Šta je novo?

CPU gaming bottleneck demystified

ivanbo2003

Slavan
Učlanjen(a)
18.07.2005
Poena
380
Legion hardware sajt je testirao ukupno 18 procesora kompanija AMD i intel sa 3 razlicite klase video karti(8600GTS,8800GTS 320,8800GTX),u 3 razlicite rezolucije(12*10,16*12 i 19*12) i dosao do zanimljivih zakljucaka.Test sadrzi sve od single core Sempron i Celeron-a pa sve do 6000+ i e6700 procesora.Testirane su 4 izabrane igre.

http://www.legionhardware.com/document.php?id=672&p=0

dobar je test. Zamerka ide na igre koje su koriscene. Matore su, nisu optimizovane za DC (sem CoH).Mislim da su trebali ubaciti D!RT, Lost Planet, Call of Juarez (znam da je matora ali je zahtevna u pm), Prey, GRAW2, Supreme Commnader. Ove sto su koristili (sem CoH) su mogli komotno preskociti. Ljude interesuje kako ce raditi nove i novije igre, a ne Far Cry.

Rekli su da ce da update-uju rezultate sa novim igrama povremeno.Po meni ovaj test je vrlo bitan jer pokazuje da cak ni u starim igrama razlika izmedju K8 i Conroe arhitektura nije uopste velika(6000+ i e6700 su tu negde,osim u FarCry-u,koji je zastareo test kao sto si i sam rekao) i da je akcenat na GPU tj video karti.Posebno imajuci u vidu da su koristili 8800GTX i dobili slicne rezultate.

Poslednja izmena:
Bez da iko zameri za opasku :) ako se gleda iz Nedjinog ugla/ pristupa u pravu su! I nije O/C BAS toliko nepoznat u svetu koliko se tvrdi, a ni C2D toliko svet!? Ziveo AMD :-devil-:
Davno postovah slicnu temu, ali sve ovo u najavi, doba P4 6xx, dobih bas lepih odgovora :d ali eto danas nije vise to doba ;) itd...
:wave:

Poslednja izmena:
...u pravu si naravno. Overklok bi promenio sve. Mislim da ima dosta ljudi koji bi voleli da vide neki test gde se izvuce neki max stabilan o/c iz amd-a i nekog intela iz E serije ali iz istog cenovnog ranga, pa da se onda vidi prava razlika...Ovo je dobar hint sta bi se desilo: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-e2160_14.html Mislim...intel je sam sebe pobedio na trzistu :d

Poslednja izmena:
Interesantan mi je FEAR koji cepa najvishe gpu a cpu mu je u pozadini.
Inache bash me zanima test sa novijim igrama koje znaju da koriste 2 jezgra kako treba.Nadam se da ce raditi update.

Da nije O/C potencijala C2D-a, navedeni bi skoro bio i neprimecen na IT sceni, to je ono sto se konstantno i gura pod tepih u ovakvim temama?

Poslednja izmena:
ah...pa zasto...pa zbog nekih ovde koji insistiraju da se sva merenja vrse na default-u i da je o/c ne bitan u celoj prici kad se porede cene i zato sto su svi odustali vec od rasprave sa tim "nekima" i prelaze preko takvih postova...

elem, vidim sad na legionhw forumu da je receno da ce biti uradjen test sa ATI kartama (2400, 2600pro/xt i 2900)

Poslednja izmena:
Izvinite na upadu :d u diskusiju,a sta bi to OC promenio kad i 6000+ i e6700 postizu 160+ FPS "across the board"? :D
Tacno,OCovan e6700 bi definitivno bio brzi od 6000+,ali to bi bilo apsolutno beskorisno,jer i onaj nejaki Celeron na defaultu izbacuje 60+ fps sa 8800GTX u 19*12 rezoluciji,a kamoli 150+fps sa 6000+,tako da prica o OCu i rezultatima sa istim pada u vodu :).

