Šta je novo?

Crkla Asus K8N ili procesor?

RUS

Čuven
Učlanjen(a)
18.01.2001
Poena
619
Dakle, kada uključim napajanje lampica na ploči zasvetli zeleno. Kada pritisnem taster za uključivanje računara svi ventilatori (grafička, procesor, napajanje i kućište) prorade, a na DVD-u se upali lampica i uređaj se normalno ponaša, ali na ekranu nema ničega.
Probao sam sa zamenom grafičke (AGP) na ekranu ništa.
Probao sam sa zamenom memorije opet ništa.
Meren je napon na napajanju i on je OK. Probao sam sa drugim napajanjem (za svaki slučaj) idalje nije bilo nikakvog ispisa na monitoru.
Izavadio sam sve ostale kartice idalje ništa.
Umesto AGP stavljena je neka PCI grafička i opet ništa.
Na kraju je izvađena baterija i probano da se prespajanjem "deblokira" BIOS - ništa.

HDD je proban na drugom računaru i normalno radi.

Pretpostavljam da je problem do proče. Pa u vezi sa tim imam par pitanja.
Ima li leka za ploču (s obzirom na simptome)?
Kako da proverim nije li problem do procesora (A64 2800+ S754)?
Da li napajanje (350W kung-fu 6 godina staro) može da uzrokuje ovakav kvar iako su naponi koje daje idealni?
Da li je neko od Vas imao iskustvo sa ASROCK K8A780LM pločom (jedina ploča sa AMD 760g za S754 procesor)?

Pozdrav

Da li ti je povezan onaj zvučnik u kućištu (tj. beeper) na ploču? Ako se čuje nešto preko njega, onda nije problem do ploče, nađi nekoga ko ima s754 mašinu pa isprobajte... A i nije nemoguće da ti je K8N crkla, kvarljiva je to roba (nforce čipset, pa još pasivno hlađen)...

isti problem, ista ploca..pretpostavljam da je do ploce..

isti problem, ista ploca..pretpostavljam da je do ploce..
Ja takođe pretpostavljam da je ploča otišla "u večna lovišta", ali me interesuje ako neko ima iskustva da to iskustvo podeli sa nama kako se manifestuje kvar ploče a kako kvar procesora i da li proverama koje sam sproveo može da se utvrdi kvar bez da nađem drugi S754 i ubodem ga u ploču.
Razne kalkulacije sam pravio i ako je crkla ploča najjeftinija varijanta je kupiti ploču iz prvog posta i ugraditi neku ATi 5450 i tako dobiti računar koji može da pušta 1080p + internet download što je i namena računara.
Ono što me plaši je prastaro napajanje. Da li može naizgled ispravno napajanje da bude uzrok smrti ploče? Može li neispravno napajanje da šteti TV-u koji je na komp priključen preko HDMI kabla (crkne ploča, pa crke i grafička, pa crkne i TV)?

Pozdrav

ne mlati uludo, nego nadji negde s754 plocu i bocni taj proc

Treba proveriti svaku komponentu, da bi se utvrdilo zbog cega konfiguracija ne radi, svakako i procesor. Medjutim znam iz iskustva, ploce sa nForce3 chipsetom su bile poznate po tome da im strada upravo chipset. Zamena chipseta je veoma delikatan posao u koji se mali broj ljudi upusta i koji zahteva dosta znanja, iskustva i opreme. Ipak, i kada bi se to zanemarilo, zamena chipseta konkretno na ovoj ploci je neisplativ posao ili na samoj granici isplativosti a da ne pricam koliko je tesko doci do ispravnog chipseta.
Da li je probio chipset to moze da utvrsdis na sledeci nacin:
Skini sa chipseta hladnjak. To se skida sa donje strane ploce, treba dve plasticne zabice pritisnuti i gurnuti navise pa ce hladnjak da sidje sa chipseta. Dovoljno ce biti napajanje i ploca. Spoj napajanje na plocu. Napajanje neka je spojeno na elektricnu mrezu. Stavi prst na chipset. Ako posle 10 - 15 sekundi bude hladno ili mlako, idi na sledeci test a ako je vec tu vreo tj. pece onda je gotov. Startuj napajanje preko ploce na taster kako se to i inace radi kada je racunar ispravan i operativan ili to uradi naprosto srafcigerom. Drzi prst na chipsetu. Ako mozes da drzis prst na njemu a da se ne opeces barem 20 sekundi onda je chipset OK. Verujem da je chipset probio i da ces ispeci prst za par sekundi.
Mozes probati i test unimerom. Ako je chipset probio onda je obicno linija 3,3 Volta u kratkom spoju. To meris na ATX konektoru na maticnoj ploci, bez napajanja i bez icega na ploci, narandzaste zice su za 3,3V tako da gde ona ide tu je 3,3V.
Pozdrav!

