Šta je novo?

COVID-19 / Koronavirus (SARS-CoV-2)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Podaci za Holandiju koji prikazuju broj preminulih na nedeljnom nivou od 1995 do danas.

th4sc5sgzjw41.png

Poslednja izmena:
Sta vredi, ljudi ce i dalje verovati da je stanje potpuno normalno... Sto su ti komorbiditeti, svi odjednom krenuli da eskaliraju, u svim zemljama sinhronizovano.

Poslednja izmena:
Pa mislite da će 100+ umrlih (pa neka ih bude i 3x više, a nije) da utiče na ukupnu statistiku?
Da karikiram, nisu pomrli ti koji bi pomrli od gripa, nisu izginuli u saobraćajnim nesrećama, nisu padali da skela...

Valjda ovakav link sme? Euronews je u pitanju ali pun je internet sličnih informacija i za druge zemlje. Drugo je Twitter post gradonacelnika Bergama,
https://www.euronews.com/2020/03/21...h-toll-from-covid-19-likely-to-be-much-higher
https://twitter.com/giorgio_gori/status/1243204679934324738
Svodi se na ovo,
"Mayor in Italian city of Bergamo suggests higher death toll due to coronavirus: 446 residents died between March 1 and March 24, which is 348 above the average (98). Only 136 deaths were officially linked to coronavirus".
Od cega je ostalih 212 umrlo?

Samo da dodam da su to podaci do 21.3.

Pokusavaju istrenirati pse da nanjuse zarazene. Zamisljam, "Ko hoce u inostranstvo, moze da plati 100eur test ili da se ne tusira dva dana i ne stavlja dezodorans, pa da ga kuce onjusi" :)

Grčka nije imala 24/7 karantin.

Grčka je imala (ne znam da li imaju i dalje) SMS sistem gde si mogao da pošalješ SMS i tražiš dozvolu za izlazak do apoteke, prodavnice, lekara, da prošetaš psa, itd. u bilo koje doba dana, u krugu svoje adrese prebivališta na određeno vreme.

I u Francuskoj su bile dosta stroge mere...Britanija slično...jurili su ljude po livadama u engleskoj...

Poslednja izmena:
More than 55,000 people have now died in the UK because of the coronavirus pandemic, according to modelling for The Times based on new official figures.

Deaths in England and Wales in the week ending April 24 were 11,539 above the five-year average
Jezive posledice epidemije virusa u Velikoj Britaniji.

I u Francuskoj su bile dosta stroge mere...Britanija slično...jurili su ljude po livadama u engleskoj...

Pa sta ja znam, posto sam u Francuskoj od Februara, dakle pre vanrednog stanja. Mere su takve da se ogranicava izlazak na 1000m, moze joging, moze izlaz do prodavnice, ali moras imati papir koji pokazes policiji ako te zaustave. E sad posto ja od moje kuce do prve prodavnice imam oko 1km vazdusnom linijom, a autom oko 2.5km, i ne samo ja vec mnogi, znaci da te mere bas i nisu takve stroge kakve izgledaju.
Nikad nije bilo zabranjeno izlazak, preporucuje se, ali ljudi i dalje izlaze ali ne bez preke potrebe.

Znaci u Fr od vanrednog stanja ne rade kafici, butici, frizer, zubari, proktolozi,... rade samo supermarketi i apoteke, od skoro su pocele sa radom i neke prodavnice gradjevinskog materijala, i materijala za renoviranje fasada, ne znam kakav je ekvivalentan naziv za takve prodavnice kod nas ( ali prodavnica gde ima sve od farbi, tapeta, cementa, raznih aparata za bastu, kosacice, motorne testere,...)

sto se tice ostalog sve je dozvoljeno ali uz distancu.

Sve je montirano što se brojeva tiče, mi bar iz malih mesta znamo da jedno pišu a mi vidimo pravo stanje umrlih/obolelih, ko ne veruje nek pogleda na Južne vesti (koje nisu prorežimske) da se i u Nišu i Leskovcu narod buni jer skrivaju stvaran broj.....

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Ne razumem cemu tolika opsednutost brojevima. Umire se masovno, znatno vise nego ranije. Zbog cega je ljudima bitno da znaju u svakom trenutku precizan broj? Da li ce se osecati sigurnije ako je umrlo "samo" 200 ljudi, a ne 250?

Pozdrav,
Par dana žena ima blagi kašalj i promuklost, da kazemo oko 5,6 dana. Posle 3 dana sam poceo i ja da "prociscavam" grlo i imam osecaj lepljenja slajma. Od jutros imam i temperaturu od 37,2 do 37,6.
Zvao sam Covid ambulantu i njihovo misljenje je da nije Korona, da sedim kuci pratim stanje i ako se nesto pogorsa da se javim.
Nemamo smetnje pri disanju ni zena ni ja, samo sto se javila ta temperatura kod mene...

Da li je pametno da zovem jos koji put i insistiram na pregledu i zene i mene, ili da sedimo i cekamo eventualno pogorsanje simptoma. :/

Nije mi svejedno...

Nakasljavanje i lepljenje u grlu smo imali i devojka i ja, jedva sam se otarasio toga belim lukom, supama, cajevima i sa celom tablom Kafetina kold, ona je pila nesto drugo.

Mozda je pametnije da ih za sada poslusas i pratis stanje.