Aman Ivane citaj moj prvi post :) a ovo drugo je odgovor za bacanje prasine u oci javnosti. Da bas Lost Planet leti na celi/ sempi konfama aha... :d
Opet kazem ja sam neznalica i bolje da cutim, ima ovde mnogo pametnijih/ iskusnijih, te cu nesto mozda nesto i nauciti :)

@Ivanbo:

zato sam i reko odma da su igre sa testa bezveze jer ne pokazuju nista. Drugo - nemaju svi 8800gtx, trece: sto veci klok - to veci FPS. Na svi procesorima naravno. Samo je fora sto se sa c2d dobije vise jer se klokuje vise. I onda kad uzmes da neka igra ima min fps od 25 na 3000mhz X2-jci, i isto toliko fps na c2d @ 2600mhz, pa dignes takt X2-jci na 3400mhz (sto ce malo teze da ide...) i dobijes 27fps min, i dignes takt c2d-u na 3200mhz i dobijes 30fps. E sad, C2D-u (na e64xx seriji i navise) podignes napon, dodas kuler i odes na 3.6ghz (sto nije tesko i dalje) i dobijes 33-34fps. Eto zato ima veze overklokovanje. U datom primeru (fiktivnom) sa X2 6000+ je igra neigriva i nista ne mozes povodom toga, a na c2d mozes da isteras da bude igriva. recimo da je u pitanju Colin McRae D!RT u 12x10 rezoluciji na 7900gs karti...Dalje u poredjenju je takodje vazno naci koji X2 moze "glat" da ide na 3000mhz, a da nije jako skup, i koji c2d ce ici na 3-3.2ghz i da je takodje sto jeftiniji. U praksi je to E2160 za 90 evra, i ne znam koji X2, nek me neko dopuni, nisam ih testirao. Dajte model i cenu.

Yoti,ljudi su testirali sa ciljem da vide kako se procesori ponasaju u trenutnim naslovima i onim koji ce tek doci.Zakljucak je jasan :).Lost planet je multicore i 4 jezgra je bolje od 2,o jednom i da ne govorimo :).Ali multicore ce doneti podjednako ubrzanje na svim platformama,dual i quad core,tj. cak ce na onim platformama(kao K8 i K10) bolje skalirati zbog prirode arhitektura-IMC i DirectConnect(ovde iskljucivo mislim na 4+ jezgara,tipa X4 vs Yorkfield i 4x4 sa X4 VS Skulltrail).
Naravno sve zavisi kako i na koji nacin je aplikacija(tj igra) napisana da koristi prednosti 2(4,8) jezgra pa od toga ce i zavisiti skaliranja sa vise jezgara.Dual Core je minimum za neko ozbiljno igranje u 2008+ godini,a s'obzirom na cene Dual Core je presao u mainstream sa najjeftinijim modelima vec u 55e kategoriji.
PS P4 i to u dual core(PentD) kategoriji i to na 3+Ghz bi bio tamo negde u Sempi-Cely kategoriji na onim grafikonima u legitovom testu,da ne govorim o poredjenju sa 4000+ ili e4300 i navise :d.

Poslednja izmena:
@Ivanbo:

zato sam i reko odma da su igre sa testa bezveze jer ne pokazuju nista. Drugo - nemaju svi 8800gtx, trece: sto veci klok - to veci FPS. Na svi procesorima naravno. Samo je fora sto se sa c2d dobije vise jer se klokuje vise. I onda kad uzmes da neka igra ima min fps od 25 na 3000mhz X2-jci, i isto toliko fps na c2d @ 2600mhz, pa dignes takt X2-jci na 3400mhz (sto ce malo teze da ide...) i dobijes 27fps min, i dignes takt c2d-u na 3200mhz i dobijes 30fps. E sad, C2D-u (na e64xx seriji i navise) podignes napon, dodas kuler i odes na 3.6ghz (sto nije tesko i dalje) i dobijes 33-34fps. Eto zato ima veze overklokovanje. U datom primeru (fiktivnom) sa X2 6000+ je igra neigriva i nista ne mozes povodom toga, a na c2d mozes da isteras da bude igriva. recimo da je u pitanju Colin McRae D!RT u 12x10 rezoluciji na 7900gs karti...Dalje u poredjenju je takodje vazno naci koji X2 moze "glat" da ide na 3000mhz, a da nije jako skup, i koji c2d ce ici na 3-3.2ghz i da je takodje sto jeftiniji. U praksi je to E2160 za 90 evra, i ne znam koji X2, nek me neko dopuni, nisam ih testirao. Dajte model i cenu.

