Šta je novo?

[CPU cooler] TT TMG i1

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Cao,

neki dan sam kupovao hladnjak i za oko mi je zapao Thermaltake TMG i1 ali nigdje na netu nisam nasao review za njega pa sam odlucio da napravim mali eksperiment. Poredio sam ga sa Thermaltake Golden Orb 2-ojkom koja je nekih 5-6 stpeni bolja od intel box cooler-a za e5200. Procesor radi na 3.5GHz i na naponu od 1.296v (po opterecenjem 1.28v). Dakle, bez daljeg odugovlacenja evo takmaca:

TT Golden orb
B_angleview_01.jpg.jpg

TT TMG i1
B_03_angleview450.gif.jpg

Golden orb ima bakarnu bazu i umetak i aluminijumska perca. Tezina je 752g sto je po meni mnogo. TMG i1 lici na Vendettu i na TX2, pretpostavljam da im je direktni takmac a tezina je 525 grama sto je stotinjak grama vise od Vendett-e.

Da napomenem da je ambijetalna temeratura bila oko 22-23 stepena, testirano je u zatvorenom kucistu sa single dvanaestkom koja je bila okrenuta da izbacuje vazduh iz kucista.

Prvo idu rezultati u idle-u:

TT Golden Orb 2 idle
orbiiidleao0.jpg

TT TMG i1 idle
tmgi1idlenm4.jpg

TT Golden Orb 2 load
orbiiloadyp8.jpg

Tt TMG i1 load
tmgi1loadsi3.jpg

Rezultati u idle-u su slicni, dok je buka u slucaju TMG i1 neprimjetna. Posto je 4-pinski konektor na vent-u broj obrtaja je skromnih 1200, a radi se o frameles ventilatoru tako da se uopste ne cuje. TT Orb 2 je radio na konstantnih 1750 obrtaja po ploci, i bio je jedva cujan, ali ipak cujan.

Sto se tice load-a TMG 1i je dosta bolji sa 5 stepeni nizom temperaturom, 59tmax kod TMG-a naspram 64 tmax kod Orb-a. Ovde je TMG radio na oko 2600 rpm i pravio istu ako ne i manju kolicinu bude od TT ORB-a sa tim da mi se cini da je ta buka imala visu frekvenciju. Daleko od toga da smeta jer da nisam obracao paznju ne bih ni primjetio.

Suma sumarum jako dobar i tih hladnjak sa cijenom od oko 20tak evra koliko kosta i Vendetta koja je koliko sam cuo malo bucnija i malo bolje hladi. Pretpostavljam da je to zbog ventilatora koji gura malo vise vazduha preko aluminijumskih rebara. Toliko do mene, poz!!

zanima me 2 stvari:
da li moze na am2 i da li moze umesto tog fana da mu se montira neki drugi vent? takodje visina ne bi bila losa informacija |))

skontao... postoji a1 model za amd... ali ovaj nije taj |[

Poslednja izmena:
zanima me 2 stvari:
da li moze na am2 i da li moze umesto tog fana da mu se montira neki drugi vent? takodje visina ne bi bila losa informacija |))

Za am2 ide druga verzija, cini mi se TMG a1, dok je visina 141mm tako da moze da stane u sva kucista. Drugi vent moze da se montira bez problema, samo se ovaj skine, ali mora biti 92mm zbog rasporeda rupa.

Imao sam TMG i2 koji sam kupio jer mi je tada trebao manji kuler. Ovaj TMG i1 na papiru tuce toliko popularni TX2 zbog pipe-a vise i PWM ventilatora. Davno sam vec to piskarao, ali nisam video da ga je neko pazario do sad i da potvrdi to u praksi.

Bilo bi lepo ako bi neko odradio isti test sa E5200 na 3.5GHz.

Licno, za iste parice bih isao na Vendettu, ali mislim da je realno ipak skuplji OCZ.

Poslednja izmena:
Jedina mana ovoga cooler-a po meni jeste nizak airflov njegovog ventilatora koji je max. 35.14 CFM sto je za 2600 RPM dosta malo. Sa druge strane, i na 2600RPM je prilicno tih tako da se ni pri max. opterecenju ne cuje, tj. cuje se ali malo, i to pretpostavljam da se cuje vazduh koji prelazi preko hladnjaka. Mozda bi neko dosao u iskusenje da stavi neku silent Nocutua-u koja ima cini mi se preko 50 CFM na ~2000RPM, ali TGM i1 + Noctua= skoro Vendetta2.

Zaista bi me zanimao neke matchup ovoga i vendette1, ali isto tako mislim da nekih bitnijih razlika ne bi bilo. Stepen dva gore - dole nije bitno.

Nazad
Vrh Dno