Šta je novo?

Creative X-Fi Extrime music i napajanje

Dulio

Slavan
Učlanjen(a)
04.08.2005
Poena
319
Danas pazarih doticnu karticu i u uputstvu koje sam dobio od firme gde sam kupio ima slika kako se kartica prikljucuje na napajanje. Inace uputstvo na srpskom sa slikama. Skinuo sam sa neta uputstvo od proizvodjaca, kompletno je isto ali jedino nema te slike. Mene interesuje da li je potrebno na karticu nakaciti napajanje ili ne? Ima nekih ulaza ali mi ni jedno ne deluje da je za napajanje.

Danas pazarih doticnu karticu i u uputstvu koje sam dobio od firme gde sam kupio ima slika kako se kartica prikljucuje na napajanje. Inace uputstvo na srpskom sa slikama. Skinuo sam sa neta uputstvo od proizvodjaca, kompletno je isto ali jedino nema te slike. Mene interesuje da li je potrebno na karticu nakaciti napajanje ili ne? Ima nekih ulaza ali mi ni jedno ne deluje da je za napajanje.

Kakvo crno napajanje?! :wall:
Taman posla.

Ja imam Audigy2 platinum ex i ona ima identicni priklucak (onaj sa cetiri pina) koji se preko adaptera prikljucuje direktno na molex. Kod mene to sluzi iskljucivo za napajanje eksterne jedinice koje se posle vodi specijanim kablom do nje. Ako ga ne prikljucim onda jednostavno eksterna kutija nema napajanje a interna karta radi najnormalnije.
Ako nisi dobio nikakav adapter onda to verovatno sluzi za modele koji imaju i eksternu jedinicu a oni stancuju isto.

Dodatno napajanje kacis na karticu samo ako imas onaj dodatak kao za Elite Pro model ili na sam dodatak ako je kao kod Platinum modela, inace nikakvo dodatno napajanje nije potrebno.

Nisam kacio nikakvo napajanje na nju i sve je proslo ok.

Jos neko pitanje u vezi ove kartice. Ima slicna tema ali vidim da niko nije odgovorio.

Uz graficku sam dobio Cd i to 2 komada koji su za Vistu, a za XP nista. Osim toga kada sam instalirao drajver sa neta, sve je proslo ok ali sam dobio samo audio konzolu. E sada vecina uputstva i sa njihovog site je sa onim lepim slikama i modovima i objasnjenja sa njima.
Skinuo sam neki cd sa neta ali mi taj cd odmah resetuje racunar. E sad interesuje ima li neko da je iz Novog Sada da mi samo nareze taj CD za Windows, ako mu je tesko da ga negde uploaduje.

Dok ne nadjem CD za XP interesuje me zna li neko kako da u audio konzoli iskljucim mikrofon a ukljucim S/PDIF.Kao sto rekoh u uputstvima sa njihovog site nema za audio konzolu vec samo za one sa slikama modova. Ukljucio sam S/PDIF i pustio sa mi digitalni DTS signal dekoduje Logitech Z-5500 ali do njih nista ne dolazi u digitalnom obliku. Predpostavljam da nisam podesio dobro flexi jack. Osim toga kada je analogno povezan nekako prednji zvucnici se mnogo bolje i jasnije cuju od zadnih. Ne znam u cemu je problem.

U Visti imas mogucnost da izaberes spdif za flexy jack, pod XP nema, moraces da nadjes instalacioni disk. Nego, sa takvom masinom sto si i dalje na XP? Jel ti quad podjednako opterecen?

U Visti imas mogucnost da izaberes spdif za flexy jack, pod XP nema, moraces da nadjes instalacioni disk. Nego, sa takvom masinom sto si i dalje na XP? Jel ti quad podjednako opterecen?
Ubio sam se juce trazeci, ali nikako da nadjem prebacivanje za flaxy jack. Dogovorio sam se sa korisnikom Vkozomarom da od njega uzmem, posto je i on iz NS-a.
Sto se tice Viste istalirao sam je, ali kada sam stavio drajvere od ploce ubila se totalno morao sam je na dume resetovati, i tako svaki put. To sve pre nego sam kupio karticu. Istaliram je ponovo bez drivera, ali onda nestane multibut, pa nema XP-a. Juce sam zbog X-Fi-a hteo ponovo da je stavim, ali citah na Asusovom site da novi bios daje bolju podrsku za Vistu i drajvere. Tako ja resih da stavim novi bios. Upgrade prosao OK, ali temperatura ploce pokazuje 160C:wall:. Spustanje na nizi bios jos teze sra... Ne znam kako to uopste da odradim.Tako da problemima nikad kraja.
Quad nije podjednako opterecen. Znam ja to. Ali Vista mi takodje trosi 700MB RAm-a, dok Windows Ne vise od 300.

