Šta je novo?

crkla grafika?

DusaN

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
825
nv grafika je u pitanju, gtx260
sinoc igrao me3, kada od jednom zabode igra i win :) ok, rekoh ea, restartujem, udjem u win, i ponovu upalim igru da nasavim dalje, kada posle par sekundi opet zabode, ovaj put se malo i bolje poremete.
restartujem, ali ovaj put se ne podigne win, ili stane onako bas kad treba da udje u win ili se restartuje tada.
izvadio ostale kartice, i dalje isto. probao i onaj auto repair, nista. safe mod radi, odatle, misleci da je mozda do drajvera neki problem, obrisem te stare, restartujem win se podigne u 800x600, instaliram nove drajvere, restardujem, opet zabode na istom mesto, bas pre nego sto treba da udjem u win. nista bilo, kasno, ugasim sve, odem da spavam. ujutru ukljucim, iz prve udje u win, ali posle nekih 5 minuta, zabode win i restartuje se (sada sam na poslu, ali koliko se secam, namestio sam da se ne restartuje automatski). pretpostavljam da kada se graficka malo zagreje pocne da brlja i blokira. u safe modu ne rade oni monitori za temperature, ali na dodir je grafika prilicno vruca.
udjem u safe mod, da pogledam event monitor, ali bilo je nekih error stavki ali nista sto bi ukazivalo sta je problem, bar meni :)
sta bih mogao da uradim, ocistim grafikau, mozda je previse prasine? probam je u nekoj drugoj masini? i neku drugu grafiku kod mene?

ima neko jos neku ideju sta bih jos mogao da uradio? da li mi je nesto promaklo?

Verovatno ti je crkao GPU :(

Pa sam si sebi odgovrio... Proveri hladnjak kako radi, ocisti ga, zameni pastu (kada si je zadnji put i menjao uopste?), ako i tada bude problema probaj drugu graficku u toj masini i obrnuto (doticnu grafiku u drugoj masini). Mislim realno idi sistemom eliminacije i nema razloga da ne provalis sta joj je.

Verovatno ti je crkao GPU

Teeeesko, da je crkao gpu tek tako, ako i jeste problem sa gpu-om, onda je hladan lem, ali sam gpu da je crkao drugi bi to simptomi bili tj. bila bi totalno mrtva.

Šta god da radiš, nemoj je peći u rerni.

Zasto bi je i pekao u rerni, kad jos u sustini ni ne zna sta joj je, nije covek ni spominjao rernu! :trust:

Rekao bih da je u pitanju problem sa VRAMom.

Problem sa VRAM se manifestuje drugačije. najčešće iskaču čudne boje po ekranu, teksture bivaju prikazane u duginim bojama i tako to. Ovo najviše liči na hladan lem na GPU. Zato sam rernu pomenuo jer je mnogi (pogrešno) savetuju kao rešenje.

sinoc igrao me3, kada od jednom zabode igra i win :) ok, rekoh ea, restartujem, udjem u win, i ponovu upalim igru da nasavim dalje, kada posle par sekundi opet zabode, ovaj put se malo i bolje poremete.

Rekao bih da je mislio na boje, treba samo pazljivo citati.

Inace, mislim da problem nastaje usled pregrejavanja VRAMa. Problem ces verovatno otkloniti vracanjem na default ako si overclockovao, ili blagim downclockovanjem ako nisi. Najbolje i najpozeljnije resenje bi bilo montiranje fana koji ce duvati direktno u nju.
Ne znam kakav ti je kuler i koliko je cist, mozda bi trebalo i sa ti mda se malo pozabavis.

Druga stavr, postoje neke karte ciji je RPM limitiran u nekim verzijama BIOSa na 60%. Pusti neki test, recimo FurMark 1.9.2 na najmanju rezoluciju i ostavi samo dynamic background. Ako ti RPM ne predje 60% fleshuj BIOS.
Skini i SpeedFan i manuelno podesi RPM karte na vise od 60% pa vidi kako se ponasa.

Poslednja izmena:
da, mislio sam na boje
ovako, ocistio sam sve, bilo je malo prasine ali nista strasno. dok sam cistio karticu malo sam mogao da osetim miris nagorele plastike/elektronike...

sve je na deftaultu, nista oc
speedfan ili furmark, mogu da rade iz safe moda? posto jedino kako mogu daudjem u win je safe mod, cim stavim drajvere, win zabode tokom boota, na onom loading screenu kada treba da mi prikaze log in...
...sad bas gledao, istekla joj je garancija :)

Okrenu ti se one boje, formiraju win logo i tu zakove?
Stvarno bih rekao da je klasican VRAM problem, ali ne mora da znaci da sam upravu. Karta ti svakako polako riknjava.. Namestices je mozda trenutno, ali ce se posle nekog vremena problem opet pojaviti. To je moje objektivno misljenje.

Nemam pojma da li radi u sajf modu, nikad nisam pokretao tako. Udji u safe mode with networking, skini, pa probaj.

da, win loge, i pise ono loading... i bas kada treba da prikaze desktop, ili se restartuje ili zabode i stoji.
evo sada sam probao kod sebe sa drugom grafikom, doduse ati 4450, ali on radi sve normalno, skinuo drajvere sa ati sajti, instalirao, restart, radi...
a ovaj gtx jutros je cak i u biosu prikazivao neke brojeve i slova drugom bojom :( nisam stigao ni u jednoj drugoj masini da ga probam, ali sam ga otvorio skroz, sve obrisao, nije bilo nesto mnogo prasine, stavio novu pastu svuda, sklopio, vratio nazad i nista, i dalje isto :(

Zavrsila je ta karta onda svoje... otisla ti je memara, kao sto "jeste" kaze, na zalost tvoju :(

Vram kad vrisne kartica ne zabada nego stalno daje šareniš. Tu je hladan lem na GPU. Video sam identičan scenario nebrojeno puta i ni jednom nije problem rešen pipanjem VRAMa već je GPU rađen (bez rerne).

9800gt isti simptomi, problem resen tako sto sam odneo do drugara i on "prekuglao" GPU.
Da je GPU umro ne bi se nikad podigla kartica a ne malo radi pa malo ne radi, problem je, prilicno sam siguran, u hladnom lemu na GPU.

nista, zamenio graficku, uzeo 560ti, sve radi kako treba, za sada :)

ova stara je samo za bacanje ili mozda moze nesto da "popravi"?

Nazad
Vrh Dno