Šta je novo?

COVID-19 / Koronavirus (SARS-CoV-2)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zna li neko info kakav je protokol sad za ljude koji slecu na aerodrom Teslu,jel idu jos uvek u one kampove itd 14 dana ili je nesto promenjeno,ili gde se raspitati za takav vid informacije
Sa portala nova.rs:
Ana Brnabić je kazala da će u petak Krizni stab održati sednicu i tada će se znati tačno određene mere za ulazak u Srbiju. Jasna preporuka biće poznata u petak ili ponedeljak.

Ana Brnabić je kazala i da postoje dve opcije – putnicima će biti neophodan PCR test ne stariji od 24 sata ili će se taj test raditi na granicama.

Takođe, na današnjoj sednici očekuje se potvrda odluke o ukidanju vanrednog stanja i policijskog časa u našoj zemlji.

Podsetimo, jutros je epidemiolog dr Predrag Kon rekao da još uvek nije doneto rešenje o otvaranju granica, a da će se verovatno tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju.

Osim toga, dr Kon je za portal Nova.rs kazao i da će karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana ostati na snazi, ali takve odluke će se razmatrati i usklađivati sa međunarodnim dogovorima i merama.

Očekujte da za nekoliko nedelja ovo bukne još gore nego na početku. Priča mi šurak, bili na slavi njih 40, imaju neki običaj da svaki gost pije iz iste čaše po nekoliko puta. Mesto je do pre nekoliko dana bilo u karantinu zbog velikog broja zaraženih. Dovoljno je da je samo jedan gost imao, svi su zakačili. A to je samo jedan dan jedne slave, ko zna koliko je takvih bilo, a tek ide Sv Nikola.
Priča mi supruga, kaže pun joj instagram masovnih proslava rođendana dece.
Stvarno smo lud narod.

Pozdrav, mali update.

Juce sam isao do ambulante, rezultati krvi ok, snimak pluca ok, sutra ce biti i rezultati testa na Covid.

Temperatura je isla do 38 max, juce je varirala od 36,5 do 37,3. Od jutros 37,2 blago sam izlomljen+sto sam izgubio i culo mirisa i ukusa tako da ne znam šta da mislim. Kasalje povremeno ali nista preterano. Jedva čekam sutra da vidim te rezultate kakvi god bili...

Francuz “nulti pacijent”, imao koronu pre prve zaraze u Kini

Prvi slučaj koronavirusa možda u Evropu uopšte nije stigao iz Kine! Naime, Amir Hamar, Francuz alžirskog porekla, smatra se najverovatnijim "nultim pacijentom", jer je njegov uzorak krvi izvađen još u decembru, kada je mislio da boluje od gripa, a ispostavilo se da je pozitivan na koronavirus, još pre prvog potvrđenog slučaja u Kini.

Sta kazete na ovu vest???

Glup i senzacionalisticki prevod strane vesti tipican za domace medije koji su se sveli na pruzanje servisnih informacija sa 0 kritickog razmisljanja, zato i brisu modovi postove sakom i kapom

French hospital discovers Covid-19 case from December

https://www.theguardian.com/world/2...tal-discovers-covid-19-case-december-retested

The man’s wife worked alongside a sushi stand, close to colleagues of Chinese origin, Cohen said. It was not clear whether those colleagues had travelled to China, and the local health authority should investigate, he added.

“We’re wondering whether she was asymptomatic,” he said. “He may be the ‘patient zero’, but perhaps there are others in other regions. All the negative PCRs for pneumonia must be tested again. The virus was probably circulating.”

Francuz “nulti pacijent”, imao koronu pre prve zaraze u Kini

Prvi slučaj koronavirusa možda u Evropu uopšte nije stigao iz Kine! Naime, Amir Hamar, Francuz alžirskog porekla, smatra se najverovatnijim "nultim pacijentom", jer je njegov uzorak krvi izvađen još u decembru, kada je mislio da boluje od gripa, a ispostavilo se da je pozitivan na koronavirus, još pre prvog potvrđenog slučaja u Kini.

Sta kazete na ovu vest???
Prvo što mi pada na pamet je da sumnjam u test. Ne na taj jedan nego na ceo tip testa. Ko zna na šta reaguje.
Naravno, ko će ga znati...

