Šta je novo?

CPU na 500GHz

ОПАКО :zgran:

Нажалост, овако нешто нећемо имати у рукама до 2020 и неке када производња буде јефтина да се може продавати широким народним масама :(

То кошта неких $200к :smoke:

Zanimljivo je sto imaju i CPU koji na vazduhu radi na 350GHz. Meni bi i ovo bilo dosta :-devil-:

Wulfgar je napisao(la):
То кошта неких $200к :smoke:
ako je tako :) ako dobijem sedmicu na lotou iscimacu ih da mi naprave core duo:))

Ma opusteno.... Jos 10-15 godina i eto ga i kod nas u maloprodaji :D

Overkill je napisao(la):
Za 10-15 godina i digitron ce mi biti suvise brz :d ili :S:

Onda ce mo da smisljamo kako da ga usporimo..... Kao na 486-icama i P1 da bi radile stare igre sa 286-ica :wall:

Pola teraherca? Pih, sporo :D :d

Bilo bi lepo da je to CPU na 500GHz, ali nije. To je jedan tranzistor!
Radi se o bipolarnom tranzistoru - tip koji se koristi u analognim kolima. Za procesore se koriste FET tranzistori. Bilo je i pre ovakvih demonstracija za pojedinacne tranzistore koji su dostizali i preko 1THz.

1 tranzistor != CPU

Mislim da je DeanXP u pravu...
Nije vise toliki problem napraviti veci takt koliki je problem napraviti mali procesor... jer sto je veca frekvencija, to mora biti i manji procesor (otprilike reda velicine talasne duzine). U suprotnom, moze doci do nekonzistentnosti signala itd... npr. sa jedne strane saljete signal i vec ste spremni da posaljete drugi, a ovaj prvi ne znate dal' je stigao... i slicno... tj. arhitektura procesora se znatno komplikuje..

IBM and Georgia Tech have coaxed a chip to run at 500GHz, a record for a silicon-based device, by dropping the temperature to minus 451 degrees Fahrenheit.
Pise chip, a ne transistor. :trust:

Radi se o tranzistoru.

Да је чип на 500GHz, а не транзистор појавила би им се нуклеарна печурка.

Vrh Dno