Šta je novo?

[CPU Coolers] Mali test velikih kulera by osrednji overkloker :D

demios

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poena
770
Evo, kao shto sam obecao, testiranje sam zavrshio, pa je red doshao da podelim sa vama zabelezeno i da kazem po neshto ukratko o svakom kuleru.
Slike kulera i SS-ove kao i specifikacije ne bih kachio, toga imate na internetu dosta, ako neko bash bude insistirao, okachicu, nije problem.

Noctua NH-D14

pros:
-kvalitet izrade; bukvalno sve, kuler, ventovi, kachenja, pakovanje
-2 odlichna ventilatora 14&12cm sa odlichnim razmerom izmedju buke i performansi
-odlichno resheni, jednostavni, chvrsti, univerzalni secufirm mounting kit
-jednostavno i efikasno kachenje ventilatora
-odlichne performanse u svim rezimima i platformama

cons:
-lichno ne volim boju noktuinih ventova i stoga ih smatram dosta ruznim :smoke:
-fabrichki baza nije bila bash idealno ravna
-ochekivao sam ipak josh malo bolje performanse, kako stock tako i modded
-cena

Coolink Corator DS

pros:
-vrhunske performanse pogotovo u modded varijanti
-kao i noctua, koristi identichan sistem za kachenje, odlichni secufirm
-kvalitetan 4pinski ventilator ~1700rpm max
-jedinstvena HDT tehnologija
-kvalitetno pakovanje :)
-cena

cons:
-na prvi pogled deluje jeftino i nekvalitetno
-nedostatak josh jednog ventilatora, kao i drugog para zakachaljki za isti
-ruzniji i od noktue :d
-osrednje performanse na intel platformi out of the box
-kachenje ventilatora je moglo bolje da se uradi

Alpenfohn Brocken

pros:
-fantastichne performanse za taj cenovni rang (~35e), pogotovo stock rezim
-telo kulera deluje kvalitetno, neobichno i po meni lepo
-simpatichan 4pin pwm vent na ~max 1450rpm, koji svetli ljubichasto :D
-2 para kachenja za ventilatore, kao i 8 praktichnih antivibracionih gumica
-solidno, pakovanje/kutija
-odlichna baza out of the box
-cena

cons:
-nedostatak backplate-a za intel platforme, shto dovodi do savijanja ploche
-pomalo jeftino reshena sva kachenja, sa dosta plastike
-na amd ga je moguce montirati samo u horizontalnom polozaju
-mozda su mogli i oni josh jedan ventilator da stave, ali za te novce....
-malo nezgodno kachenje ventilatora

Prolimatech Megahalems

pros:
-odlichne performanse u svim rezimima, pogotovo stock sa brocken ventilatorom
-kvalitet izrade svega sem kutije, koja nije na istom nivou
-najbolji mounting kit-ovi, da su malo jednostavniji, bili bi savrsheni
-odlichna baza, lapovanjem sam dobio samo ~1c :D
-2 para kachenja za ventilatore lakih za upotrebu
-za amd kachenje mora da se doplati lepih ~10e

cons:
-cena
-cena
-cena
-sa dva kvalitetna ventilatora i sa kachenjem za AMD, prevazilazi 75e
-pomalo monoton i jednostavan izgled (moze biti i pro nekom, meni nije)

Thermaltake Frio

pros:
-solidne performanse
-celokupan utisak o kvalitetu je dobar, lepog je izgleda, pogotovo ventovi
-2 ventilatora na 2500 max rpm, svaki sa potenciometrom
-jednostavno i brzo kachenje ventilatora na kuler pomocu antivibr. gumica

cons:
-ventovi na max rpm su previshe buchni
-baza je konkavna bila
-out of the box kachenja ne obezbedjuju adekvatan pritisak na cpu
-osrednje performanse zbog gore navedenih razloga

Corsair H50

pros:
-dobre performanse u modded rezimu
-zanimljivog izgleda, dobrog kvaliteta izrade, sem kachenja
-mnogo prostora oko procesora, moguce je montirati tall HS memorije

cons:
-osrednje stock performanse
-samo jedan ventilator u pakovanju
-od plastichnih delova za kachenje mi se dize kosa na glavi :D
-blago zujanje pumpe
-cena

Spire Gemini

pros:
-samo telo je lepog izgleda i korektnog kvaliteta izrade.
-solidne performanse, pogotovo stock
-2 ventilatora @ 1700rpm, jedan je 4pin
-nije preterano buchan

cons:
-kutija i pakovanje bash deluju jeftino
-kachenja, iako metalna, loshe su uradjena
-kachenja za ventove su ne bash sjajna
-baza je bila konkavna
-performanse su mogle biti bolje

