Šta je novo?

Crko hard disk, pitanje?

cc13

Slavan
Učlanjen(a)
05.06.2006
Poena
349
Izasao je beli dim iz njega,nema uobicajnih vidljvih posledica (na ploci sve izgleda citavo,bar na oko ni jedan cip nije izgoreo) Samo sto smrdi na paljevinu,tamo gde ulazi kabl za napajanje,hocu da ga reklamiram ali ne bih bas da ga odnesem a hard dismra bas jako.Kako da neutralisem taj miris sto pre? (trenutno stoji na terasi ceo dan ali mislim da to nece mnogo pomoci) I kada ga spoje tamo u servisu na komp nece valjda nastaviti da gori?
Kakva su vasa iskustva sa garancijom i spaljenim hardovima?

Poslednja izmena:
Ortak je imao spaljenu elektroniku i prošla je garancija. Bio je to Maxtor LCT 10, čuven po samospaljivanju.

Pa ne bi trebalo da te zanima i opterecuje to sto smrdi ako je jos u garanciji,mislim to nije tvoj problem!Lepo im odneses hard pa nek se i sami uvere da i dalje gori:),sem ako ga nisi otvarao i cackao pa se vidi?Onda nista od garancije!;)

Poslednja izmena:
Ja sam ga slucajno spalio,nisam ga nista cackao izgleda kao nov :D, odneo sam ga na reklamaciju.

Poslednja izmena:
E stvarno si genije :d Kako si uspeo slučajno da ga spališ? Da nije bio neki overspeed na 14.400 rpm sa naponom od 24V? :-devil-:

Poslednja izmena:
da nisi zamenio +5V i +12V?

Ortak je imao spaljenu elektroniku i prošla je garancija. Bio je to Maxtor LCT 10, čuven po samospaljivanju.

Ne zeilm da se secam lct serije:smash:....al zar to nije bio quantum?

E stvarno si genije :d Kako si uspeo slučajno da ga spališ? Da nije bio neki overspeed na 14.400 rpm sa naponom od 24V? :-devil-:

da nisi zamenio +5V i +12V?

Aha :D,drugar ima adapter za cooler master ventilator,na adapteru na molexu je pre ko zna koliko zamenio mesta prvoj i zadnoj zici i zaboravio skroz na to (da bi utisao neki vent),kada smo nakacili hard komp nije mogao da se upali i onda sam video da se zuta i crvena zica ne gadjaju to jest da zuta ide na crvenu i obrnuto,skinuo sam taj adapter,povezao kako treba,(adapter za sata molex posto ga napajanje nije imalo sam nakacio direkno na molex) upalio komp i hard disk je poceo da krlja kao da unutra nesto leti pa da se dimi.

Poslednja izmena:
i ja sam jednom to uradio doduse sa jednim SCSI IBM diskom od 2Gb, na (relativno) kratko i za divno cudo disk je preziveo. ima samo mozda neki bad block ali nisam siguran da je zbog toga.

Ja ovaj posle nisam ni probao,jel moguce da je preziveo iako se zadimio?

pa ne znam, tesko da je preziveo ispustanje 'misterioznog plavog dima'. mozda je mehanika ok, jer mislim da ona koristi 12, ali ne valja kad elektronici umesto 5 stavis 12.

inace kod mene je to bio slucaj sa Amiginim eksternim HDD kontrolerom (A590). na kraju izgleda da su crkla samo dva RAM chipa unutra.

Jos je tamo,ne znam ni gde,taj hard sam uzeo od druga pa se on cima sa garancijom.

Poslednja izmena:
Ja sam jednom spalio 2 sata star WD 80GB ATA hard. Stavio nov hard u ćalov komp, instalirao win, da proverim dali se greje hard pipnem prstom elektroniku. Samo se culo cak, onda je počeo da konstantno cakće i da se nesnosno greje. Vratio hard na garanciju, dobio drugi.

Poslednja izmena:
Ja samo mogu da citiram, "Sva elektronika radi na beli dim. Kada on izadje,vise ne radi".:-devil-:
Salim se,meni je Hitachi sata 2,otisao u kratak spoj,bez dima,paljevine i sl. Jednostavno ne moze da startuje ni jedno napajanje zbog njega. Star je bio par meseci i dobio sam drugi.

Poslednja izmena:
Hm, zanimljivo je to sto priznaju garancije na varijacije napona u mrezi, dok u svakom garantnom listu stoji da slichne zanimacija (e.g. visa sila, EPS, zemljotres) ne potpada pod garantne uslove.

da ali njegov disk nije radio na mrezi nego na napajanju racunara... koje nije crklo

da ali njegov disk nije radio na mrezi nego na napajanju racunara... koje nije crklo

Pa nijedan disk ne moze da radi "na mrezi", zaboga. Podrazumeva se da radi na napajanju, a ako nisi kupio i napajanje u doticnoj firmi prodavac nikad ne moze da zna da li ti je i napajanje crklo ili ne, tako da to sve jedno utice dosta malo ili nimalo.;)

edit:greska u kucanju.

Poslednja izmena:
pa ti onda za svaki slucaj ne prizna garanciju...
Mani ga mito,
sad cu da pitam zenu kako se kaze na latisnkom In dubio reo...
In dubio pro reo , tako je bar kod mene u firmi ( al ja ne prodajem diskove... hehhe)
Nikola

Nazad
Vrh Dno