Šta je novo?

CPU termalne paste

To je važilo nekada davno za stare paste koje su imale kratak vek i koje posle par godina postanu kao cement ili jednostavno ispare i nestanu. Većina današnjih pasti će bez problema izdržati 8+ godina i ne treba ih dirati.
Na laptopovima to ne važi. Već posle 3 godine kreću da budu kao kamen. Za GPU važi kako gde, generalno dugo rade bez problema (3-4 godine minimum), pa kreće da luduje hotshop zbog isušivanja. Posle zamenska ide češće, na 2 godine zbog pump-outa (posebno one od 300W+) ili da se stavi PTM i zaboravi na problem.

PTM7950?
Thermalright TF7 je solidno rešenje za GPU/laptop upotrebu.
Nego vidim za thermal putty neka mišljenja da bi trebalo da se koristi samo za memorijske čipove i VRM na grafičkoj, ne i za sam GPU čip?

Poslednja izmena:
Ja u zadnje vreme samo Thermal Grizzly i menjam na god dana 😅gpu i cipovi pasta, cpu samo tecni metal. Nakon god dana kada otvorim stanje pasti je i dalje ovako odokativno u odlicnom stanju a i sto se samih temp tice.

Upravo. Direkt kontakt sa čipom, plus laptop čipovi mahom nisu veliki pa sa jednim "listom" se pokrije par laptopova...

Nego vidim za thermal putty neka mišljenja da bi trebalo da se koristi samo za memorijske čipove i VRM na grafičkoj, ne i za sam GPU čip?
Za to je i namenjeno, ne za direktan kontakt gde treba nivo paste/ptm-a da bude što manji zarad efikasnijeg prenosa toplote.

Poslednja izmena:
Sve su paste u 2-3C,msm na ove bolje
Ja sam ore neki dan uzeo mx-6 i stavio na grafu,iste temperature kao i sa mx-5 i nh-1
Jedino koja odskace je tecni metal pa sad ko sta hoce i za sta mu sluzi😉

Moraće da stave veeeelikim slovima da nije za jelo 🤪

Jagode. jede se sa kremom.

Pitanje
Koristim ASUS N76V laptop, sada nešto gledam imam ga od 2012.
E sada da li da menjam pastu na njemu ili da se manem ćorava posla dok radi ?
I ako menjam koju da nabavim.
Hvala

Obavezno i sto pre🙂

Ja u zadnje vreme samo Thermal Grizzly i menjam na god dana 😅gpu i cipovi pasta, cpu samo tecni metal. Nakon god dana kada otvorim stanje pasti je i dalje ovako odokativno u odlicnom stanju a i sto se samih temp tice.

jel taj grizli baš mora da se menja na godinu dana ili ti to da preduprediš moguće propadanje radiš?
ja imam jedan grizli extreme krajonaut 2, neotvoren i uopšte mi se ne stavlja ako moram to na godinu dana da radim
jel ti T rastu ili ti eto menjaš za svaki slučaj?

Ma ne mora brat, traje to par god bez problema generalno. Bitno je samo staviti kako treba 🙂 vise rastu kad udje prasina pa se zaprljaju ventilatori i otvori. Na mesec dana skinem poklopac i na kompresor😁evo zbog ove prasine je dizao 5 do 7 c i cpu i gpu.

Prilozi

• IMG_5695.jpeg
    IMG_5695.jpeg
    261.5 KB · Pregleda: 102
Pozdrav, stručnjaci, jel bi nešto vredelo ako bih zamenio termalnu pastu posle 4 godine? U pitanju je NH-D14 sa NT-H2 pastom, a procesor je i7-8700. Ne znam zašto, ali Horizon Forbidden West traži viši napon od svih ostalih igara i testova, tako da sad sa 1,3 V temperatura zna da pređe 85°C (peak bude čak 90-91). Na 1,25 V je retko prelazila 75. Imam nenačetu tubu NT-H2, ali ne bih da se cimam ako ću opet da se vratim na isto.

Pa posle 4 godine je i vreme da se promeni pasta. Koliko bi dobio neznam, zavisi od mnogo faktora. koliko je dugo radio na višim temperaturama i da li je kuler bio bar malo pomeran pri ćišćenu ili diranju ventilatora. Na tom kuleru ne bi smelo da se puno greje ako je pasta sasvim u redu Menjaj pastu ako je već imaš, 15ak minuta posla.

Ako je neko uzimao PTM9750, neka mi pusti link odakle je uzeo, please.

Thread koj ise inicijalno bavio Igor's Lab testom phase change padova ali ima i zanimljivih komentara...

Narucena Thermal Grizzly Kryonaut (11,1g), skupa, 35e. :mad:

Napokon sam potrosio Arctic MX-4 2g uzetu od Fante jos 2019te, vala dobro je potrajala.

Narucio sam Arctic MX-6 2g za promenu, za 419 din sa dostavom do paketomata bice ok, ako ne ispali Sh****er.

Poručio sa Temu GD-2. Internet kaže da je baš dobra. 650rsd špric od 30g, špatula, alkoholna maramica i dva gumena naprstka za razmazivanje idu u kompletu. Javljam utiske.

Prilozi

• IMG_20241005_140918.jpg
    IMG_20241005_140918.jpg
    87.1 KB · Pregleda: 54
Ako neko razmišlja o kupovini Arctic MX-6 za laptop, evo kako se ponaša posle par nedelja, a i ranije. Ovo je nakon trećeg menjanja, prva dva puta sam mislio da sam nejednako pritegao hladnjak. Ovo je pritom posle nepunih 5 sekundi benchmarka.
temps.png
mx-6.png
Ima li neko preporuku za nešto što valja za laptop? Možda Noctua NT-H1? Honeywell PTM7950 zvuči fantastično, samo što toga kod nas koliko vidim baš i nema, vidim da ih ima na Aliju, ali kontam da su to samo neke kopije :)

Instaliraj HWInfo pa prati temperature barem 1h i onda pogledaj i Average i Max.

Ako je Average bas blizu Max onda imas problem, jer sam po sebi Max nije pouzdan pokazatelj nicega jer se ne zna koliko dugo je nesto bilo na toj temperaturi.

Nazad
Vrh Dno