Šta je novo?

Creative dilema, X-Fi Xtreme Music ili Audigy 4

mad_skillz

Slavan
Učlanjen(a)
06.11.2006
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9 7945HX 16c/32t
Matična ploča
Legion 7 Pro LNVNB161216
RAM
2 x 16Gb HyperX Impact Fury DDR5 4800MHz CL39 1.1V
GPU
GeForce RTX 4080 -0.925mV +250MHz core +1000Mhz mem custom curve
Storage
Samsung 1TB PM9A1+ 2Tb 970 Evo Plus, SanDisk Extreme Pro 256Gb USB 3.1
Monitor
Xiaomi 34" Ultrawide @ 144Hz + Lenovo ThinkVision T24i-20 IPS @ 60Hz
Miš & tastatura
Lenovo SK-8845, SK-8835L, SK-8815L, Logitech G Pro X Superlight, , G9x, MX518 Legendary
Laptop
Thinkpad X1 Extreme Gen 2, Thinkpad T440p
Mobilni telefon
iPhone 11 Pro Max 512Gb
Pametni uređaji
Casio G-Shock GA-100
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vidim obe su kod nas oko 70e pa me zanima vashe mishljenje koja bi karta bila bolji izbor za muziku, filmove i igre. Takodje na istu bi bili prikljucheni Logitech X-230 zvuchnici i Sennheiser HD435 Pro slushke pa me isto zanima na dotichnom inputu koja bi davala eventualno kvalitetniji zvuk i sl. Bilo bi lepo i navesti kako ove dve karte rade na Visti, ima li problema sa drajverima - znam takodje na na X-Fi Music mozhe par nekih stvari da se otkljucha pa da se karta unapredi pa bi mozhda zbog toga ona eventualno bila bolji izbor?

X-Fi definitivno, pogotovo ako je ista cena. Za muziku ti je svejedno pošto daju otprilike isti kvalitet, u igrama je bolji X-Fi, a sa drajverima ćeš manje muka imati sa X-Fi, pogotovu sa Creative-ovom sklonošću da ne razvija nove drajvere za starije generacije kartica.

Poslednja izmena:
Hvala, nekom slichnom logikom sam se i ja vodio.:wave:
Video sam negde da si ti vlado pominjao da mogu neki Dolby dodaci da se otkljuchaju softverski, valjda drugim drajverima shta li je, imash li mozhda neki link za to?

Izašli su zvanični drajveri koji donose tu mogućnost i na Visti, nema više potrebe za drugim drajverima.

Hehe, radi i to fantasticno! DolbyDigital Live (DDL) je encoder koji sakuplja analogni 5.1 zvuk, decodira ga i salje preko SPDIF kao DolbyDigital signal tj. prakticno kupi 5.1 zvuk iz igrica i salje ih preko jendog kabla u DD formatu na ext risiver. Gubi se potreba za vecim brojem kablova a signal je digitalni tako da je samim tim bolje ;)

Trebao sam napisati encodira signal, znaci 5.1 iz igrice encodira u DD i salje preko SPDIF na ext decoder npr AVR. Doduse i X-Fi ima mogucnost decodiranja signala, ali onda salje analogno, heh.

Pa to je super!!! :D Mogao bih to da probam, mada, to je isto sto i obican SPDIF na drugim karticama?! Zar ne :trust:

Zasto onda to ovde mora da se plati? Bezveze

Sa Wiki:

Dolby Digital Live is currently available in sound cards from manufacturers such as Turtle Beach, HT OMEGA SYSTEM, Auzentech and Asus using C-Media chipsets. The SoundStorm, used for the Xbox game console and certain nForce2-based PCs, used an early form of this technology.

DDL is also available on motherboards with codecs such as Realtek's ALC882D,[6] ALC888DD and ALC888H.

DDL is also supported by all Creative X-Fi based sound cards, but is intentionally disabled in the drivers by Creative on all but the Auzentech Prelude. A programmer named Daniel Kawakami has re-enabled this feature and fixed other bugs in the Windows Vista drivers in a series of modified drivers that he made available. Creative Labs has alledged that Daniel has violated their intellectual property and has demanded he cease distributing his modified drivers
.

Za onog ko uzima i nema nekog izbora, ili X-Fi Music/Platinum/Elite Pro ili Auzentech Prelude, a u sustini je to isto jer kartice koriste X-Fi cip.

Poslednja izmena:
Situacija je sada malo promenjena. Daniel.K se povukao (prica se da ga angazovao Creative), izasli su novi driveri i razne aplikacije a DDL je omogucen svuda uz placanje licence.

Vrh Dno