Ne, ne, nisi me razumeo, malo sam i ja ukomplikovao sa objasnjenjem.
"su username -c /neki/folder/nesto" je nacin da startujes neku skriptu ili program kao tacno odredjeni 'username' bez logina, recimo prilikom bootovanja iz /etc/rc.local skripte, na primer. Kada se zavrsi izvrsavanje doticne skripte, zavrsi se i sesija, te taj "username" proces vise ni ne postoji niti ne ostaje ulogovan niko. Dakle, kao sto sam (nedovoljno jasno) bio objasnio, ovo u slucaju da ti je potrebno da se skripta ili program izvrsi ne prema cronu, nego prema odredjenim "dogadjanjima" - npr. uspostavljanje veze sa internetom ili prekid iste i slicno.
Sto se samog crona tice, on je daemon (iliti servis u windows zargonu). Ne trebas uopste biti lokalno na serveru ulogovan kao bilo koji user da bi on svoje stvari odradjivao - vazno je samo da se cron daemon podigne redovno svakim butom (to je default konfiguracija kod 99.99% distribucija).
Da bi se neki task izvrsavao preko crona redovno imas vise nacina:
1. u /etc/ diru imas poddirove cron.hourly, cron.daily, cron.weekly, itd. te mozes samo svoju skriptu da spustis u jedan od tih dirova u zavisnosti da li ti skripta treba na svaki sat, svaki dan, nedelju, itd. Nikakve dodatne konfiguracije ti ne trebaju.
2. ukoliko ti ono pod 1. nije dovoljno precizno, koristis /etc/crontab konfiguracioni fajl:
- dodas na kraju (za svakih pola sata u tvom slucaju):
*/30 * * * * root /neki/folder/program parametri
I to je to. Root ne treba da se uloguje uopste da bi se to izvrsavalo svakih 30 minuta. Tada se startuje proces (ciji je vlasnik root), izvrsi se i nakon toga proces nestaje iz liste aktivnih procesa.
U principu, ukoliko taj racunar koristi vise ljudi, onda se moze za svakog korisnika posebno specifikovati sta da se redovno startuje putem crontab komande (koji kreira za svakog korisnika crontab config fajl u /var/spool/cron/), medjutim, ne verujem da ti to treba.
Dakle, nikakva ulogovanja, nista - samo editujes /etc/crontab kao pod 2. i dovoljno je da startujes server i to je to. Kad server otvori login screen (za **lokalnu** konzolu), znas sasvim sigurno da je pokrenuo (ili bar pokusao da pokrene) sve daemone koje je trebao (lista daemona je u /etc/rc.d/init.d/diru).