Šta je novo?

Creative SB Live zeza

zzoki

Cenjen
Učlanjen(a)
21.02.2010
Poena
151
Ljudi pomagajte:
Skoro sam pazario polovan SB Live 5.1 SB0100 (posle dugo traženja) i on generalno radi... Kada sam ubacio karticu u komp, XP je regularno prepoznao karticu, zatražio restart i posle toga je dobio zvuk ali mnogo jači nego što je na integruši. Kada sam instalirao drajver za Live-a (sa originalnog CD-a) zvuk se utiša na nivo integruše, visoki tonovi su odsečeni pri vrhu opsega. U sound forge-u mi kartica brže odrađuje neke stvari bez drajvera nego sa njim??? Probao sam svakakve moguće drajvere sa neta uključujući i KX drajvere i uvek isto. Ne znam da li je to normalno, mada mislim da ne može bolje da radi bez drajvera nego sa njim, pa ako neko ima bilo kakvu ideju dobro će mi doći jer ne mogu da nađem još jedan SB Live pa da vidim u čemu je problem.:wall:

Ne može on da radi bez drajvera, XP instalira svoje drajvere za njega.
Ako ti bolje radi sa njima ostavi ih. Ja sam tako radio dok sam ga imao.

Što je ne bi korisitio sa Win drajverima?

Sa win drajverima kada iz windowsa skroz utišam zvuk, čuje se i dalje da radi, a kada pojačam na nekih 60% snage javljaja se distorzija. Signal na izlazu iz kartice je prejak, sa instaliranjem drajvera se gube distorzije ali se i zvuk degradira.Interesuje me ako neko od vas ima slično iskustvo, ili ko ima SB LIVE 5.1 ako ga ne mrzi neka proba sa i bez drajvera pa neka javi. :D

Ako je koristi sa Win driverima nece moci da podesava nista. Imao sam isti slucaj s istom zvucnom.
Kx driveri ili Daniel Kawakami su ti resenje.
Na toj karti nisam Kawakami probao ali Kx sljakaju ko zmaj.
Ta zvucna mi je toliko pravila problema na toj masini bas zboc Creative drivera da mi je jako drago sto nemam vise veze s njom :D

To ti probaj bez drajvera pa nam javi :D.
Rekoše ti ljudi, kartica ne može da radi bez drajvera. Kada je ubodeš, windows prvo stavi svoj drajver koji ti posle možeš zameniti. Uz creative ili kx ili nešto drugo ti dobiješ paket, znači drajver plus propratni softver koji ti možeš a i ne moraš koristiti.
Ja koristim oduvek win drajver jer je najjednostavnije, creative bloatware mi je srnj, a kx je ok ali ima bagove (nestaje mi zvuk, pišti i nisam mogao to namestiti). Da, najglasniji je zvuk sa win drajverom, kada stavljam slušalice, ne smem na max, bojim se da ne produvaju. Ali distorzije i neku razliku u kvalitu među drajverima nisam primetio, možda malčice za nijansu + kod kx, ali džabe kad su bagoviti. Kod njih je isto malo tiši zvuk kao kod creative i imaš mogućnost da koristiš crni (zadnji) izlaz kod kojeg je zvuk u teoriji malo kvalitetniji.

Poslednja izmena:
Gadjan,
znam da ne može da radi bez drajvera, kada sam rekao da neko proba sa i bez drajvera mislio sam sa creatve drajverom i bez njega tj. win drajverom :wave:
Znači ipak nije u pitanju neka hardverska neispravnost jer kažeš da je i kod tebe sa win drajverom najglasniji...To za slušalice si apsolutno u pravu, ja imam neke sluške koje zahtevaju pojačalo ali kad ih nakačim na Live sa win drajverom rade extra, :,,: sa creative drajverom razočarenje, verovatno zbog toga na zvučnicima ima distorzije a na sluškama ne.:):):)

To ti je sve normalno, ništa ti nije sa kartom. Izaberi drajvere i vozi šta ti najviše odgovara. Ima o još nekih modovanih ali sve mi se to pokazalo bagovitim... (YouP-PAX i NGO recimo).

Sa win drajverima kada iz windowsa skroz utišam zvuk, čuje se i dalje da radi, a kada pojačam na nekih 60% snage javljaja se distorzija. Signal na izlazu iz kartice je prejak, sa instaliranjem drajvera se gube distorzije ali se i zvuk degradira.Interesuje me ako neko od vas ima slično iskustvo, ili ko ima SB LIVE 5.1 ako ga ne mrzi neka proba sa i bez drajvera pa neka javi. :D

To sto kazes da ti se i dalje cuje zvuk kada skroz utisas, najverovatnije ti je nesto probilo na kartici. Ja koliko se secam nisam imao takva iskustva, uglavnom, drajver iz windowsa i creative drajver rade skoro isto s' tim sto sa creative drajverom imas jos dosta opcija koje mozes da podesis. Ako ti nesto znaci mogu ujutru da nadjem moj SB LIVE! pa da cisto probam da li se desava isto kao i kod tebe. (Nisam ga koristio par godina pa se ne secam detalja oko njega).

Meni se isto čuje. Ali to je jako jako slabo.