Ја сам на почетку ове збрке, још пре увођења ванредног стања, имао такву прехладу додуше без температуре. Грло гребуцка, шлајм. Звао сам дом здравља, рекоше ми да немам симптоме које траже и да не бринем. И заиста за пар дана ме је прехлада прошла. Не мора да значи да је и код тебе исто, али можда ипак можеш да сачекаш још мало и да ограничиш контакте са људима, за сваки случај.

Znaci i dalje vazi pravilo da testiraju samo one sa temperaturom 38c+ koja traje vise dana?

Тако је при сваком пријему не само на онк.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Pozdrav,
Par dana žena ima blagi kašalj i promuklost, da kazemo oko 5,6 dana. Posle 3 dana sam poceo i ja da "prociscavam" grlo i imam osecaj lepljenja slajma. Od jutros imam i temperaturu od 37,2 do 37,6.
Zvao sam Covid ambulantu i njihovo misljenje je da nije Korona, da sedim kuci pratim stanje i ako se nesto pogorsa da se javim.
Nemamo smetnje pri disanju ni zena ni ja, samo sto se javila ta temperatura kod mene...

Da li je pametno da zovem jos koji put i insistiram na pregledu i zene i mene, ili da sedimo i cekamo eventualno pogorsanje simptoma. :/

Nije mi svejedno...

simptomi su suvi kasalj ili ti bez slajma ako sam ja dobro citao jos od pocetka pandemije .... bolje sedi kuci i prati stanje

@lanmi86

Posto je proslo par dana, kakva je situacija s komsilukom i prijateljima, rodbinom itd?

Kopka kako se ponasaju sad kad si se vratio kuci :)

U mom gradu nikad više umrlih od januara do marta oko 38. Tako mi rečeb pop, od polovine marta do danas jedno umrlo.
Za 5 do 6 ljudi znam da su imali rak, pa su umrli. Dosta njih je umrlo koji su imali oko 50 godina.
Gradić ima oko 12 000 stanovnika
Nema zabilježenih slučajeva korone.

Predictive Monitoring of COVID-19

Jako zanimljiv link, u pitanju je nezavisni istraživački projekat Univerziteta za tehnologiju u Singapuru, gde predviđaju kada će se završiti pandemija koristeći dostupne informacije.

Predictive Monitoring of COVID-19

Jako zanimljiv link, u pitanju je nezavisni istraživački projekat Univerziteta za tehnologiju u Singapuru, gde predviđaju kada će se završiti pandemija koristeći dostupne informacije.
Potpuno je nelogicno da su sve krive simetricne. I na oko se vidi da se kod gomile zemalja ne poklapaju krive sa stvarnim brojem slucajeva. A da ne pricamo da je npr zanemareni nejednako testiranje tokom vremena

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Potpuno je nelogicno da su sve krive simetricne. I na oko se vidi da se kod gomile zemalja ne poklapaju krive sa stvarnim brojem slucajeva. A da ne pricamo da je npr zanemareni nejednako testiranje tokom vremena

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Jos samo kad bi objasnio gde ti vidis opstu simetriju.

Grčka nije imala 24/7 karantin.

Grčka je imala (ne znam da li imaju i dalje) SMS sistem gde si mogao da pošalješ SMS i tražiš dozvolu za izlazak do apoteke, prodavnice, lekara, da prošetaš psa, itd. u bilo koje doba dana, u krugu svoje adrese prebivališta na određeno vreme.

Imali smo delimični lockdown, sve manje bitno gde se ljudi okupljaju je bilo zatvoreno, ali si mogao da izađeš napolje da obaviš razne potrebe, s tim što si morao da imaš papir koji kaže zašto izlaziš ili da pošalješ SMS koji kaže ko si, gde živiš i zašto si napolju. Murija je zaustavljala narod i kontrolisala.

Od juče su te mere ublažene, ne moraš više da se pravdaš zašto izlaziš. Počeli su od juče da rade frizeri, plan je da se svake nedelje ublažuju mere, tako će recimo od sledeće nedelje ponovo početi da radi KTEO služba za tehničke preglede što mi treba da odradim, nedelju nakon toga treba da krenu škole. Zovem danas socijalno za povraćaj novca za naočare koje sam platio, niko se ne javlja, oni još nisu počeli. Plan je da otvore zemlju za predstojeću turističku sezonu, ali biće nekih ograničenja. Firma kaže da od sad smemo da dolazimo na posao ukoliko pismeno zatražimo, ali i oni preporučuju da nastavimo da šljakamo od kuće. Postoje neka ograničenja koliko ljudi sme da bude po kvadraturi, to će se vremenom ublažavati, ali ne verujem da će nam u skorije vreme tražiti da opet dolazimo na posao.

Poslednja izmena:
Ujutru idemo i žena i ja u ambulantu, pa će doktor proceniti da li će nas testirati ili ne. Stanje isto, od 37,3 do 37,6 temperatura, uz vrlo blagi skoro pa nikakav kašalj.

Devojka je, kako sam pisao ranije, bila u temperaturi, suv kašalj, bol u grudima (od kašlja). Na kraju je išla u ambulantu, ali po rezultatima krvi i zasićenju O2, nije bilo potrebe za testom. Prošlo za 7 dana. Mene je samo cimnulo, u mnogo blažoj varijanti, ni bolovanje nisam uzeo.

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno