Šta je novo?

Crkao procesor ili...?

veliki znalac

Cenjen
Učlanjen(a)
01.10.2011
Poena
169
Sad nesto cackam po netu i odjednom mi se na ekranu pojavi neke kockice. Zatim mi se racunar iskljucio. Pokusao sam da ga upalim ali nece. Kad pritisnem dugme za paljenje ukljjuci se na sekund(ni tolko) ona crvena lampica i ventilator na procesoru krene da radi ali ni sekund i stane. Do napajanja nije jer sam sad probao ispravno napajajanje i ista stvar. Sve mi se cini da je procesor otisao ili maticna? PRocesor je athlon 4200. Ali samo jedan put moze ovo da se pokrene kao sto sam napisao drugi put tek kad izvadim kabal iz napajanja i ponovo ga ubodem...Sto moze ovo bit pomagajte?

Zasto graficku? Valjda bi se upalio kompjuter ne vezano ima li grafice ili ne? Ako mislis ono sto sam napisao da su se pojavile neke kockice na monjitoru... To mi se pali stalno kad ukljucim racunar a ne ukljucim monitor prije toga nego nakndadno pa uvijek moram restart da bi slika bila prava.

Probaj ti lepo drugu graficku a ako nije to onda je verovatno ploca. Godinama nisam video crknut procesor tako da je malo verovatno da je on.

Kad procesor ne radi nema kockica, nema ničega. Grafička generiše kockice na ekranu. :)

Trebalo bi ici na sistem eliminacije.Pootkaci sve sa ploce osim napajanja i procesora.Takodje otkaci sve i sa napajanja.Obrisi cmos i pokusaj ga ukljuciti.Ako je ploca ok trebala bi pistati.Ako cuti,najverovatnije je crkla.Vracaj jedan po jedan uredjaj na plocu,i kad vise ne bude htela da upali,to je to.

Sinoc probah kablove iz napajanja samo da ubodem u plocu i procesor ali ista stvar je bila... Sad cu porobat da izvadim graficku i ostale komponente. Sve mi se cini da je maticna ploca. Jer ne pisti ni nista. A ne znam da je crkla valjda ne bi ni ovo malo znaka procesor davao? A stanite i da je crkla graficka zar to ima ikakve veze sa paljenjem racunara? On se moze upalit i bez nje?

Prva eliminacija je uspjela
Izbacih graficku i odma se upali zapista ploca, procesor radi... To je to znaci grafulju da uzimam ne bi trebalo da je jos nesto eiknulo? Graficka je raspala x1300 a monitor je bio neki asusov od 24 inca. Moze li bit da joj je previse bilo

pozajmi negde graficku jer je i dalje moguce da je zveknula maticna,tj slot za graficku.

ili probaj tvoju graficku u drugom kompu...uh druze menjaj ime u veliki neznalac :D,salim se malo...to su ti pci slotovi i tamo ne moze da ide tvoja graficka...

Poslednja izmena:
A ovaj plavi slot koji je? AGP jel? Znam da ne moze moja graficka ali ako kupim drugu :D

Poslednja izmena:
A ovaj plavi slot koji je? AGP jel? Znam da ne moze moja graficka ali ako kupim drugu :D

Druze,ustanovi dal ti grafika radi,ako ne radi onda,ako imas ovu plocu za koju si stavio link kupi PCI Exspres x16 karticu i uzivaj..ali pre kupovine proveri i plocu sa necijom grafickom..

Poslednja izmena:
@medolions piše se neznalac. ;)

@veliki znalac, to plavo ti je PCI Express x16 slot. Probaj tvoju grafiku na nekom drugom računaru, ili drugu grafiku kod tebe pa ćeš videti na čemu si, da li je grafika ili slot. :)

I lože te, može grafika i u te bele slotove, samo "moderna" PCI grafika. ;)

A ja ne smem da se šalim malo? :)

Šalu na stranu, probaj ponovo lepo da ubaciš grafiku, moguće da je zezala zbog lošeg kontakta. Ako ne proradi verovatno pravi neki spoj nešto pa se napajanje odmah gasi, imao sam pre neki dan slučaj gde se računar isto ponašao zbog kratkog spoja na 12V na hard disku. Mada su se te kockice drale grafika od početka. :)

Nazad
Vrh Dno