Šta je novo?

cpu socket zamena

darkbaron

Poštovan
Učlanjen(a)
29.12.2014
Poena
70
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900kf Arctic Liquid Freezer II 360
Matična ploča
gigabyte aorus elite ddr4 z790
RAM
g.skill 32gb
GPU
rtx 3090ti zotac
Storage
2x ssd 2x hard drive
PSU
cobra power 1000w
Kućište
Cooler Master MasterBox
Miš & tastatura
red dragon wireless
Mobilni telefon
samsung s22 ultra
dali je moguce zameniti scoket to jest dali to neko zna da uradi u srbiji jer sam gledao neke snimke na youtube da ljudi menjaju

A sta je tacno problem sa socket-om? Jel si iskrivio pinove ili sta? Postoje firme u bg-u koje to rade, ali pitanje koliko je isplativo sve to.. Koja je ploca u pitanju?

slomljen jedan pin ploca je asrock z97 pro

A jesi li probao da na mesto gde je slomljen pin stalis neku tanku iglicu? Znaci tu tanku iglicu stavljas u cpu na mestu gde bi taj pin nalegao. Najbolje ako imas neki stariji intel cpu pa da iseces/skines par pinova :D.
Evo ti jedan video koji bi ti pomogao https://www.youtube.com/watch?v=EdDccsbv5hA
On doduse pokazuje na Amd procesoru ali princip je isti.. A ako te je strah da to sam pokusavas onda nosi plocu u BGA servis, oni rade zamenu celog socket-a, mislim da je cena oko 50E.

A jesi li probao da na mesto gde je slomljen pin stalis neku tanku iglicu? Znaci tu tanku iglicu stavljas u cpu na mestu gde bi taj pin nalegao. Najbolje ako imas neki stariji intel cpu pa da iseces/skines par pinova :D.
Evo ti jedan video koji bi ti pomogao https://www.youtube.com/watch?v=EdDccsbv5hA
On doduse pokazuje na Amd procesoru ali princip je isti.. A ako te je strah da to sam pokusavas onda nosi plocu u BGA servis, oni rade zamenu celog socket-a, mislim da je cena oko 50E.

nisi ti izgleda video ni intel socket,a ni cpu :D

^ hahaaha zbunio se od silnog objasnjavanja :d
*Ako imas Amd cpu skini pin*
Inace ispravljao sam pinove sa par starijih amd cpu-a, mukotrpan proces, lupa, pinceta i igla, pa dok ispravljas jedan drugi se iskrivi, sou.. :D
Ne znam kako je on uspeo da slomi taj jedan pin na socket-u, trenutno koristim intel (i5 2400) i ranije sa imao bezbroj 775 konfiguracija ali nikad ni jedan jedini problem sa pinovima

Poslednja izmena:
ako je slomljen,tesko da ce moci da ga zameni, jer pinovi u soketu idu u krivo, tj vrh jednog je iznad korena drugog... ako stavi pin sa amd-a, on je prav,kacice mu pogresan pin u soketu.

Pa neka proba, improvizacija tu jedino pomaze, ne mora pin sa amd, neka proba sa npr. sa nekom tanjom bakarnom zicom ili neka skine vrh neke igle...
Ali ako nece da rizikuje onda neka zameni ceo socket, to je svakako najsigurnije :D

Meni se par puta desilo da na amd procesoru jednostavno fali pin, ali da procesor radi...vrv se taj pin ne koristi...takođe sam jednom prilikom imao sličnu situaciju gde je pin bio kriv na Intel ploči,pa sam probavao da ga ispravim, i na kraju mi je ostao u pinceti a ne na ploči...zabave radi ubodem procesor, i sve radi kako treba...

Ne radi ploca ne daje sliku bez ovog pina sto je najgore ploca je nova :( mada imam neke stare ploce sa kojima mogu da eksperimentisem za pin

Poslednja izmena:
Pinovi su kosi kod intela tako da nije isto kao kod amd ili intel socket 478 da su ramni

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Vrh Dno