Šta je novo?

cpu is unworkable or has been changed ?!

Plavimost

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2004
Poena
309
Ukljucim ja lepo komp,kad ono ima sta da vidim...Posle svih onih ide tralalaa,
pise dole belim slovima na crnoj pozadini lepo:
CPU is unworkable or has been changed-please rechek CPU SOFT MENU
WTF?!Ni ja ni moji ukucani se ne bavimo overklokingom,niti je cackan.Sta to znaci?
Procesor AMD Sempren 2400,ploca Abit NF7,256 DDR PQI.Klasicna konfa u garanciji.
Da li treba nositi proc u servis ili je nesto sto se lako resava softverski,hvala.

Da ti je procesor "unvorkable" ti ni ne bi video tu poruku!
Ploca se nesto zaglupela, idi u BIOS i ucitaj defaultse!

Plavimost je napisao(la):
WTF?!.

To se desava npr. kad setujes fsb na 220, a onda ugasis masinu pa bez clear cmos-a promenis procesor, ili malo preteras sa oc-om, ili tome nesto slicno, nista ne brini sve je ok.

I ja sam imao isti problem pre neki dan kada sam montirao novi kuler, a pre toga vadio procesor iz lezista da ga namazem. Resio sam ulaskom u bios i vracanjem na osnovno.

u biosu za stariju plocu koju sam namestao isto "Abit" ZM6 ima Cpu soft menu II opcija i u njoj "speed error hold" mora biti disabled tako sam ja resio problem sa porukom,probaj na tvojoj ploci u biosu da nadjes speed error hold i da ga diseblujes,pozdrav.

WTF?!Ni ja ni moji ukucani se ne bavimo overklokingom,niti je cackan.Sta to znaci?
Procesor AMD Sempren 2400,ploca Abit NF7,256 DDR PQI.Klasicna konfa u garanciji.
Da li treba nositi proc u servis ili je nesto sto se lako resava softverski,hvala.
Moze da se desi iz cista mira zbog napona struje da ti to ispise.
Ako nista nisi menjao mozes samo da udjes u BIOS i da izadjes i kliknes save changes iako nista nisi radio i bice OK.

a c a je napisao(la):
Moze da se desi iz cista mira zbog napona struje da ti to ispise.
Ako nista nisi menjao mozes samo da udjes u BIOS i da izadjes i kliknes save changes iako nista nisi radio i bice OK.

Upravo sam to hteo da kazem.

Elem, desilo mi se nekoliko puta da kada upalim komp, iz cista mira mi pise CPU has been bla, bla, bla... Naravno, noc pre toga ostavio sam ga da skida nesto sa net-a i nestalo je struje (nisam imao UPS onda :( ). Kada sam video poruku, samo sam usao u BIOS, save and exit, restart i sve je radilo normalno ;)

Najverovatnije ti se resetovao CMOS, pa ti je oborio FSB na defaultnih 100 mhz, pa posto proc sada radi ispod specifikacije, onda ti ploca, t.j. bios prijavljuju da ti je CPU neupotrebljiv, ili da je promenjen. Takve stvari se desavaju ako ti je baterija na ploci slaba, a komp je recimo bio iscupan iz struje ili je nestalo struje.

Nazad
Vrh Dno