Šta je novo?

Crk'o visokotonac?

mikis

Čuven
Učlanjen(a)
06.01.2002
Poena
619
Pre neki dan primetim da mi nesto nije u redu sa zvukom - ne radi mi jedan visokotonac na B&W DM601 zvucniku. Sta bi to moglo da bude, tj. dal je moguce da crkne i zbog cega, i koliko bi mogla da kosta popravka?

Proveri sledece...
Koliko se secam DM 601 bi trebao da ima osigurace za svaki zvucnik posebno a to im se cesto desava da crknu osiguraci pogotovo ako su integralna pojacala.
Moguce da uopste nije problem do samog visokotonca.

Pa ako je rikno onda mora motanje, a to ti je oko 15-ak €.

kepa je napisao(la):
Proveri sledece...
Koliko se secam DM 601 bi trebao da ima osigurace za svaki zvucnik posebno a to im se cesto desava da crknu osiguraci pogotovo ako su integralna pojacala.
Moguce da uopste nije problem do samog visokotonca.

Thanx, jel to mogu sam da proverim/zamenim ili mi ipak savetujes odlazak kod majstora (kupljeni su u Koratu)? Inace pojacalo jeste integralno (Sony), nikad ne slusam preterano glasno muziku, a da li je moguce da crkne zbrog struje? Naime cesto imam i dropove i pikove u naponu, iako i pojacalo drzim na UPS-u ponekad se na zvucnicima cuje jedno "blup" kao da je jaca struja prosla kroz pojacalo

mikis je napisao(la):
Thanx, jel to mogu sam da proverim/zamenim ili mi ipak savetujes odlazak kod majstora (kupljeni su u Koratu)? Inace pojacalo jeste integralno (Sony), nikad ne slusam preterano glasno muziku, a da li je moguce da crkne zbrog struje? Naime cesto imam i dropove i pikove u naponu, iako i pojacalo drzim na UPS-u ponekad se na zvucnicima cuje jedno "blup" kao da je jaca struja prosla kroz pojacalo

Obicno se desava da crkava na srednjim ili visim snagama. A osigurace mozes i sam da promenis. Pozadi sa zadnje strane se zavrcu ako se dobro secam pa proveri. a ako nije to ako su zvucnici iz korata i ako su pod garancijom ti onda otidji kod njih a ako nisu cisto da se necimas da ih nosis. Odvrnes pozadi kaopice izvadis osigurac i zamenis sa istim iste vrednosti.
I to bi trebalo da sljaka

kepa je napisao(la):
Obicno se desava da crkava na srednjim ili visim snagama. A osigurace mozes i sam da promenis. Pozadi sa zadnje strane se zavrcu ako se dobro secam pa proveri. a ako nije to ako su zvucnici iz korata i ako su pod garancijom ti onda otidji kod njih a ako nisu cisto da se necimas da ih nosis. Odvrnes pozadi kaopice izvadis osigurac i zamenis sa istim iste vrednosti.
I to bi trebalo da sljaka

Zato me i cudi da je crkao, skoro uvek slusam na 20% snage. Hvala na savetima, sad cu da pogledam, mada cu verovatno odneti u Korato (garancija je nazalost davno istekla), ali cisto da znam da me ne opljackaju bez razloga ;)

mikis je napisao(la):
Zato me i cudi da je crkao, skoro uvek slusam na 20% snage. Hvala na savetima, sad cu da pogledam, mada cu verovatno odneti u Korato (garancija je nazalost davno istekla), ali cisto da znam da me ne opljackaju bez razloga ;)

Isti problem se sa crkavanjem osiguraca desavalo jednom mom drugaru na takvim kutijama i to na snagama od 20 do 50 % preko nismo uspeli da testiramo.
To je se sve desavalo sa integralnim pojacalom i kada smo zamenili pojacalo stavili tranzistorsko u A klasi to je prestalo da se desava kutij su radile skroz normalno. Tako da smo dosli do zakljucka da se desava samo zbog loseg izlaznog napona koji daju integralna pojacala na izlazu. Posle smo probali jos jedno integralno pojacalo i na njemo su crkavali osiguraci.

Pozdrav cheers

mikis je napisao(la):

Na losijim pojacalima se tzv. prelazna pojava struje manifestuje.
Kod iskljucivanja uredjaja dolazi do vrlo kratkotrajnog (u mili sekundama) skoka napona. Posto je zvucni pritisak teoretski napon na kvadrat kroz otpor, skok napona dovodi do kratkog ostrog zvuka koji se chuje iz zvucnika, ako pojacalo ne spreci prolazak do zvucnika.

Nazad
Vrh Dno