Spire Thermax II Eclipse

pros:
-po meni, najlepshi na testu...i to je to....:(
-2 venta @2200rpm

cons:
-pakovanje kao i kod gemina
-kachenje isto tako
-kachenje ventilatora je pain in the ass sa gumenim distancerima
-ochajna baza, zahvaljujuci kojoj i ovako losi rezultati
-buka koju proizvode ventilatori koji su inache 3 pinski

Shto se tiche alpenfohn kulera, njega sam ranije kupio, i odmah lapovao, iako mozda za to nije bilo potrebe jer mu je baza bila odlichna, stoga, njegove stock rezultate uzmite sa rezervom od nekih 1-2c.
Malo su mi i chudni rezultati gemina, stock i modovano, al shta je tu je, kachenje je krimi i teshko je oceniti koliko treba pojedianchno zashrafiti svaki shraf.
Moj favorit, kuler koji me je i inspirisao na sve ovo, je na zalost podbacio zbog neravne baze koju nisam smeo vishe da shmirglam zbog potenijalnog otvaranja hitpajpova.

rezultati su u tabelama i grafikonima ispod, pa ako nekog zanima, neka baci pogled.
shto se tiche slika, josh jednom kazem, ako neko insistira, kachicu, ima dosta i SS-a.

Za sada samo ono najbitnije... esencija :D

Prilozi

• ScreenShot012.jpg
    ScreenShot012.jpg
    357 KB · Pregleda: 993
  • ScreenShot010.jpg
    ScreenShot010.jpg
    324.8 KB · Pregleda: 655
Matori, svaka cast na trudu. :smoke:

Odlicno! Ne insistiram na slikama, ali ako bude, ne moze da skodi. Jos jednom, svaka cast.

PS. Ne bi bilo lose da dodas u opis i cene, da ljudi izvagaju sta im se uklapa u budzet.

Suma sumarum, Megisa i dalje najbolji - u smislu dobrog kvaliteta (vesanje i zakacaljke na prvom mestu), top performansi i ne zauzima previse prostora kod RAM slotova - velika mana "twin tower" hladnjaka.

Inace siguran sam da je dooosta vremena sve ovo oduzelo :)

Lepo Milose, ali u grafikoima si "nacrtao" idle temperature kulera, dok u tabeli imas i max temperature koje si postigao load testom.... :)

Hocu reci fali ti jos jedan red bar-ova na grafikonima, ako me razumes.
I pojasni ljudima sta predstavlja delta T. ;)

Vidimo se danas.

:wave:

svaka cast na trudu!

fala svima.

cene su sharene, a nisam ih kachio da ne krenu komentari tipa: gde ima za te pare? ili ima i jeftinije itd itd, al ajde.
za spire kulere i frio ~50e, corator malo vishe ~55, noctua ~75, megahalem ~50e bez ventova i amd kachenja, alpehfohn ~35e, corsair ~70e

shto se tiche toga ko je najbolji, zanemarujuci estetiku, ja bih rekao noctua, kao najkompletnija. best buy je alpenfohn, a neka sredina corator. ni sa megahalemom nema neshto preterano mesta oko soketa kad se koristi u push pull konfiguraciji.
tj generalno sa svakim od ovih kulera je pozeljno imati memorije sa niskim hit HS ovima.

idle temperature nema jer je namerno nisam ni belezio. vec sam naglasio sa to necu chiniti, s obzirom da je to, po meni, totalno nepotrebno i nebitno.

a ko ne zna shta je to delta T neka pita. a i da se izvesti zakljuchak :)

seeyaa ;)

Svaka cast druze!!! Kratko i jasno!
Zal mi samo sto ne dobavi fenrira, mislim da je on verovatno jedini od ostalih koji bi performansama kud i kamo mogao parirati kulerima sa testa. I naravno, cuveni true!

Svaka cast na testovima i trudu.

Respect! :)

Svaka čast. Nego po ovom testu, poliranje se u principu isplati?

Nisam baš siguran da li tumačim sa prvog grafikona kako treba, ali poliranjem NH-D14 se dobija skoro 5c na 4800MHz ?

Super test, jos jedna pohvala i svaka cast na trudu..

hvala ;)

@m_m
nisi bash dobro razumeo. poliranjem i stavljanjem jachih ventova se dobija toliko, nisam merio samo kad se lapuje, a sa fabrichkim ventovima, nisam imao vremena i zivaca josh i za to, bilo bi previshe :D

Sve pohvale za opis. Kratko i jasno. I sam imam Alpenfohn Brocken tako da sam se i pronašao u ovom testu.

I koliko je bucan taj Alpenfohn Brocken?
Deluje kao odlicna kupovina, samo mi je bitno da je prilicno tih, tj da nije mnogo bucniji od ostalih.

Deluje kao odlicna kupovina, samo mi je bitno da je prilicno tih, tj da nije mnogo bucniji od ostalih.

nije previshe buchan kad se zaleti na maximalnih 1450rom. po meni podnoshlivo i to naravno, samo u situacijama kao shto su linx ili neki dr test opterecenja, u vecini sluchajeva ne prelazi 1100rpm kada se jedva primeti.

Posle višemesečnog korišćenja mogu ti reći da nije preterano bučan. Defititivno dosta tiši od box-a. Ne znam na koliko ti se vrti kuler od grafe, ali ako je oko 50 procenata, Alpenfohn Brocken se verovatno neće ni čuti u tom slučaju.

U sustini, bitno mi je kakav je u idle-u, a kao sto je demios napisao tad je tih sto mi je sasvim dovoljno. I to me je interesovalo kakav je u odnosu na box, a trenutno se ventilator na grafi vrti na 50%, a kad dodje bolji cpu kuler smanjicu ako bude moglo. Jedino sto mi se ne svidja izgled Alpenfohn-a...
U svakom slucaju hvala na odgovorima.

Svaka cast na trudu!

Stvarno svaka cast za cimanje, konsultovacu i ovaj test kod sledece kupovine cpu kulera. Btw mislim da je testiranje puno kulera jedan od najgorih zbog skidaj/stavljaj/zasrafi/ efekta :p u IT svetu.
Ono sto mi ovkao na prvi pogled odskace od nekih testova koje sam citao ranije na netu je rez Spire thermax eclipse 2 kulera. Uglavnom svugde se slazu da je, kao sto kazes, "pain in the ass"" namestanje, i da je bucan zbog 2200rpm, ali da ima odlicne rezultate. Evo recimo ovde je u top 5 svihy vremena za Intel http://www.frostytech.com/top5heatsinks.cfm . :wave:

Stvarno svaka cast za cimanje, konsultovacu i ovaj test kod sledece kupovine cpu kulera. Btw mislim da je testiranje puno kulera jedan od najgorih zbog skidaj/stavljaj/zasrafi/ efekta :p u IT svetu.
Ono sto mi ovkao na prvi pogled odskace od nekih testova koje sam citao ranije na netu je rez Spire thermax eclipse 2 kulera. Uglavnom svugde se slazu da je, kao sto kazes, "pain in the ass"" namestanje, i da je bucan zbog 2200rpm, ali da ima odlicne rezultate. Evo recimo ovde je u top 5 svihy vremena za Intel http://www.frostytech.com/top5heatsinks.cfm . :wave:

znam ja sve to, ali dzaba kad je baza losha. kad bih nashao nekog ko bi to mogao da zalije tankim slojem bakra, kao shto je na corator-u, bilo bi extra

Može da se navuče sa procesom koji se zove galvanizacija http://www.surtec.co.rs/Galvanizacija.html .
P.S. Nije mi želja da reklamiram nekog već da pokažem koliko je prosto .

reche mi durgar, al kao nije siguran da moze tako "debeo" sloj. mislim, u pitanju je maximum 0.5mm, ako je i toliko.

u svakom sluchaju, hvala ti za info, kontaktiracu ih ovih dana.

uf sad videh, oni su u chachku. to cu onda nekom prilikom drugom kad krenem u tom pravcu, ili pak ako budu hteli kurirom da se odradi to.

Poslednja izmena:
reche mi durgar, al kao nije siguran da moze tako "debeo" sloj. mislim, u pitanju je maximum 0.5mm, ako je i toliko.

u svakom sluchaju, hvala ti za info, kontaktiracu ih ovih dana.

uf sad videh, oni su u chachku. to cu onda nekom prilikom drugom kad krenem u tom pravcu, ili pak ako budu hteli kurirom da se odradi to.

Druze kazi mi, molim te koji da kupim kuler od ova dva: 1. (Alpenfohn, Brocken) i 2. (Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev.2) koji je bolji po performansama po tvom misljenju? U napred hvala na odgovoru! I izvinite svi, sto se ovako ubacujem! Inace svaka CAST za TEST :wave:

Poslednja izmena:
ja bih rekao broj jedan. nisam ih direktno uporedjivao, ali ono shto sam video od freeezera, nije za pohvalu neku.

Nazad
Vrh Dno