A sa 33fps-a ces se samo tako naigrati :d.Daj molim te lol.Reci mi da si bio ozbiljan sa ovim poredjenjem.33fps NIKAKO nije dovoljno za udobno igranje.Moze da izgleda tako na momente.Za udobno igranje je potrebno bar 45+ fps i to svi znaju.A koja igra toliko taxira CPU da je bas on bottleneck ja stvarno ne znam...I opet se vracamo na pricu o 25fps i 33fps i sve u krug.

i ne znam koji X2, nek me neko dopuni, nisam ih testirao. Dajte model i cenu.
Evo 4400+ Brisbane sa cenom od 84e(MPC sa pdv) ce prvi da ode na 3Ghz sa box-om,da ne pricamo o jacim modelima.X2 6000+ sa 89TDP-om(pojavio se kod nas) ide na 3.4Ghz sa HyperTxom Orthos stabilno(pogledaj na XS AMD sekciju),a 3.7Ghz su ljudi postizali za slikanje.5600+ sa 130e(mpc sa pdv) cenom ide na 3.2Ghz za svaki dan sa Hyper ili jacim kulerom.Oba su F3 stepping(CZ revizija).

Sta si mi rekao, a da ja nisam, reci mi molim te, ali konkretno narodnim jezikom :) Pod znanjem/ iskustvom ne smatram informisanost ;)
Jedva si docekao da bacis kez :p :whip:

edit:
i sta oni deru O/C-ovan PE2160 :d i P4 za slikanje, ali u SPi-u na 7GHz pa sta :p

Poslednja izmena:
Znanje i iskustvo idu pod ruku sa informisanoscu(i bez njega su malo bajati :) ).
Htedoh da kazem da K8 i Conroe daju zadovoljavajuce rezultate u danasnim igrama koje su GPU bound u 99% slucajeva i koje imaju tendenciju da budu threadovane u skoroj(ili daljoj ?) buducnosti.OC procesora znaci dosta vise u aplikacijama koje podrzavaju SSE i tu ce se videti velika prednost Conroe i derivata nad K8(velika cak i bez OC,sa njim jos veca).
Hehe nisam nista docekao ;),hteo sam samo da pojasnim moj stav prema sadasnoj situaciji na trzistu.Oni koji znaju sta kupuju(A/V obrada) ce kupiti COnroe zbog superiorne SSE izvedbe(u odnosu na K8).Gamer-i su oni koji su u zabludi i koje sam "adresirao" ovom temom :).

Poz :)

Poslednja izmena:
Da nije O/C potencijala C2D-a, navedeni bi skoro bio i neprimecen na IT sceni, to je ono sto se konstantno i gura pod tepih u ovakvim temama?
sjajno opazanje. Mislim da jako malo ljudi zapravo moze da vidi veliku sliku koju su Intelovi marketinski magovi kreirali. Oni su zaista maksimalno odigrali na kartu overkloka i "glasnogovornickog" mentaliteta entuzijasta.

Stoji fakat da je tihljudi najmanje, ako s egleda globalno trziste, ali su najglasniji i C2D je izasao na dobar glas upravo zbog overklokovanja, bas kao sto ti kazes.... ima tu jos par sitnica (gresaka koracima koje je AMD napravio), ali je ova prica oko O/C-a u marketinske svrhe izuzetno, izuzetno znacajna. Sta vise, jos ce biti pojacana sa Penrynom.

No da se vratimo na temu.

naravoucenije ovog testa je:

Bolje kupiti CPu od 100€ i graficku od 200€, nego li CPU od 200€ i graficku od 100€!

sjajno opazanje. Mislim da jako malo ljudi zapravo moze da vidi veliku sliku koju su Intelovi marketinski magovi kreirali. Oni su zaista maksimalno odigrali na kartu overkloka i "glasnogovornickog" mentaliteta entuzijasta.

Stoji fakat da je tihljudi najmanje, ako s egleda globalno trziste, ali su najglasniji i C2D je izasao na dobar glas upravo zbog overklokovanja, bas kao sto ti kazes.... ima tu jos par sitnica (gresaka koracima koje je AMD napravio), ali je ova prica oko O/C-a u marketinske svrhe izuzetno, izuzetno znacajna. Sta vise, jos ce biti pojacana sa Penrynom.
To i sam Intel priznaje, bilo je o tome reci na Intel Channel-u :)

Bolje kupiti CPu od 100€ i graficku od 200€, nego li CPU od 200€ i graficku od 100€!