Sada ste me zainteresovali oko toga, ja sam tu karticu koristio ranije za audio montazu i imao sam uvek instaliran njen odnosno, creative drajver i sve je sljakalo ok.
Ujutru cu da probam pa javljam rezultate.

Kao sto sam obecao probao sam moj Live 5.1 i stvari stoje ovako:
Sa windows drajverom radi malo glasnije, tipa 1-2 dB, nista posebno, sa creative drajverima malo je malo je tise, ali ima vise opcija.....Kada skroz utisam zvuk ne cuje se ama bas nista na zvucnicima (bilo sa win ili creative drajverom). Tako da bas nisam siguran da je to normalno sto vam se desava. :D Ja sam imao ranije CMI-8738 koja se isto tako ponasala ali je ona i brujala pa sam je izbacio. :crash: U ostalom koristite drajver koji vama najvise odgovara :party:

Ljudi, hvala vam svima na savetima, ali ja se definitivno vraćam na AC'97 jer mi je sinoć crko i drugi par zvučnika :wall: Na integruši je sve to radilo a na Live-u za manje od mesec dana 2 sistema zveknu :crash:
Dooksy je bio u pravu kad je rekao da nije to baš normalno kako moja kartica radi....

Kako crko, šta ne radi? Ja nikada nisam razmišljao o ovom problemu, ali izgleda da je stvarno signal malo prejak ili šta god, pošto se ne razumem. Mogao bi neko ko zna, da napiše koju o ovome. Počeh pre par dana da skidam flac za zamenu mp3 kolekcije. Prvo sam skinuo Master of Puppets album i čini mi se da malo bruji bas ili je to neka distorzija, sad ću da probam druge ("tiše") drajvere, vrlo je moguće onda da je to. Šteta što su kx bagoviti, da li je moguće da je ono pištanje nerešivo?

Pa sinoc sam pustio muziku malo jače, to je radilo nekih 10-15 min. i onda samo tišina. Predhodni zvučnici su bili na izmaku snage ali su radili (dok ih live nije ubio) a ovi su stari par meseci (u garanciji su). Verovatno je nešto probilo na samoj kartici pa je tako radila..... Ako neko ima ideju kako napraviti privezak za ključeve od zvučne kartice neka slobodno javi:cigar:

Ja bih testericom za tehničko isekao PCB oko legendarnog EMU10K1, probušio rupicu malom burgijom i eto :D.
Nego ček, otkud ti znaš da zvučnici ne rade, možda je samo Live, si probao sa integrušom. I što nisi onda koristio druge drajvere, ili smanjio system volume ako si sumnjao da smeta zvučnicima?

Probao sam sa integrisanom, a probao sam i na drugom kompu i neće ni da beknu, ma ja mislim da win drajver ne pojačava toliko zvuk da live spali zvučnike nego moj live je nešto bio neispravan....ko zna... Vidiš, Dooksy kaže da njegov Live radi malo jače sa win drajverima nego sa creative i da razlika nije prevelika, kod mene je bilo strašno. Nisam ja ništa mnogo silio zvuk, 50% u windows volume i malo preko polovine na zvučnicima...

Pa da, i kod mene je mala razlika u jačini na win u odnosu na creative, ništa veliko ali primeti se. Jednino je razlika što on kaže da mu se ne čuje ništa kad je volume na nula, kod mene se slabašno čuje. Takođe primetio sam razliku u pojačavanju, tačnije atenuaciji ako ja dobro kontam to što win ondnosno drajveri rade, to kad ti digitalno utišavaš u mikseru, valjda i negativno ali i neprimetno utiče na kvalitet zvuka. Drugo je kad analogno menjaš, recimo na pojačalu. Nego, imam 36 podeoka koje grafički vidim (drajver od tastature za multimedijalne tastere), primetio sam da sa win drajverima od nule već za tri podeoka zvuk je skoro max, do kraja se vrlo malo pojača. A sa creative, lepo ide postepeno, procentualno je rekao bih srazmerno (isto kao što i plejeri to dobro rade, BS, Winamp recimo).

Gadjan, to sto se kod mene ne cuje nista kada smanjim na nulu a kod tebe se cuje nije nista strasno (ne kazem da je normalno ali nije nesto zbog cega treba da se bojis) to samo znaci da na izlazu pusta neki sitan signal. Moguce je da procesor (EMU 10K1) ili neka od izlaznih komponenti ne utisa zvuk do kraja. Kod Zzokija je vec druga situacija, jer kaze da mu se to nije culo bas tiho a i na nekih 50 ili 60% snage kada pojaca dolazi do velikih distorzija. Iz njegove price mogu samo da zakljucim da mu kartica mnogo pojacava izlaz iz nekog razloga ili da na izlaz pusta napon koji mu je spalio elektroniku na zvucnicima. Live jeste odlicna kartica ali uzmimo u obzir i to da je ona "matora" i sigurno je dugo, dugo radila a sve elektronske komponente imaju svoj vek trajanja. Tako da nije neobicno da poneki Live vrisne. Ako je taj lik od koga je Zzoki kupio karticu znao da ima problem, mogao je bar da mu kaze, jer ispade vise stete nego koristi.:D

Nazad
Vrh Dno