Ti nesto nisi uradio kako treba, imas extra plocu tj ceo sistem a ovamo nesto ne radi. Ili reklamiraj plocu ili nesto sredi. A sto se tice rama pa nikad nije bio jeftiniji tako da kupovina jos 2GB itekako se isplati, Vista trazi vise tacno ali ga zato mnogo bolje koristi i lepse radi. Dao si toliko novca za ostatak a uzeo "samo" 2GB.

A sto se tice rama pa nikad nije bio jeftiniji tako da kupovina jos 2GB itekako se isplati, Vista trazi vise tacno ali ga zato mnogo bolje koristi i lepse radi. Dao si toliko novca za ostatak a uzeo "samo" 2GB.
I ovaj RAM sau uzeo zbog clocka. Plato sam ga dosta, tako taman cu jos malo cekati da spadnu cene, pa da se prinovim sa jos dve plocice.

Inace nabavio sam Cd, instalirao i sve proslo OK. Nego se sada javljaju druga dva problema. S/PDIF mi nikako ne radi. Podesim na flaxy jack da je DI/O ali nista ne stize do Logitecha Z-5500. Kada prebacim na Input koaksijalni javlja mi no dogital data. Podesio sam i na Power DVD,VLC, na AC3 i na ffdshow da je S/PDIF ali i dalje nista. Kada digitalni zvuk obradjuje kartica sve ide OK.

Drugi problem je kada na kontrolnom centru Logitecha namestim da je input analogni effect 6 chanel Direct i kada pustim iz winamp-a muziku cuju mi se samo prednji zvucnici. Zadnji nista. Kada proverim iz kartcinog moda test za zavucnike svi se cuju ok. E sada kada prebacim na Logiju da je input analogni, a efekat Pl Music svi se cuju, ali iz karticinog test moda se cuju samo prednji levi i desni. Kao da ne konta da ima iza 5.1 zvucnike.
Takodje stalno se zadnji zvucnici slabije cuju. Ne znam koji mu je djavo.

Pored svih playera da koriste SPDIF i kod AC3 namesti da radi passthrough za DD & DTS. Za WinAmp podesi allow surround sound i nadji AC3 plug-in a ako saljes 5.1 analogni na Z-5500 (na zadnjoj strani si prekidac postavio da je 5.1 a ne 3x stereo) nemas nikakva podesavanja za zvuk vec kako on dobija taj 5.1 analogni zvuk samo pojacava kanale. PL II mozes ukljuciti samo ako dobijas stereo signal analogno ili digitalno.

Evo kako su mi podeseni svi playeri.
http://img88.imageshack.us/img88/8554/screenshot007qn3.jpg
Inace kao sto vidis ne znam zbog cega sam odjednom izgubio S/PDIF na PowerDVD-u, ali ga nema. Sve jedno ne radi ni kod vlc-a.Kod winampa i dalje se ne cuju zadni kada nije na PL music na Logi. Takodje na Z-5500 je na kontrolnom centru podeseno 5.1. Na zvucnoj sam probao kod flaxy jak-a i sa 48HZ i 96HZ ali opet isto.
Inace disable je integrisana zvucna u biosu.

gvlado hvala ti sto se trudis da pomognes.

Izaberi 24bit kod AC3 i destikliraj Detect SPDIF stream in PCM data i Restrict SPDIF sample rate. Takodje pogledaj da li su ti i DolbyDigital i DTS postavljeni na ext decoder. Jesi instalirao najnovije drivere? Na zalost odavno nisam na XP pa vise ne mogu reci nesto detaljnije. Na kraju krajeva reinstaliraj codece. Ja sam nekako sredio da mi svi stereo izlazi preko SPDIF idu kao stereo DD i nije htelo da se vrati iako sam uredno sve vratio u prvobinto stanje. Losa strana bila je sto Z-5500 nije hteo da pusti PLII iako je stereo ali je video DD. Reinstal codeca pomogao je.

Takodje pogledaj da li su ti i DolbyDigital i DTS postavljeni na ext decoder.
Probao sam ono sto si mi predlozio, ali nije proslo. Instalirao sam najnovije drajvere, ali opet isto.
Neces mi verovati sve je podeseno na na Logi dekoder, ali sada kada pustim DTS file cujem ga na analognom izlazu. Dok na coaksijalni je no digital data.
Luda kuca.

Princip je da se mp3, divx, dvd ili sta vecc iz playera pomocu codeca obradjuje pa se kod codeca izabere sta da radi - znaci SPDIF i passthrough. Onda u driveru se izabere da ne obradjuje DD i DTS nego da propusta i na kraju da se za flexi jack izabere dig out a ne mic. Proveri kabl kakav je, treba bananica stereo a na drugom kraju idu dva chincha i jedan od njih je dig out koji ide u dig in na Z-5500 a drugi je dig in za komp. Ako nista ne vredi onda reinstaliraj OS i instaliraj Vistu, heh.
PS: Probaj zvucnu kod nekog.

Princip je da se mp3, divx, dvd ili sta vecc iz playera pomocu codeca obradjuje pa se kod codeca izabere sta da radi - znaci SPDIF i passthrough. Onda u driveru se izabere da ne obradjuje DD i DTS nego da propusta i na kraju da se za flexi jack izabere dig out a ne mic.
Ovo je Ok. To sam razumeo.