Pa u nekoj sam takvoj prici :) ali bacicu pare na Penryn :d zelim ga u masini kao sto sam zeleo i ovog lepog, a bezveze nakudjenog Radeta :d :) Nedjo radi k'o zmaj :type:

Poslednja izmena:
@Ivanbo:

nisam rekao da je 33fps dovoljno za igranje, omasio si poentu i izopacio ono sto sam pisao. Poenta je da 33fps % gledano mnogo vise nego 25fps, a 25fps je skoro skroz neigrivo. Takodje si prevideo da sam rekao MINIMUM FPS, a ne average. :) Nije ti svejedno da li imas X2 na 3.2ghz ili c2d ako si pre mesec dana dao 280evra za neki 8800gts...Nije ti svejdno ni ako imas 7600GT, svejedno je ti je samo ukoliko igras one matore igre sa onog testa. Kao sto Yoti rece, pokreni Lost Planet na toj konfi koju imas, (cini mi se da imas neki x2 ili gresim ?) kasnije prebaci svoju graficku u neki sistem sa e2160 na 3ghz pa mi reci da je svejedno. Svejedno je i ako imas neki radeon 9600 ili tako nesto matoro... Apsolutno se slazem da od babe nemosh' napraviti devojku ni sa kakvim procesorom, ali ne mora se bas ni imati 8800gtx da bi se videla razlika.

@Nedjo:

"naravoucenije ovog testa je:

Bolje kupiti CPu od 100€ i graficku od 200€, nego li CPU od 200€ i graficku od 100€!"

^^ Word ! :wave:

@Yoti:

ma daj bre, priznaj da si se ispalio :D Onaj 8800gtx sto si imao je babaroga za to crveno cudo :D ;) :wave:

Poslednja izmena:
Zelena vuruna fuj :p Ova tisina vredi :) a GPU sasvim dovoljan i radi k'o doxa!

Poslednja izmena:
qx-x,znaci Lost Planet je taj jedan test sa kojim cu morati da se pomirim da ce sporije raditi na mom X2 :(.I to je zivot :d.
I dalje kazem da bilo koji kloknuti X2 i Allendale je sasvim dovoljan za 8800GTX,posebno ako se igras u vecim rezolucijama.

Bole ih uvo da se cimaju zbog troje ljudi koji ih do sad nisu provalili da lupaju brojke napamet :p

Steta bas me interesuje kakva je razlika u novijim igrama.

Ovaj test sam daaaavno citao...

Ufff sto sam ispao pametan :d (hint: pogledati u "moja masina" :d )

Ufff sto sam ispao pametan :d (hint: pogledati u "moja masina" :d )

Da znas da jesi;) sa tom grafikom u 1280x1024 igraces sve na high sto trenutno postoji a kad setujes visoka podesavanja sto se grafike tice brzina procesora nije bitna nedobija se nista, barem u onim igrama u kojima sam ja mogo da izmerim FEAR, CRYISIS. Nedavni test na nasem omiljenom saitu pokazao je da ni megabajti kesa neigraju neku ulogu to jes skoro nikakvu, barem kad je u pitanjiu najzahtevnija igra Crysis, razlika koja postoji recimo Quake 4 je nebitna kad u svakom slucaju i sa najslabijim procesorm na testu imas igrivih 65fps, jedina zamerka testu je sto nije uradjen ranije da ljudi znaju sta da kupuju sto se tice masina za igranje ali to je sve marketing, kome bi uvoznici prodali Q6600 i E6850 da su ovaj test objavili ranije recimo sredinom 2007, ustvari bilo je testova ali kakvih, kad se testiraju procesori setuju se minimalne rezolucije i koriste neke preslabe graficke karte a u takvim situacijama se vidi razlika i to poprilicna, samo sto takav test nije nikakva referenca kada su u pitanji igracke masine, tek ovim testom se pokazalo ono sto vecinu ljudi zanima a to je sta kupiti za sto boje igranje, cak i ovom testu nedeostaje jedan segment a to je da su recimo svi procesori sa testa kloknuti recimo na 3000mhz verujem da test nebi pokazao skoro nikakvu razliku sto se igara tice bar ne u ovim graficki najzahtevnijim igrama.
http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14602&oliver=4914

Nazad
Vrh Dno