Ok, lame ce da nas izlece izgleda

Structural Basis for Potent Neutralization of Beta coronaviruses by Single-domain Camelid Antibodies

https://www.cell.com/pb-assets/products/coronavirus/CELL_CELL-D-20-00891.pdf

SUMMARY

Coronaviruses make use of a large envelope protein called spike(S) to engage host cell receptors and catalyze membrane fusion. Because of the vital role that these S proteins play, they represent a vulnerable target for the development of therapeutics. Here, we describe the isolation of single-domain antibodies (VHHs) from a llama immunized with prefusion-stabilized coronavirus spikes. These VHHs neutralize MERS-CoV or SARS-CoV-1S pseudo typed viruses, respectively. Crystal structures of these VHHs bound to their respective viral targets reveal two distinct epitopes, but both VHHs interfere with receptor binding. We also show cross-reactivity between the SARS-CoV-1S-directed VHH and SARS-CoV-2S,and demonstrate that this cross-reactive VHH neutralizes SARS-CoV-2 S pseudo typed viruses as a bivalent human IgG Fc-fusion. These data provide a molecular basis for the neutralization of pathogenic beta coronaviruses by VHHs and suggest that these molecules may serve as useful therapeutics during coronavirus outbreaks

Državni aparat koji je stao u jednom danu 16/17 marta, neće se pokrenuti bar 10 dana... Na delu je neverovatna tromost i lenjost državnih nam službenika. Znali su 5 dana unapred zvanično, nezvanično i duže, kada prestaje VS, do tada su mogli uveliko da spreme nova pravila i mere. Ali ne, MUp lepo kaže, radite i dalje po pravilima iz VS dok ne dobijete nova. Upravni poslovi MUPa boga pitaj kad će da krenu sa radom, i neće ni onda punim kapacitetom.

Razni sekretari po gradskim kućima i opštinama tek danas će ući u svoje kancelarije i "dati mišljenje" kada i kako će krenuti da rade svoj posao...

Bitno da su privatni sektor naguzili da mora da krene i puni kasu. Tj. oni koji su stali, mi koji nismo ni stali, odavno skupljamo dinare/evriće za podelu.

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Doneli su odluku šta ostaje na snazi i šta ne ostaje. Među onima koji ne ostaju na snazi su sve odluke vezane za rad od kuce, etc.. Tako da ne znam sta cekaju.

Btw. legao je minimalac pausalcima.

Meni je ovo, toliko naglo otvaranje svega i svacega i expresno vracanje u "normalno stanje" ,krajnje cudno i nekako bizarno...

Sta ti likovi iz vlasti misle ovim da urade i postignu (osim izbora) stvarno ostaje nejasno...

Besmisleni potezi za većinski funkcionalno nepismenu, neinformisanu i inertnu masu.

Pobedili smo koronu i prebrodili veliku krizu, budite svi srecni dragi moji :bottle:

Danas 57 potvrđenih. Oko 1% testiranih.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Pa oni mogu da objave kako imamo 2 novozarazena dnevno i nikom nista....Kako to neko moze da proveri?

Steluju podatke kako im odgovara...

Državni aparat koji je stao u jednom danu 16/17 marta, neće se pokrenuti bar 10 dana... Na delu je neverovatna tromost i lenjost državnih nam službenika. Znali su 5 dana unapred zvanično, nezvanično i duže, kada prestaje VS, do tada su mogli uveliko da spreme nova pravila i mere. Ali ne, MUp lepo kaže, radite i dalje po pravilima iz VS dok ne dobijete nova. Upravni poslovi MUPa boga pitaj kad će da krenu sa radom, i neće ni onda punim kapacitetom.

Razni sekretari po gradskim kućima i opštinama tek danas će ući u svoje kancelarije i "dati mišljenje" kada i kako će krenuti da rade svoj posao...

Bitno da su privatni sektor naguzili da mora da krene i puni kasu. Tj. oni koji su stali, mi koji nismo ni stali, odavno skupljamo dinare/evriće za podelu.

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Znaci nista od registracija 1 na 1 jos neko vreme... :d

Od sutra ipak pustaju GSP za sve, ne iskljucivo za zaposlene kao sto su sve vreme pricali, da ce biti uz redare i obelezena mesta za sedenje. Izgleda da su promenili odluku u poslednji cas. Sjajno, svi cemo da se zarazimo...