Medjutim znam iz iskustva, ploce sa nForce3
,
e pa bossko1970 pogresno si obavesten :)

moja asus k8n-e deluxe radi i dan danas ( posle 6? godina ) a moglo bi se reci da sam je bas gnjavio i da je komp bio ukljucen skoro 24h.

RUS proveri da ti na ploci nisu popustili kondenzatori, to je prvo sto ce ti otici na toj ploci.
vidi da se oko naponskog dela ne nalazi koji naduven ili procureo kondenzator, ako jeste zameni ih i ploca ce ti raditi jos 6 godina.

@q4u

Ti si jedan od retkih, kome je nForce 3 preživela tolike godine. Imam čitavu kolekciju 754 nForce 3 ploča, na kojima ne radi čipset. Prvo najčešće počinje da crkava USB i LAN kontroler pa posle crkne skroz. Mnogo se greje, dosta ploča nema adekvatno hlađenje, još kad dodaš računare koji se retko čiste od prašine imaš brdo neispravnih ploča sa tim čipsetom.

ja i moj zet :).
njemu radi jos isto toliko al u izvedbi gigabyte-a, i to sam mu nasvirao bartona 2500 na 3200, a o adekvatnom hladjenju nema ni govora, posto njega racunari interesuju nimalo a tako ih i cuva,nije cak ni kondenzatore menjao, a gnjavi je jos i dan danas sa klincima zajedno.

al sto kazes mozda su to dve sestogodisnje ploce sa puno srece..

Ja isto nalećem na pandrknule NF4 ploče na sve strane zbog neadekvatnog hlađenja...

Hvala na odgovorima. Testove koje ste mi predložili ne mogu da odradim jer sam ploču poslao na servis. Kada dobijem dijagnozu javljam šta se desilo.
Pošto svi tipujemo da je čipset odsvirao svoje, ima li neko iskustvo sa ovom Asrock pločom koju sam pomenuo u prvom postu. Uz neku ATi 5450 sa ddr3 deluje mi kao smislena investicija da računar pretvorim u HD player.

Pozdrav

Smislenija investicija za HD plejer ti je neki Athlon X2 (mada ti najtoplije preporučujem X3 ako imaš malo da dodaš) i neka ploča sa xx0G čipsetom... Npr. Athlon X2 245 + MSI 760GM-E51 + 2GB Kingston 1333MHz ti je 10700 u duocomu, nema smisla da koristiš taj s754. Jeste malo skuplja varijanta, ali se više isplati.

Smislenija investicija za HD plejer ti je neki Athlon X2 (mada ti najtoplije preporučujem X3 ako imaš malo da dodaš) i neka ploča sa xx0G čipsetom... Npr. Athlon X2 245 + MSI 760GM-E51 + 2GB Kingston 1333MHz ti je 10700 u duocomu, nema smisla da koristiš taj s754. Jeste malo skuplja varijanta, ali se više isplati.

Na ove komponente koje si nave treba dodati i neku grafičku (npr. 5450 UVD 2.2) jer 760g čipset nema UVD (http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Video_Decoder) tj. integrisana grafika Radeon 3000 nema mogućnost dekodiranja HD videa. Ne znam koliko je pametno na 6 godina staro napajanje (180W na 12V grani) priključivati sve potpuno nove komponente (procesor, matična, memorija i grafička).

Ja sam planirao kupovinu novog računara za kraj godine, a ovaj stari da prebacim u dnevnu sobu da sa njega puštam 720p, ali ako na novu ploču dodam 5450 puštaće i 1080p.

Pozdrav

Po obećanju da javim, crkla je ploča. Dakle jedna dilema je rešena, ali se otvorila nova.
S obzirom na namenu računara (interenet, hd filmovi i download) da li je bolje da kupim ploču http://www.itsvet.com/proizvod/asrock-k8a780lm/comp_comp_mboard/149/1652 i neku ATi 5450 (možda 6450)
ili http://www.emmi.rs/matične-ploče-(m...i-e350is-e45-vga-cpu.11.html?productId=17212#.

Koliko je E350 dobar za bilo šta drugo sem za Internet i puštanje filmova? Ovo pitam jer imam MSi Wind (U100) i sasvim korektno odrađuje posao (pušta čak i 720p sa manjim bitrejtom) ali komplikovanije pdf fajlove sporo otvara (iscrtava) i zna da pokatkad da secne kada gledam Youtube filmiće.

Da li ITX ploća može da se montira u klasično ATX kućište? Da li bilo koje napajanje (ovo koje sam imao do sada) može da se nakači na E350 ploču?

Svaki drugi predlog je dobrodošao.