Proveri kabl kakav je, treba bananica stereo a na drugom kraju idu dva chincha i jedan od njih je dig out koji ide u dig in na Z-5500 a drugi je dig in za komp.
Od Logija sam dobio kabal sa tri bananice(ajde sada da budem bukvalista. Bananice su crnom, narandzasta i zelena boje). To sam ubo u Logi i Karticu. Takodje kupio sam i koaksialni kabal(mislim da je 75oma) koji sam ubo u kontolni centar Logija i flaxy jack karice.Dali je to Ok ili treba da kupujem jos neku bananicu ili konvertor.

Ako nista ne vredi onda reinstaliraj OS i instaliraj Vistu, heh.
Vidim ja da ce ovo biti na kraju.

Kupio si coax kabl sa jedne strane bananica a sa druge stereo chinch? 1 chinch u Z-5500 a bananica u X-Fi.

Kupio si coax kabl sa jedne strane bananica a sa druge stereo chinch? 1 chinch u Z-5500 a bananica u X-Fi.
Ne druze. Kabal je isti sa obe strane. Sa obe strane je isti izlaz. I na jednoj i na drugoj strani je kao onaj sto ulazi u Logi. On mi je radio dok sam koristio S/PDIF koji se nalazi na ploci. Kada sam kupovao kabal jedini koji mi je ponudio bio je ovaj koji sad imam. Koliko sam ja tebe razumeo, onaj kraj koji ulazi u Logi je klasican Coax, a na strani kartice mora biti bananica.

Poslednja izmena:
X-Fi XtremeMusic ima na zadnjoj strani 4 izlaza pre bananica tj 5.1 analog out i taj flexi jack sto znaci da ti ne mozes da ubodes chinch u karticu. Ako si nekao i prikacio chinch na nju verovatno si nekako uglavio ali nisi imao signal jer nema kontakta ili (gora varijanta) si na silu ugurao to i nesto unutra upropastio (nadam se da nisi). Vidis na slici zadnju stranu zvucne i vidis kakav ti kabl treba. Drugacije ne moze sem ako ne uzmes prelaz bananica u chinch.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem. Ladno sam koristio pogresan cabal. Jos ja kazem bratu "Je.. bas je tesno za ubacivanje ovih kablova". Sada sam probao slusalice i mikrofon radi Ok. Nadam se da nisam nesto sjebao. Isim toga ovaj sto sam ja stavio ima mnogo kracu iglicu tako da nije ni usla do kraja.
Inace ovaj Coax sto sam ja kupio nema cinceve oko zice. Nego je sama kratka zica.
Znaci treba mi kabal kao na prvoj slici, ili onaj prelaz na drugoj.

Ok, nadam se da je problem resen i da ces sutra imati zvuk ;)

Kad smo već kod toga, jel ima neko predstavu koliko ona vuče? Ja sam se baš naložio na ovu karticu ali njisam siguran da će moje kung-fu napajanje moći da je snabdeva. Jeste da je Frontier malo bolji kung fu, ali je ipak kung fu.

Evo upravo testiram. Kupio sam onaj prelaz kao na slici 3. I sada ide kroz coax.
Jedino me buni sto ja kada pustim neku DTS pesmu, na Logiju kada kao input stavim coax i dalje mogu na Logiju da biram u effect kao stereo, PLII Music ... Ne znam ili je to tako dobro. Na svim playerima i kartici sam namestio S/PDIF.A to me buni zato sto i kada sad pustim winamp mogu da cujem mp3 pesmu. Po mome misljenju ne bi trebao da je cujem zato sto je se ona analogno salje ili gresim?

Kako analogno saljes pesmu? Sta pricas? Preko SPDIF saljes stereo zvuk ili encodirani AC3 (DD) ili DTS. A te DTS pesme mogu biti stereo pa zato i imas takav signal ili si na kartici ukljucio decodiranje. A ne pusta WinAmp analogno ili digitalno vec zvucna pa ako si izabrao SPDIF kako mozes biti analogno?

Moja greska. Zabuna izmedju stereo i analogno.
Ovako je podeseno na kartici. DTS na On(External Decoder), Digital OutputSampling Rate 96kHz, Flaxi Jack Mode Digotal I/O. Na power DVD je S/PDIF, takodje AC3 i VLC player.

Svaki DVD koji sam imao(imam kao neke za testiranje DTS) sa DTS-om ovako probao i na svima kada mi je ulaz Coax imam te efekte PLII Music i ostalo. Cini mi se da sam negde na youtube video kod nekog lika koji je pustao DTS da mu je na ekranu Logija pisalo. Input Coax, a dole samo DTS potamljeno.

Poslednja izmena:
Prijatelju, mozda bi i mogao da razmislis o nekom novom napajanju. Koliko je staro to tvoje?

Nazad
Vrh Dno