFT (u koje se razumem iz prakse) nemaju. U stranim katalozima se jasno naznacava kojoj vrsti monitor ili tv pripada. Ustvari, nisam video jos TFT televizor. Plasma proizvodi su daleko skuplji ali i kvalitetniji. Najznacajnija mana im je vek trajanja - tj. ogranicen broj sati rada koju TFT ne poseduju. U mobkomu je opisan znatan broj plasma televizora, pa ako vas ta tematika interesuje - potrazite stare brojeve istog.

Plasma

Plasma ekran predstavlja matricu velikog broja mini katodnih cevi, dok
se između dva sloja stakla nalazi inertni gas kao i crveni, zeleni i plavi fosfor. Oblasti sa različitim fosforom su međusobno razdvojene i predstavljaju po jednu celiju panela, sa cije gornje strane su dve elektrode. Stvaranjem visokog napona između elektroda dolazi do jonizacije inertnog gasa, formira se plazma i ona počinje sa emitovanjem ultra - ljubičastog zračenja koje pobuđuje fosfor , i čijim se pojedinačnim pobuđivanjem može ulključiti i isključiti neka od tri onsovne boje na segmentu ekrana. Podelom ćelije na osam podćelija i kodiranjem kao cele ćelije kao osmobitne reči dolazi se do 256 nivoa osvetljenosti. Kada se to primeni na tri boje dobija se 256 na 3 = 16.7 m
boja po pikselu. Mana ovoga je da i pored svoje velicine koja dostiže kod komercijalnih modela 40 inča, rezolucija ostaje relativno mala oko 800x400 piksela.
Moje interesovanje za ove ekrane je podstaknuto jednim novinskim člankom o Božićnoj raspodaji u lancu Al-Fajedovioh robnih kuća u Engleskoj kada su plasma ekrane vredne 3000 dolara prodavali za 100 funti. Cena se formira otrprilike po principu 1 inč = 100 dolara.

Pozdrav,
Nemanja

P.S. I ja kada bih sada uzimao monitor uzeo bih najjaču LG-jevu 17 CRT.
To je proverena roba, a svaki dobar TV majstor može da ti popravi monitor. Šta ćeš da radiš kada LCD otkaže van garancije, jedino da ga
baciš, a i ovi modeli što se kod nas donose su verovatno oni sa najniže skale kvaliteta, samim tim i trajnosti.

Ja bi sacekao da kraja godine/pocetka sledece, cene moraju osetnije pasti jer se vec polako prestaje sa proizvodnjom CRTova. A i perfomanse samih TFTova bi morale biti poboljsane - odziv i sl.

Nazad
Vrh Dno