Pozdrav

Po obećanju da javim, crkla je ploča. Dakle jedna dilema je rešena, ali se otvorila nova.
S obzirom na namenu računara (interenet, hd filmovi i download) da li je bolje da kupim ploču http://www.itsvet.com/proizvod/asrock-k8a780lm/comp_comp_mboard/149/1652 i neku ATi 5450 (možda 6450)
ili http://www.emmi.rs/matične-ploče-(m...i-e350is-e45-vga-cpu.11.html?productId=17212#.

Koliko je E350 dobar za bilo šta drugo sem za Internet i puštanje filmova? Ovo pitam jer imam MSi Wind (U100) i sasvim korektno odrađuje posao (pušta čak i 720p sa manjim bitrejtom) ali komplikovanije pdf fajlove sporo otvara (iscrtava) i zna da pokatkad da secne kada gledam Youtube filmiće.

Da li ITX ploća može da se montira u klasično ATX kućište? Da li bilo koje napajanje (ovo koje sam imao do sada) može da se nakači na E350 ploču?

Svaki drugi predlog je dobrodošao.

Pozdrav

sto se tice E350 dobar je i za malo starije igre(probali su ovaj novi PES radi bez greske).Full HD 1080p takodje bez muke.sto se tice PDF-a slagacu te al mislim da bi trebalo bez problema da radi.
za kuciste mislim da moras posebno ITX kuciste da kupis + napajanje ima takvih jeftinih resenja sa napajanjem od 25e pa na gore.

Malo se kasno ukljucujem, ali ako jos nisi kupio, sempron 140 je jaci od E350 procesora.

Mozda je najbolje ici na neku AM3 sa integrisanom grafikom oko 3-4k + 3k Sempron.

Problem je doduse sto je E350 opremljen jacom grafikom.

Ako ti nije bitna CPU snaga, biraj E350, ako je bitna oprobaj se sa nekim Sempronom, mozda se i otkljuca, ko zna.

Hteo bih samo da se pohvalim. Imao sam (tačnije moj buraz) Asus K8N ploču, sasvim ispravnu, do pre neki dan. Buraz je dobio na poklon neke žnj kineske zvučnike koji se napajaju preko USB-a, ranije korišćene na drugim kompovima. Vezao je zvučnike na ugašen komp. Kad je pokušao da upali, komp se momentalno ugasio. Sledeći pokušaji paljenja rezultovali su istim simptomima koje je opisao RUS na početku teme. Ventilatori se vrte, HDD i optički uređaji rade ali je inače sve mrtvo. Čak ni Power LED na kućištu ne svetli kada se komp upali. USB konektori ne daju napon. LAN i optički audio izlaz svetle. Napajanje (Corsair 400W) je ispravno - proverio unimerom sve pinove ATX konektora.

Da li je moguće da šugavi USB zvučnici tek tako spale ploču koja je bez problema radila već ihahaj godina?

Sasvim moguce. A to je i stara ploca pa ni kvar "sam od sebe" nije nemoguc

Hteo bih samo da se pohvalim. Imao sam (tačnije moj buraz) Asus K8N ploču, sasvim ispravnu, do pre neki dan. Buraz je dobio na poklon neke žnj kineske zvučnike koji se napajaju preko USB-a, ranije korišćene na drugim kompovima. Vezao je zvučnike na ugašen komp. Kad je pokušao da upali, komp se momentalno ugasio. Sledeći pokušaji paljenja rezultovali su istim simptomima koje je opisao RUS na početku teme. Ventilatori se vrte, HDD i optički uređaji rade ali je inače sve mrtvo. Čak ni Power LED na kućištu ne svetli kada se komp upali. USB konektori ne daju napon. LAN i optički audio izlaz svetle. Napajanje (Corsair 400W) je ispravno - proverio unimerom sve pinove ATX konektora.

Da li je moguće da šugavi USB zvučnici tek tako spale ploču koja je bez problema radila već ihahaj godina?

vrlo moguce da je ploca otisla u vecna lovista al nista te ne kosta da probas clear CMOS i onda da probas da je upalis naravno bez USB zvucnika :D

^ Ma isprobao sam sve. Jednostavno je mrtva. USB portovi ne daju napon ni kada je komp "upaljen" ni kada je ugašen a trebalo bi u oba slučaja. Power LED ne svetli što je još veći dokaz da je nešto gadno crklo - 5V i 3.3V napajanje širom ploče, verovatno. 12V je OK čim ventilatori rade. Napajanje je OK, proverio unimerom a stavljao sam i drugo napajanje.

Eto tu si "srecnik" ko i ja,meni se isto sve desava kao i tebi,rade ventilatori a usb mrtav,ekran nece da upali....ploca 99%,nego pogledaj bas da li se greje chipset i memorija tj cela ploca,moja bila vrela ko ringla

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk

:shock:

Nazad
Vrh Dno