Šta je novo?

Crna slika

pwner

Cenjen
Učlanjen(a)
03.11.2010
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D & Noctua NH-U12S
Matična ploča
Asrock X870 Pro RS
RAM
2x16GB Kingston Fury 6000/CL30
GPU
RTX 4070 Ti Zotac Trinity
Storage
KC3000 2TB x2
PSU
Antec HCG1200 Pro Platinum ATX3.1
Kućište
Antec Flux White
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
HyperX Pulsefire Dart/MX Master 3s & Ajazz AK820 Pro
Mobilni telefon
iPhone 15 Pro Max
Pristup internetu
  1. Optički internet
Stavio sam novi kuler, sve je proteklo u redu, ali sad kad sam sve povezao ponovo upali se komp ali baca samo crnu sliku. Na ploci svetli crveni led za boot device pa sam odmah proverio kontakte na hdd-u, zamenio sata kabl ali nista. Probao sam i jedan pa drugi ram modul i opet nista. Jel ima neko neku ideju sta da radim?

Nazovi tu sliku ˝borba crnaca u tunelu noću˝ pa prodaj za velike pare. Šalu na stranu nešto si pomerio kako ne treba ili zaboravio da uključiš u struju. Proveri sve kablove još 2 puta, izvadi pa opet pažljivo vrati. Ako nisi izčupao Procesor kad si skidao stari hladnjak onda mora da se nešto pomerilo.

Probaj da vezes samo powerswitch konektor i zvucnik, iscupaj i memoriju i grafu pa vidi da li ploca daje znake zivota kada kresnes masinu. Ako ne daje probaj da iscupas bateriju pa da je vratis. Onda kreni da vracas redom, memoriju, grafu konektore.....itd

Iscupao sam procesor ali svi pinovi su na mestu i sve je izgledalo u redu. Kako da proverim da li procesor nije u redu?

Na drugoj maticnoj probaj svoj procesor.
Sada si naucio vaznu lekciju.
Kod racunara nema nista na silu.

Najpre detaljno proveri sve kontakte, odradi i clear cmos u slucaju da se nesto "zaglupelo". Garant nesto nisi lepo spojio.

Kako da uradim clear cmos ? Izvadim pa vratim bateriju maticnoj ? Najvise me buni sto na ploci svetli led za boot device. Znaci krene ono provera, pale se redom ledovi na ploci prvo ram, pa cpu pa graficka i na kraju za boot device I tu stane i svetli crveno. Probao sam drugi hdd i isto, znaci do hdd-a nije, a procesor nemam gde da probam, pa jel moze nekako drgacije da se proveri procesor ?

Moze i tako, ako ne mozes da nadjes dzamper. Kad izvadis bateriju, naravno ne pod naponom, pritisni par puta power dugme na kucistu pre vracanja baterije.
Ne verujem da si mogao ostetiti procesor ako kazes da je sve proteklo u redu, to je poslednje sto bih proveravao. Jesi li spojio sve sa napajanjem? Da nisi povezao monitor na integrusu umesto na graficku? Meni se par puta desio taj previd.

Nemam integrusu pa to isto nije problem. Izvadio sam procesor i video da je jedna iglica iskrivljena, ispravio sam je, skinuo pastu, stavio novu i stavio hladnjak ali opet isto. Jos neke ideje?

Posto ipak ovako ne ide, jel zna neko neki pouzdani servis gde mogu da odnesem komp da vide sta nije u redu, pa ako utvrde da se nesto pokvarilo da nosim taj deo na reklamaciju. Ako nije dozvoljeno da se postuje na forumu neka mi neko posalje pm onda.

Uh, pokrenuo sam komp, prekopcao sam HDD na drugi Sata prikljucak na ploci i upalio je, ali isto mislim da je bio problem sto je u BIOS podesavanjima namesten low alert za CPU fan na 600 RPM, a ovaj vent se vrteo ispod, pa je i to bio problem. E sad, cimam se i za idle temp procesora sa novim hladnjakom, temperatura proca je 37C, zar ne bi trebalo niza da bude ?
EDIT: Ocigledno je problem u jednoj "grupaciji" sata portova na ploci. Nista nisam zakacio na ploci od kontakata, ne znam sta im je stvarno. Jel moguce to da je nesto softverski u BIOS-u neka podesavanja ili tako nesto ?

Poslednja izmena:
Vrh Dno