Šta je novo?

CPU upgrade stare AMD mašine

Drakensanger

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2011
Poena
225
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5 14600kf/AC Freezer 34 eSports Duo
Matična ploča
MSI B660M Mortar DDR4
RAM
Kingston Fury 4 x 8 GB DDR4 @3200 MHz
GPU
Zotac RTX 4070 Super Twin Edge 12 GB
Storage
Samsung 970 Evo Plus 256 GB/970 Evo 500 GB
PSU
Antec EAG Pro 550W
Kućište
Antec CX500M
Monitor
Dell 27" S2722DC/S2723HC
Miš & tastatura
Logitech G413/Logitech G502 Hero
Mobilni telefon
Motorola Edge 40 Neo
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zamolio me je prijatelj da mu pomognem. Nabavio je novo napajanje, SSD, 2 GB RAM-a i polukonfiguraciju, samo mu još procesor fali.

Ploča je ASUS M2N68-AM SE2, pa me čovek pita koji polovan procesor da juri sa oglasa, da sklopi mašinu. Koliko sam ga razumeo, ne bi davao više od nekih 30-35 €.

Krenuo sam ja da čitam po netu, ali vidim da ima AM, pa AM2, pa plus verzija, pa varijante od 95W i od 125W, pa peripetije sa F1 u BIOS-u jer neće da butuje ako je veći potrošač... A pošto sam kada je ovo bilo aktuelno imao Intel, prilično sam ispao iz fazona, pa rekoh da pitam vas ovde.

Znači plug and play, i da je upotrebljivo za surf, office i multimediju u 2017. godini, a za 3500-4000 dinara, ako može. Ili prvi najjeftiniji procesor koji ispunjava navedeno.

Hvala unapred ljudi.

Ово су сви процесори које та плоча подржава
https://www.asus.com/rs/Motherboards/M2N68AM/HelpDesk_CPU/

Наравно потребно је flash-овање најновијег BIOS-a.

Asus и још неки произвођачи су избацили најновије верзије BIOS-a које су омогућиле да многи AM3 процесори раде на АМ2 плочама.

За тај новац на огласима могу да се нађу четворојезгарни Athlon-и и Phenom-и, па нек узме најјаче што нађе у оквиру буџета :)

Poslednja izmena:
Hvala ljudi, preneću savete :)

Zvanično ne može Phenom II 955 na tu ploču.

Evo je specifikacija/cpu support za SE2 verziju, dok je Adam K postavio specifikacije za običnu, ne "SE2" verziju.

Generalno, ne vidim zašto bi 955 pravio problem, možda zbog TDP-a (ali ima i 955 sa 95W TDP-om)... ali eto, zvanično ga nema u listi.

Ono što je definitivno jeste da će sasvim sigurno morati najnoviji bios i obavezno kupovina procesora do 95W TDP-a (125W nisu podržani).

Eee vidi stvarno, promaklo mi SE2.

Hvala ti na pomoći :)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

možda zbog TDP-a (ali ima i 955 sa 95W TDP-om)... ali eto, zvanično ga nema u listi.
Imao sam isto plocu koja ne podrzava 125W procesore - msi k9n6pgm2-v i kupio sam Phenom II X4 905e sa Aliexpressa.
Imas ga kod Kineza za oko 26 dolara, i to je najjaci koji proc koji se isplati kupiti da ga podrzava ploca.
Posto je egzotican, neces ga naci kod nas tako da narucuj sto pre iz Kine.

postoji i phenom x6 1055t od 95w tdp.

Phenom II X4 955 sa aliexpressa za 29 dolara ili na KP za oko 4000din.
X6 su preko 50 dolara.

Koji je fazon sa tim procesorima na Alliexpressu...vidim ima dosta tih phenoma 2 za smešne pare? Jel uvaljuju iskrivljena podnožja, neke klonove šta ili su stvarno legitimni procesori?

Pa kad prodaju Xeone za 775 za 15$, sto ne bi prodavali Phenome za taj novac.

Realno malo kloknut Xeon e5450=FX 4300.

Koji je fazon sa tim procesorima na Alliexpressu...vidim ima dosta tih phenoma 2 za smešne pare? Jel uvaljuju iskrivljena podnožja, neke klonove šta ili su stvarno legitimni procesori?
Meni su poslali potpuno ispravan originalni (valjda i ne postoje kopije) 905e a stigao mi je i jedan Xeon potpuno ispravan.

Pozdrav, imam konfiguraciju iz potpisa, razmisljam da predjem na amd phenom x6 1100t, asus M4A89GTD PRO/ USB3 plocu sa wraith kulerom. Da li bi phenom 1100t kad se klokuje dobro do nekih 3.8 - 3.9 Ghz mogao da iskoristi gtx 1060 6gb graficku, da gpu radi na bar 90% usage ako ne i vise ? Za tu konfiguraciju treba da doplatim oko 3 hiljade dinara. Da li se isplati to uopste raditi ili bolje da oostanem na ovome sto imam? Valjda ce igrice kasnije da koriste sve vise jezgara pa mislim da phenom moze tu da bude dobar..

Za 3.000 prelazak sa 750Ti na 1060 6GB?

Pa da ti stoji u kutiji u cosku bilo bi vredno.
Phenom je los, tesko da bi je iskoristio, ali svakako uzmi pa ce te posluziti za ubuduce.

Edit:

Ja sam izgleda lose procitao nesto.
Phenom x6 je svakako bottleneck za 1060.

Poslednja izmena:
Pozdrav, imam konfiguraciju iz potpisa, razmisljam da predjem na amd phenom x6 1100t, asus M4A89GTD PRO/ USB3 plocu sa wraith kulerom. Da li bi phenom 1100t kad se klokuje dobro do nekih 3.8 - 3.9 Ghz mogao da iskoristi gtx 1060 6gb graficku, da gpu radi na bar 90% usage ako ne i vise ? Za tu konfiguraciju treba da doplatim oko 3 hiljade dinara. Da li se isplati to uopste raditi ili bolje da oostanem na ovome sto imam? Valjda ce igrice kasnije da koriste sve vise jezgara pa mislim da phenom moze tu da bude dobar..

Ma kakvi, da sve to prodas i uzmes Pentium G4560 brze bi bilo nego te mirko-intervencije AMD-ove pretprosle arhitekture. 10-15% ubrzanja ne znaci nista kada taj Pentium ima barem duplo veci IPC..

Inace ima igara gde bi GTX 1060 lepo radio ali i novijih, CPU intezivnih gde bi bilo problema.

EDIT:

Ne razumem doduse to sa tim grafickama i konfiguracijama, ti doplatis 3000 dinara i dobijes masinu sa 1060? To uradi momentalno pa prodaj graficku za 350-380e :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno