Šta je novo?

Critical Design Flaw Found in WD Caviar Green HDDs

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
It has come to our attention that Western Digital's Caviar Green HDDs suffer from a critical design flaw caused by an aggressive power-saving feature. Western Digital has developed a new technology called Intellipark (aka Idle 3 mode) and it is designed to reduce power consumption, in part by positioning the HDD's heads in a park position and turning off unnecessary electronics after 8 seconds of inactivity.

According to an in-house investigation and user reports', some software and operating systems are incompatible with the Intellipark feature causing endless head parking movement as the HDD continuously goes in/out of idle mode. This abnormal behavior creates stress on the HDD and that could lead to the following issues:

Loud clunking/clicking/buzzing noises every few seconds.
Artificially increases the number of load-unload cycles in S.M.A.R.T.
Possibly shortens life-time of the HDD.
Possibly reduces performance of the HDD.

http://www.ngohq.com/news/19805-critical-design-flaw-found-in-wd-caviar-green-hdds.html

Kod mene kaze:

WD15EADS: Power On Hours Count 5891, Load Cycle Count 806 - 0.14 po satu
WD20EARS: Power On Hours Count 1322, Load Cycle Count 11909 - 9 po satu
WD6400AAKS (blue): Power On Hours Count 10224, Load Cycle Count 1127 - 0,11 po satu (ovo je i sistemski disk)

Vidljivo je da WD20EARS ima 100 puta vise parkiranja glave po satu rada. Iz WD-a kazu da Load Cycle count moze da ide preko milion bez problema tako da tih 11909 predstavlja tek 1,2% od predvidjenih milion. Ako sam za pet meseci (toliko je disk star) "potrosio" 1,2% njegovog veka trajanja, meni dosta :)

Ne sporim da teorijski moze da bude problema, ko koristi disk za nesto sto cita/upisuje podatke na svakih 10-tak sekundi (a ne koristi disk za bilo sta drugo), moze da "potrosi" milion parkiranja glave za ~ 4 meseca.

Ako me ne bude mrzelo, produzicu timeout za WD20EARS na 5 minuta pa cemo da vidimo. U svakom slucaju, hvala za info.

Sad me plašite, meni jedan EARS radi u kompu upravo... :O

Kako da povećam to vreme pre parkiranja?

Pa pise ti na linku koji je borab stavio

How to Adjust Intellipark's Timer
1. Download the WDIDLE3 ISO image and burn it to a CD/DVD.
2. Ensure that your SATA controller is set to IDE mode from the BIOS.
3. Boot from the CD/DVD, it should take you into DOS.
4. In DOS prompt, type: "wdidle3 /S300" to change the default timer from 8 seconds to 300 seconds (5 minutes).
5. In DOS prompt, type: "wdidle3 /R" to verify the results.

Javi kako je proslo ako to odradis, mene mrzi trenutno time da se zezam

po WDu to radi samo na RE2Gp diskovima, tacnije WD1000FYPS-01ZKB0, WD7500AYPS-01ZKB0, WD7501AYPS-01ZKB0.
@veseliburek: ja imam 3 EARSa :D

@cisco
sry, nisam kod kuće na ADSL-u nego telenorov prepaid internet, pa pokušavam švrljanje da svedem na minimum :/

ja imam wd10eads i ugasio sam intelipark totalno ..komanda je s0 umjesto s300 i sad je off

Koliko znam, komanda za gašenje je wdidle3 /D

Ja imam eksterni WD 1.5TB i kontam da je Green unutra (nema načina da saznam ako ga ne otvorim) - u HD Tune Pro se povećava Load Cycle Count svakih 8 sekundi. Srećom, njega mogu da isključim kad mi ne treba.

eTMNd.jpg

evo ga moj, na šta ovo liči?

Pa lici da je mnogo :p Mada ne znam koliko ga koristis u svakodnevnom radu... Inace kome treba taj wdidle3 se nalazi i na HirensBoot CDu. Na ovom mom 750GB zelenom LCC je 25922 za 6004 radna sata.. Kod tebe je taj broj 3x veci za duplo manje vremena..
Kod Hitachija mi je taj broj mali 2062 ciklusa za 14442 radna sata.

Poslednja izmena:
:S inače ga slabo koristim

Update: 11 dana kasnije, brojka je na 26881 LCC za 6194h...nisam dirao firmware

Jedno pitanje, ako ja taj hard disk(WD20EARS) koristim samo kao skladisni disk, tovarim filmove/serije/instalacije igara na njega, da li ima potrebe to da podesavam? Mislim posto necu imati nijedan program koji radi sa njega pa da ga budi stalno, programe i igre cu instalirati na drugi hard koji imam.

Evo ako nekog zanima i oficijalnog izvestaja od WD: http://wdc.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5357

Na jednoj mašini (nvidia 9400 čipset, soc 775) je prošlo sve OK a na drugoj (intel P55) kod butovanja izbaci "InitDiskBad or missing command interpreter..." i traži da unesem ispravnu komandu. Kako da odradim i na ovoj drugoj mašini?

ovo je stara vest, vec godinama se zna da se green serija ne voli sa linuxom po tom pitanju; problem je u tome da linux u startu stedi diskove tako sto ih proverava na svakih 30sec, dok windows to radi na nekih 7sec.
u windowsu, pre nego sto glava stigne da se parkira, OS se 'obrati' hard disku i time mu odlozi vreme parkiranja za jos 8sec. i tako u krug, za 7 sekundi ponovo ista prica.
problem je sto se na linuxu glava parkira, pa je OS ponovo pokrene za 22sekunde, pa se ona ponovo parkira, i tako u nedogled, sto dovodi do povecanog load/unload cycle counta. to, po meni, nije nimalo pozeljno.

znaci, svi koji koriste windows, ne bi trebalo da imaju problema sa time, mada ne skodi proveriti...

Poslednja izmena:
Sad sam zbunjen potpuno... Koliko razumem obaveštenje sa WS sajta ovaj problem se javlja samo sa nekim distribucijama Linux-a. Meni su svi kompovi na Win7 ali koliko se sećam imam 2 ili 3 diska iz WD Green serije. Jel treba da ih proveravam?

Pa proveri ih..nece skoditi svakako, a i znaces koliko su otkucali :)

Mozda nepotrebno dizem temu.

Zbog "precestog kliktanja" na laptopu, crv sumnje me je naterao da startujem wdidle3. Vrednost je postavljena na 3 sec! :trust:
Pitanje je: da li da ostavim na 3 sec ili da malo vise pazim da ne tresem lap? (inace, vec sam postavio vrednost na 30 i mnogo redje se cuje skljocanje, cini mi se da je bolje tako :d )

Odradio sam ovu "wdidle3/S300" komandu i pošto imam 3 wd diska iz mašine u potpisu od kojih je ovaj od 500GB sistemski, to vreme mi se podesilo za sva tri harda na 300sec(5min.)
a hteo sam samo za wd20earx. Kako sada da znam koliko je bilo default vreme za WD640AALS i WD500AAKS i kako da im vratim isto na default.
Još jedno pitanje: Pošto mi je konfiguracija u biosu za SATA bila AHCI a za potrebe ovog tweak-a sam prebacio u IDE da li da ostavim IDE ili da vratim u AHCI?

Jel moguće da niko nema info koji bi mi pomogao?
Evo guglam ceo dan i informacije su kotroverzne, od onih da se ne preporučuje disable idle timera i obrnuto.
Inače pokušao sam i "wdidle3/D" ali komanda ne radi i kada ponovo ukucam "wdidle3/R" vidim da su sva tri drive-a ostala na 300sec. ili 5min.
Pokušao sam i da isključim ostala dva drive-a tako da ostane samo wd20earx ali disable ne radi.
Za wd20earx mi nije problem i to bih i ostavio na 300sec. ali mi je bedak što sam i ostala dva drive-a wd500aaks i wd640aals podesio na 300sec. a da predhodno nisam proverio koliko im je bio podešen timer ili da li je bio potpuno isključen.
Našao sam nešto što će možda pomoći, probam pa javljam;
Re: Simple WDIDLE3.EXE Setup

Postby Fralex » Fri Mar 26, 2010 1:35 am
The LLC on my WD20EARS was increasing at a rate of about 100 per hour.

Using the WDIDLE3 procedure with /S300 (giving 5 minutes instead of the default 8 secs) did work fine.

Strangely only the first WDIDLE3 command worked at the DOS prompt.
If I was first trying a WDIDLE3 to get the current value then a WDIDLE3 /S300, the second one was failling.
Doing WDIDLE3 /S300 as the first command did the trick.

Thanks!

Samo prva komanda bez predhodnog očitavanja statusa radi, upravo sam disable-ovao na sva tri drive-a funkciju load/unload.
Ako neko ima iskustva sa ovim podešavanjima neka podeli sa ostalima.
Hvala!

Poslednja izmena:
Moras da fizicki otkacis sve diskove osim onog za koga hoces da menjas timer...sad sam video da si i to probao... Pa ne znam to sam ja citao da su ljudi preporucivali da se uradi, ako neces za sve diskove da menjas timer..

Poslednja izmena:
Prvi put kada sam menjao, predhodno nisam proverio koliko su timer-i na svakom od diskova i tako sam za sva tri postavio 300sec.
Kasnije sam tek video da mora disk po disk da se setuje ali je bilo prekasno i sada nemam pojma kako je bilo default za wd500aaks i wd640aals.
BTW, uspeo sam i da disable-ujem timer na sva tri diska i rezultati u HD TUNE za wd20earx su katastofalni + load/unload cycle count ponovo raste što nema logike tako da da ponovo za sva tri stavio po 300sec.
Jedino me muči činjenica da ova druga dva diska koji mi nisu pravili nikakav problem sada vozim na 300 sec. a neznam da li treba tako ili neko drugo vreme da im se podesi.
Evo sličica koje govore u prilog tvrdnji o lošijim performansama wd20earx sa isključenim timerom.

Prilozi

• 08-novembar-2011_17-15_disabled timer.png
    08-novembar-2011_17-15_disabled timer.png
    78.3 KB · Pregleda: 55
  • 08-novembar-2011_17-25_timer_300sec.png
    08-novembar-2011_17-25_timer_300sec.png
    75.8 KB · Pregleda: 47
Ako neko poseduje WD640AALS i/ili WD500AAKS molio bih ga da pokrene "wdidle" i da kuca komandu "wdidle3/R" samo da mi pročita koje su default vrednosti idle timera za te diskove.
Bio bih mu veoma zahvalan.;)

Poslednja izmena:
Jel moguće da niko na forumu nema ova dva diska(WD640AALS, WD500AAKS) i 5 min. vremena!?

Nazad
Vrh Dno