Šta je novo?

Crk'o mi je računar, POMAGAJTE!!!

sixstringer

Slavan
Učlanjen(a)
22.09.2004
Poena
304
Ljudi, pomagajte hitno, najhitnije!!!:wall:
Crkao mi je računar, ne znam šta je sa njim a ne mogu bez njega...
Računar je kupljen 2001. godine, znam da je star, ali trenutno mi je on jedina opcija, nisam u mogućnosti da kupim drugi, tako da ako iko zna šta mu je, molim vas, pomagajte!!!
Za sada sam siguran da nije hard disk ili grafička karta, pretpostavljam da je ili crkla matična ploča ili procesor.
Matična ploča je MS6330, 160MB SDRAM, procesor je Duron 750 MHz.
Igrao sam prastari Arcanoid klon (koji se slaže sa mojom prastarom n-vidia vanta grafičkom karticom) i odjednom moj penzos kompjuter capne u vidu blue screen-a koji me obaveštava da nema dovoljno fizičke (ili virtuelne) memorije, te da je zagašen sistem da nešto ne bi riknulo... Da ne bi... Resetujem računar, kad se desilo sledeće: umesto da se čuje ono karakteristično Bip! i da krene da diže sistem, počeo je da vergla u prazno, crvena lampica je non stop upaljena, a (ovo me najviše zbunjuje) monitor se ponaša kao da je računar isključen - samsungova zelena lampica trepri, kao da je na stand by-u, uesto da se upali i da je monitor aktiviran. Logično, počeo sam da paničim, da čupam kose ruse i da trčim u krug po sobi. Kad sam se smirio i skupio dovoljno mentalne snage da lupim sebi šamarčinu, počeo sam da razmišljam šta dalje. Logično, pobegao sam iz kuće u nadi da će, kad se vratim, računar biti glanc nov, kao da nije doživeo moždani udar... Odmah po povratku kući sam upalio računar i zadrhtala mi je vilica kada sam video sliku na monitoru i u gornjem levom uglu ispisano "n-vidia vanta 64MB...". Čarolija je uspela! Sve je kao da se ništa nije ni dogodilo...
...još dve sekunde. A onda je nestalo slike i opet verglanje kulera u prazno, samsungova zelena lampica trepće kao da je računar isključen, ja zelenim i iz niskog starta počinjem prvi od bezbroj krugova oko centra sobe, ali sam na vreme odustao od toga jer sam pomislio da je crkla grafička karta, pa, kao, dok se nije pregrejala sve je radilo, a kad se posle desetak sekundi zagrejala, otkazala je... Probao sam sa drugom grafičkom, ali opet isto... Probao sam svoj hard na drugom računaru i sve je u redu, sistem je netaknut... Čak sam i onu bateriju na matičnoj ploči menjao sumnjajući da se za sedam godina rada i ona, mučenica ispraznila, ali ništa... Ostaje mi da sumnjam na matičnu ploču ili procesor. Ništa nije dimilo, smrdelo... Šta mislite, šta je u pitanju i kako da proverim pre nego što se uputim u servis? A znam da kad odem u servis reći će mi isto što i masa vas - da kupim nov rečunar. Ali trenutno nemam keša za to, pa bi mi značilo da osposobim ovaj... Pomagajte... POMAGAJTE!!!:crash:

A sta se desava sa napajanjem??? Mada mi smrdi da je ploca odsvirala svoje...

Paaa, možeš probati da promeniš memoriju.
Probaj da butuješ komp sa samo jednim modulom, pa samo sa drugim. Ako imaš odakle da pozajmiš ispravan modul probaj i to.
A da je tvoja mašina stara - jeste :). Ako je nešto crklo (tipa MB, CPU) imaš solidne šanse da od nekog membera dobiješ na poklon(ili u zamenu za 2l piva) "rezervni deo".

Ovo sve lici na memoriju zbog plavog ekrana... probaj da ubacujes jedan po jedan modul... pa sa kojim butuje... a onda ides dalje... ali ako kazes da si probao sa drugom graficku i da se sa njom isto ponavlja postoji i sumnja da je otisao agp port... probaj sa nekom pci grafickom ako nadjes nesto tako... ako je otisao agp onda ***... mora nova ploca... polovnjake mozes da nadjes za nekih 20-ak eura i manje... cpu ne bi se tako ponasao... znaci ili je memorija ili ploca... drugo tesko...

Mozda ce pomoci jedno detaljno ciscenje....
Rasklopi komp i sve detaljno ocisti od prasine.Kada vratis graficku kartu i memoriju na mesto,lagano ih prodrmaj levo desno da osiguras siguran kontakt.

Ako to ne pomogne moras krenuti sistemom eliminacije...

@ EM2000
Napajanje se ponaša normalno, probao sam i sa drugim i opet isto.
@ duskoo
Probao sam da upalim računar sa različitim memorijskim modulima i opet ne reaguje. Pivo je tu, ako ga ne iskoristim za trgovinu olešiću se od tuge, tako da će svejedno poslužiti...
@ emaniac
Kao što sam već napisao, probao sam sa drugom grafickom koja sigurno radi i ništa...
@ raven2005
Budući da nije definitivno memorija, znači da je ploča...
@ sasa022
Očistio pa probao, pa još malo čistio, pa ponovo... Nicht.
Mislite li da mogu igde da nađem tako matoru ploču? Ova je sa SD RAM memorijom, a i u kakve ono beše ploče mogu da ubadam Duron? Socket A čini mi se... Kad sam već kod toga, šta bi se desilo ako bi SD RAM ubadao u DD RAM ploču i obratno? Mislim, da li bi radilo? Naravno, pod pretpostavkom da ih ne mešam.
Upravo sam uočio još nešto: do sada kada god bih prikačio na napajanje kabl iz zida, računar bi se zalaufao i primirio, kao da kreće da se pali, samo što stane. Ne mislim da je to kvar, viđao sam starije računare da tako reaguju kada se na napajanje poveže kabl. E, od kad se ovo sedilo, moj računar to više ne radi, što me je navelo da pomislim da je napajanje, ali kad sam probao drugo koje je 100% ispravno, opet isto (sve ove rezervne delove i komponente adim iz sestrinog računara koji sam dovukao da bih probao da rešim proble, a sa njega i ovo kucam).
Još jedna stvar, kad je raven2005 pomenuo agp port... Sve više mislim da je to, jer od pre mesec dana su počele da mi se polavljuju senke na slici, mislio sam da mi crkava monitor, ali sad kad ga prikačim na drugi računar slika je čista k'o bebina guza...
Aj' neka mi neko kaže šta misli, da znam šta mi je činiti...

Ajde da se vratimo na onu "baterijicu" :D
Iskljuci racunar iz struje, pa onda stisni power on dugme [kao da tjes da ga upalis]
Kada to odradis izvadi tu baterijicu na 5-10 seqndi, vrati nazad, ustekaj kabel i poqsaj da upalis starca.

Da li su ti elektroliti na maticnoj naduveni ili iscureli?
Najvise mi licii na to.

Da li su ti elektroliti na maticnoj naduveni ili iscureli?
Najvise mi licii na to.

Izgleda da je to, nelokiko elektrolita jeste maaalkice naduveno sa gornje strane... Kako se nisam toga setio... Četiri godine Tesle u vetar. Ničta, sad čekam ponedeljak da odem do Radio kluba i kupim elektrolite pa da ih zamenim i pritom koljnem crnog petla...

Nemoj gubiti vreme na zamenu kondenzatora,velika je verovatnoca da je jos nesto zveknulo osim toga, jer oni najcesce uzrokuju nestabilnost a ne da komp ne radi uopsete...
Lepo nadji drugu plocu, a postoji gomilica socket A ploca koje mogu da prime tvog durona: pocev od VIA KT133 chipseta kakav sada imas, preko KT266 koji prima i DDR i SDRAM pa cak mozes i neki KT400 ili nforce1/2 koji svi rade sa duronima tako da nemas nikakve potrebe da menjas kondenzatore, baci to u djubre i kupi drugu plocu...

Hm... 'Fala na savetima... Sad ću da se bacim u potragu za pločom. Eh, moram da se obrazujem po pitanju ove tematike...

I šta bi na kraju?

Već drugi dan me kopka na šta me ova priča podseća, i sad sam se setio, jedan moj thread:

Opet resetujem ali neće više da se digne, tokom butovanja se zaglavi. Uđem u safe mode, tu sve deluje OK, modem prisutan. Restartujem, neće ni da počne da se diže. Tako nekoliko puta (nema ni beep iz biosa, ništa).

Detaljnije ovde:

http://benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=961456&postcount=11

Dakle, ne mora biti da je ploča.

Problem rešen, bar do kupovine pravog računara...

Odneo sam ga na kraju u servis, konstatovana je smrt matične ploče, ista zamenjena, uz to zamenjeno i napajanje i sad radi. Eto...
Živi bili!:banana:

Potrazi na oglasima neki XP procesor, do 2400+ (fsb133), na novu plocu mozes samo da ga ubodes i pretvorices "trojku" u "cetvorku".

Nazad
Vrh Dno