Poslednja izmena:
Sad im je u interesu da sto pre uspostave "normalu", jer su preterali sa zastrasivanjem pa nece glasacko telo da im ide na izbore :)

Plus je "nikad bolja ekonomija" vec u kolabrirala, ali sad ce 7 milijardi zaduzivanja pa opusteno :)

Problem je u tome sto niko nije siguran kako ce se ponasati virus u "normalnim" okolnostima, i takodje u tome sto jedan dan kazu jedno, drugi dan nesto sasvim drugo, sto je i veoma opasno po javno zdravlje, dok se ne ustanovi dinamika nove "krive".

Znaci, ljudima nikad ništa ne valja. Kad je veliki broj zarazenih onda "steluju podatke i lazu da nas drze u kucama", kad su brojke manje onda "steluju jer lazu, jer vise ne znam ni ja sta..". Pobogu koje teoroje zavere.. De se odlucite.

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

A kada je neko napisao da steluju podatke o velikom broju zarazenih?

Ja polazim pre svega od ponasanja tzv struke, kriznog staba i" njegovog velicanstva predsednika"....krajem marta i pocetkom aprila, situacija je bila kataklizmicna, na konferencijama su oni likovi padali u trans i zapomagali "kako nam preti italijanski scenario"....ljudima su slali SMS poruke u kojoma nas mole da ostanemo kuci, jer smo na "rubu opstanka"..... Uvodi se strogi karantin..

I takva je sitacija bila negde do 10 aprila kada je Darija odjednom, niotkuda izjavila da "vidi svetlo na kraju tunela"... Tada se i pronela vest da se vanredno stanje ukida 6 maja....

Tako je stanje "rominjalo" negde do 20 aprila, svakog dana smo imali po 300,400 novozarazenih, mnoga nova zarista.... ali iz kriznog staba i od prvorodjenog su pocele da stizu poruke kako sitacija dolazi pod kontrolu, kako nije sve bas tako strasno itd, itd...

I odjednom, krajem aprila nas vodja najavljuje ukidanje vanrednog stanja uskoro,.... iako je i tada broj novozarazenih svaki dan bio po 200,300..a strogi karantin i dalje na snazi....i pojavljivala su se nova zarista...

I evo danas, 10ak dana kasnije imamo samo 50ak novozarazenih, vanredno stanje ukinuto, sve je normalno, sve mere se ukidaju, sve se vraca u "normalu"...

Da li neko moze da kaze da mu ova retrospektiva prethodnih mesec i nesto dana deluje normalno?

Od sutra ipak pustaju GSP za sve, ne iskljucivo za zaposlene kao sto su sve vreme pricali, da ce biti uz redare i obelezena mesta za sedenje. Izgleda da su promenili odluku u poslednji cas. Sjajno, svi cemo da se zarazimo...

ja sam razumeo da ostaju pravila za broj mesta(za sedenje i stajanje) u vozilima. kako god, haos u najavi

ja sam razumeo da ostaju pravila za broj mesta(za sedenje i stajanje) u vozilima. kako god, haos u najavi

Ne ostaju, na "predlog" Vucica, vraca se rezim od pre ukidanja vanrednog stanja, nema ogranicenih mesta i redara, vozi se ko kad i koliko hoce. Malo je reci da sam sokiran. Firma od ponedeljka nece vise da placa car go, kola nemam...

Poslednja izmena:
Neki zubari su krenuli jos od ponedeljka al pod punom zastitom..

Poslednja izmena:
Ne znam da li ima veze tvoj link sa temom(po meni ne) ali eto zena danas dobila aprilsku platu kad ono 10% uvecanja, pa sad zaista ja svojoj supruzi vise verujem.

Pa hajde kad te nije vec mtzelo da se registrujes, okaci taj izvestaj od plate da razuverimo neverne Tome.

Potpuna dezorganizacija, sto i nije nikakvo cudo. Imali su toliko vremena da organizuju prevoz i nisu uspeli Na kraju je ON resio da sakuplja politicke poene olaksavanjem prevoza gradjana, vise nema govora o nedovoljno mesta na groblju. Pa ako pustis guzvu u saobracaju, mozes da dozvolis i utakmice, u cemu je razlika? Clanovi " strucnog" dela kriznog staba ( Kon i Nestorovic ) daju potpuno suprotne odrednice ponasanja ...Ovo je komedija...

Pre bih rekao da je horor zanr. Videcemo za koju dan ili nedelju rezultate.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno